jälkiruoka

Voihan struudeli sentään.

Itävaltalainen Struudeli on ihana, makea herkku. Rapeakuorinen rullattu leivos kätkee sisäänsä mehevän omenatäytteen, johon keksimurut antavat mukavaa rapeutta. Rullatun struudelin täytteestä löytää useimmiten omenaa, pähkinöitä ja rusinoita, mutta myös muita versioita tehdään nykypäivänä. Kesäisin voisi tarjota esimerkiksi kirsikkatäytteistä struudelia. Vaikka struudeli onkin hyvää ihan sellaisenaan, on se parhaimmillaan kermavaahdon ja kahvin kanssa tarjottuna. Vegaanisen struudelin kanssa tarjottavaksi sopii vatkattu soijakerma tai kaurakerma. Struudeli ei ole niin makeaa kuin kuvittelisi.

Jos struudeliprojektissaan haluaa oikaista (käyttää valmista taikinaa) kannattaa kuoreen ostaa perinteinen voitaikinapaketti. Vaihtoehtoisesti myös filoa voi kokeilla. Voitaikina kaulitaan jauhotetulla työtasolla paperin ohueksi levyksi ja on tällöin valmista käytettäväksi itsetehdyn taikinan tapaan


Teletapit HUOMIO, teletapit HUOMIO!
Kun voin vaihtaa margariiniin, sopii struudeli myös vegaaneille. ^_^


Omenastruudeli
Taikina:

5dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
3rkl rypsiöljyä tai sulatettua voita
2dl lämmintä vettä

Täyte:

500g omenakuutioita
50g voita
1,5dl fariinisokeria
1-1,5dl rusinoita
100g pekaani-tai saksanpähkinöitä
3/4dl keksimurua
2-3rkl brandyä/ konjakkia
0,5tl neilikka
0,5tl kardemumma
1tl kaneli
50g sulatettua voita voiteluun

Ohjeet:
Käytä mieluiten yleiskonetta:
Mittaa vehnäjauhot ja suola kulhoon, sekoita.
Lisää öljy ja lämmin vesi. Vaivaa taikinaa koneella 3min tai käsin 5-7min,
jotta saat aikaan tasaisen taikinan ja hyvän sitkon. Anna taikinan levätä kaksi tuntia liinalla peitettynä. Taikina on helpommin muotoiltavaa lepäämisen jälkeen.

Valmista täyte:
Rouhi pähkinät ja keksit.
Kuutioi omenat 1x1cm kokoisiksi kuutioiksi. Sulata voi pannulla ja lisää omenat. Anna omenoiden pehmentyä hetki. Lisää sokeri, rusinat, karkeaksi rouhitut pähkinät ja alkoholi.
(käytä alkoholia maun mukaan, meillä sopivalta määrältä tuntui 3rkl ) Mausta seos kanelilla, neilikalla ja kardemummalla. Sekoita ja anna jäähtyä.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä halk. 30cm suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Siirrä taikinalevy kevyesti jauhotetun keittiöpyyhkeen päälle. Anna levätä 15min.
Venytä taikina jauhotetuin käsin pyyhkeen kokoiseksi levyksi. Pohjan pitää olla läpikuultava, lähes paperinohut!

Voitele taikina voilla. Sekoita jäähtyneeseen täytteeseen keksimuru ja lusikoi täyte levylle.
Jätä reunoista 3cm ilman täytettä. Rullaa levy keittiöpyyhkeen avulla kääretorttumaiseksi rullaksi. Nosta struudeli leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele rulla lopulla voilla ja paista 200c uunissa 30-40min, kunnes pinta on kullanruskea.

Täytteet
Venytellään
Lötkö
Struudeli on kuin makea lahjapaketti: kääreen alta löytyy aina mieluinen yllätys!
comments powered by Disqus