So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

joulu

Vegaaniset karjalanpiirakat

Joulupöytä ei ole ehta joulupöytä ilman karjalanpiirakkaa.
Törmäsin vegaanisiin Hovi Ruoan valmistamiin karjalanpiirakoihin ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Sitä ennen oon elänyt siinä uskossa, että maidoton ja eläinystävällinen karjalanpiirakka olisi vain yksi iso myytti. No, otin paketin sitten tarkempaan syyniin.

Raaka-aineet:
Vesi, riisi 21%, vehnäjauho, ruisjauho, kasvimargariini [palmuöljy, kovetettu kasvirasva (palmu, rapsi), vesi, suola, sokeri, aromi, väri (E160a)], mausteseos [sokeri, muunnettu tärkkelys, glukoosi, tärkkelys, aromit, kasviöljy (rypsi), väri (E160a)], suola, vehnäkuitu, vehnägluteeni.

Siis ekskyysmii. mihin karjalanpiirakassa tarvitaan sokereita, extratärkkelyksiä, aromeita ja VÄREJÄ?
Mielestäni vegaaniseen karjalanpiirakkaan tarvitaan tasan yhdeksän raaka-ainetta, eikä yhtään enempää.
Vettä, kasviöljyä, suolaa, ruisjauhoa, vehnäjauhoa, riisiä, kasvipohjaista kermaa, suolaa, margariinia. Siinäpä hyö kaikki nätisti lueteltuna. Kuten arvata saattaa, nuo kaupan teolliset riisipiirakat jäivät hyllyyn kököttämään.

Paljasjalkaisena Pohjois-Karjalaisena emäntänä oon erittäin tarkka piirakoistani. Niiden pitää olla tummia ja runsaan rukiisia. Puuron pitää olla ihanan kermaista, notkeaa ja sopivasti suolattua. Piirakan pitää olla kunnolla voideltu, ei vain sieltä täältä.


Nää kuvissa näkyvät vegaanipiirakat ovat valehtelematta aivan yhtä hyviä kuin maitoakin sisältävät karjalanpiirakat. Terveisin maitoa hörppivä  epävegaani. En näistä oikeestaan muuta eroa maidollisiin piirakoihin löydä kuin sen, että riisipuuro itsessään on vähän vaaleampaa kuin tavallinen riisipuuro. 

Voitelemattomat piirakat matkalla pakkaseen. ns. esipaistetut piirakat voi pakastaa ja paistaa sieltä sitten kuumassa uunissa kun haluaa nautiskella höyryävän hyviä piirakoita. Pakastetut piirakat voidellaan vasta sinä päivänä, kun ne aiotaan pistellä poskeen! Eli ei siis ennen pakastusta.

VEGAANINEN KARJALANPIIRAKKA
n.30kpl riisipiirakoita


H U O M. Ohje on mitattu grammoissa, sillä on tällä tavalla tarkempi ja varmempi kaikille kotileipureille. Mittasin käyttämäni ainekset vaa'an kautta jokaisen, ettei reseptissä pitäisi olla juuri paikkoja epäonnistumiselle! ;) 

Puuro:
275g puuroriisiä
1200g vesi
400g kaurakermaa
10g suolaa
+ kaurakermaa notkistamiseen max 150g

Kuoritaikina:
200gvesi
10g rypsiöljyä
8g suolaa
230g ruisjauhoja
80g vehnäjauhoja

Voiteluun: maidotonta margariinia, esim. pirkka 60%

Keitä puuro mieluiten leipomista edeltävänä päivänä. 
Mittaa kattilaan vesi sekä puuroriisi. Kuumenna välillä hämmennellen liedenkuumimmalla lämmöllä yhteensä 10min. Pienennä levyn lämpö puoleen väliin ja kuumenna puuroa 15-25min, kunnes puuro selkeästi sakenee ja riisi on hammastuntumaltaan kypsää ja neste imeytynyt riisiin. Siirrä puurokattila sivuun liedeltä ja mittaa kuuman puuron joukkoon kaurakerma sekä suola. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki huoneenlämmössä, siirrä kattila sitten jääkaappiin kannella peitettynä. Anna vetäytyä ja tekeytyä seuraavaan päivään. 

Valmista piirakan kuoritaikina: Mittaa kaikki kuoritaikinan ainekset yleiskoneeseen (tai leivonta-astiaan), vaivaa taikina napakaksi ja kiinteäksi.Taikinan tulee olla kiinteää ja sitkeää. Siirrä taikina sivuun ja tee taikinasta tasapaksu tanko. Paloittele taikina 10-15g paloiksi, riippuen siitä kuinka ohuita kuoria haluat tehdä ja miten isoja piirakoita.Mitä pienempiä kakkaroita teet, sitä suurempi määrä tulee piirakoita kappalemäärittäin.
Pyöritä taikinamöntit pieniksi palloiksi ja litistä niitä hieman. Sekoita astiassa keskenään vehnäjauhoa sekä ruisjauhoa kaulintaa varten. Peitä taikinapalat muovilla huolellisesti, etteivät ne kuoretu missään leivonnan vaiheessa!
Ripottele pöydälle kunnon kerros tekemääsi jauhoseosta.Omasta mielestäni 15g kokoisesta taikinapalasta tulee sopivan ohuet piirakkakuoret, kun niistä kaulaa 15cm halk. kokoiset kiekot, noin 1mm paksuina.  Poista liika jauho pullasudilla puuron alta. Katso tässä vaiheessa miltä eilen tekemäsi puuro näyttää. Puuron pitää olla notkeaa ja kohtuullisen paksua, mutta kuitenkin sellaista, että jaksat sitä käsivoimin pursottaa! Lisää kaurakermaa tarvittaessa puuron joukkoon pieni määrä kerrallaan, sekoita puuro huolella tasaiseksi. Sopiva karjalanpiirakkapuuro on sellaisenaan syötävää riisipuuroa paksumpaa. Livevideollani näkyvä puuro on aivan aavistuksen verran löysähköä, eli ihan noin löysäksi ei välttämättä tarvitse omaa puuroaan sekoittaa. Videolla näkyvän löysyinenkään puuro ei tosin tursunut paistettaessa. Tein tässä leipoessa sellaisen havainnon, että löysähkö puuro painuu vähän kuopalle paistetun piirakan sisään, kun taas todella tanakka jää tuollaiseksi kukkurapäisemmäksi piirakan pintaan. On se jännä. 

Pursota piirakan keskelle 35-60g täytettä ja levitä täyte piirakan keskelle tasaisesti. Rypytä piirakka etusormilla tai keskisormilla alle laitetun gif-kuvan tapaan. Asettele piirakat leivinpaperoidulle pellille lähekkäin. 
Paista piirakat  275 - 300 asteessa kypsiksi, n.8 - 12 min.
Sulata margariini ja voitele piirakan päällispuoli pulllasudilla kauttaaltaan. 

Karjalanpiirakan rypytystapa
Tietty ne kaikista rumimmat ja turtsahtaneimmat piirakat piti voidella ja kuvata, voih. Kaikki kauneimmathan säästetään aina joulupöytään, rumat syödään itse katseilta piiloon! :D

Mikäli sinulla herää kysymyksiä leivonnan suhteen, niin kysy rohkeasti kommenttiboksissa! :)