So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

vegaaninen

Vegaaniset Runebergin tortut

Tartuin tuumasta toimeen ja toisin sanottuna haasteeseen. Onnistuvatko Runebergin tortut myös täysin vegaanisena versiona, ilman kananmunaa ja maitoa, niin ettei maku tai rakenne kärsi? Toimiiko Runebergin tortun massa samalla tavalla kuin tavallinenkin Ruunarimassa? Onko nää edes hyviä? 

Vegaaniset Runebergin tortut onnistuvat tavallisista raaka-ainesta ilman mitään ylimääräisiä kommervenkkejä. Ainut huomautus tähän reseptiin on se, että käytitpähän minkä tahansa kokoisia Runeberg-vuokia, älä ahnehdi taikinan määrän kanssa. Eli siis, kun täytät vuokaa, jätä kohoamisvaraa se ohjeessakin mainittu puoli vuokaa. Mie ahnehdin parin Runebergin tortun kanssa ihan huolella, sillä muutama tortuistani turtsahti varsin sievästi yli vuoasta. Kannattiko? No ei kyllä. Yli turvotessaan Runebergin hattu irtoaa vuoan reunan takia ja täten näistä tortuista tulee sitten selkeästi muita matalempia. Opinpahan tästäkin taas kantapään kautta, vaikka kyllähän mie sen hyvin tiesin että nää turpoovat kuin pullataikina saunassa. Oon ylipäätään leivonnan suhteen sitä mieltä, että parhaiten oppii tekemistään virheistä! 

Mummoni kanssa yhdessä leivotut tortut olivat kyllä jo ensihaukkaisulla ihan yhtä hyviä kuin kananmunalla ja maidollakin leivotut. En oikeastaan näe mitään perustetta sille, ettenkö leipoisi tällä reseptillä myös seuraavankin vuoden Runebergejä! 

 

Torttu poikineen!


Vegaaninen Runebergin torttu


20kpl pieniä runebergin torttuja (muotin halkaisija miun tortuissa on vain 4,5cm), jos teet normaalikokoisia torttuja eli halk 8-6cm, näitä tulee arviolta 10-15kpl. )

200g maidoton margariini, esim. pirkka 60%
200g sokeri
250g vehnäjauho
120g maidottomia piparkakkuja, mieluiten jouluisia ( annas pepparkakor)
130g mantelijauhetta
2,5g (1/2tl) kardemummaa
4g (n. 3/4tl) ruokasoodaa
250g kaurakerma
8g (n.1,5tl) appelsiini-aromia (dr. oetker)
4 g (n.3/4tl) karvasmanteli-aromia (dr. oetker)

Kostutukseen: 
600g vesi
60g sokeri
80g aito tumma rommi (esim. captain morgan)
15g rommi-aromi (dr. oetker)

Koristeluun: 
200-400g vadelmamarmeladia (kantsii varata pari purkkia, yksi tuskin riittää)
200-400g valmista, itse tehtyä pomadaa TÄÄLLÄ OHJE. Kannattaa tehdä kaksinkertainen annos, jotta kuorrutetta on varmasti riittävästi! 

Laita uuni lämpeämään 175-asteeseen. Voitele käyttämäsi runebergintorttu-vuoat huolellisesti ja asettele ne pelleille tasaisesti. 
Vaahdota margariini ja sokeri (yleiskoneen lapavatkaimella) kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi, vaahtoutumiseen menee aikaa noin 10-15min. Murusta piparkakut ja sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. 
Mittaa pieneen astiaan molemmat aromit. 
Lisää rasva-sokerivaahdon sekaan kaurakerma, keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä molemmat aromit ja sekoita massa nopeasti tasaiseksi. Raappaa reunoille painuva rasvakerros sekoituksen välissä alas, jotta massa sekoittuu tasaiseksi. Siirrä runebergintorttu-massa pursotuspussiin. Pursota massaa vuokiin tasan puoleen väliin, ei yhtään yli puolen välin. Tämä massa turpoaa melkoisesti, eli jos ahnehdit niin torttu tulee kyllä vuoasta yli. :D Kokemusta on!
Paista torttuja 175-asteen uunissa 20-30min vuokasi koosta riippuen. Iso torttu saattaa kypsyä jopa pidempään, joten kokeile kypsyyttä puisella tikulla jos olet epävarma kypsyydestä. Anna torttujen jäähtyä formuissaan kunnolla ennen vuoasta irroittamista. Irroita tortut vuoasta jäähtyneenä ja anna jähmettyä huoneenlämmössä pöydällä niin, että pinta tuntuu kosketeltaessa kovettuneelta. Tähän menee aikaa noin 30min. Valmistele sillä aikaa kostutusvesi: 

Kuumenna sokeri sekä vesi kattilassa tai mikrossa (muovisessa astiassa) höyryäväksi, sekoita jotta sokeri liukenee. 
Lisää ehta tumma rommi sekä rommi-aromi ja sekoita tasaiseksi. Dippaa tortut nopeasti kauttaaltaan sokeriveteen ja aseta sitten leivinpaperoidulle pellille kuivahtamaan ja tekeytymään. Huom! torttuja ei tarvitse liottaa vedessä yhtään, riittää että ne kastaa ja nostaa välittömästi pois liemestä. Liian löllötkään tortut eivät ole hyviä. Anna torttujen makustua joko pari tuntia tai mieluusti seuraavaan huoneen lämmössä elmukelmulla peiteltynä. Tässä vaiheessa voit myös halutessasi pakastaa kostutetut tortut. Torttu on täten käyttövalmis ja vain koristelua vailla, kun haluat herkkuja kahvipöytään. 
 

Koristele tortut ohjeen mukaan valmistetulla pomada-kuorrutuksella. Torttuihin kannattaa tehdä napakka pomada jottei se lähde valumaan, eli tarkkaile paksuutta kun pursotat. Pursota jokaisen tortun pinnalle massapussilla ensin vadelmahilloa ja sen jälkeen tasainen rengas pomadaa. Ja nam, tortut ovat valmiita syötäväksi!! 
 


PS. Leipomuksiani voi seurata myös Instagramissa, löydyn sieltä nimimerkillä: gastropahalapsi. Uppaan näkyville myös blogissa näkymättömiä herkkujen kuvia ja teasereita, joten kannattaa pysyä ajan tasalla! Mikäli leivotte tai kokkaatte resepteilläni, niin jakakaa toki luomuksenne myös muiden nähtäväksi hashtagilla #gastropahalapsi. Mikäli teillä herää mitä tahansa kysymyksiä leivonnasta, huikkaiskaa rohkeasti kommenttiboksin puolella. 

PPS. Jos eksyit tänne perinteisen Runebergin tortun reseptiä etsien (siis sellaisen, joka sisältää kananmunaa ja maitoa), resepti löytyy täältä: http://so-up.fi/gastro-pahalapsi/ruunareita