vegaaniruoka

Vuoden 2014 paras kasvisruoka


Ei tämä huttu mitään virallista kruunua saati titteliä ole saanut, mutta omassa kotikeittiössäni Kreikkalainen kasvispata on ollut todellinen sydämensulattaja. Sitä on tullut tehtyä syksyn hämärissä, villeissä kesäriennoissa, hyytävän kylmissä talvi-illoissa. Aina kun tekee mieli jotain hyvää.
 Lyhyestä virsi kaunis, tämä on kymmenen vuoden kasvissyöntini aikana muodostunut lempiruoakseni.

Kreikkalainen kasvisruukku
(+5 annosta)

 

4 pienehköä porkkanaa
1 munakoiso (ei mikään ihan hervoton jötkäle)
1 iso punasipuli
4 kynttä valkosipulia
1 parsakaali
1suippopaprika
2 tuoretta chiliä
oliiviöljyä
1tlk (mutti) tomaattimurskaa

100ml tomaattisosetta
elähtänyttä punaviiniä iso loraus
2 laakerinlehtiä
tummaa siirappia

1 kanelitanko
mustapippuria myllystä
suolaa


+Nippu tuoretta basilikaa
+Vuohenmaito-fetajuustoa


Erottele parsakaalin nuput varresta.
Kuori parsakaalin varsi kevyesti ja poista kannasta n.1cm slaissi kuivempaa osaa. Paloittele varsi reiluiksi kuutioiksi.
Kuori porkkanat ja paloittele ne reilun kokoisiksi paloiksi, ei tarvitse olla särmää vaan isoja lohkoja.
Kuumenna kattilallinen suolattua vettä kiehuvaksi ja esikeitä porkkanoita ja parsakaalin varsia n.5min. Kaada siivilään jäähtymään.
Käsittele paprikat ja leikkaa niistä isoja lohkoja, Leikkaa munakoiso pitkittäin neljään osaan ja lohko reiluiksi paloiksi. Tee punasipulista reiluja veneitä. Hienonna valkosipuli.  Silppua chili. Mikäli haluat vähän vähemmän tulista kasvispataa, poista chilin siemenet.
Sekoita paprika-, munakoiso-, ja sipulilohkoihin oliiviöljyä aimo loraus, valkosipuli, suolaa ja pippuria myllystä.
Tuikkaa 225c uuniin ja käryytä kunnes kasvikset ottavat vähän väriä.
Paiston jälkeen kaikki kasvikset tuikataan kannelliseen uunipataan tai kattilaan, mukaanlukien raa'at parsakaalin nuput ja silputtu chili.
Keitä kasvisten päälle erillisessä kattilassa kastike: Mittaa kattilaan tomaattimurska, sose ja kunnon loraus punaviiniä. Kiehauta keitos ja mausta mustapippurilla, siirapilla(ehkä ruokalusikallinen, vähän enemmänkin?), kanelitangolla, laakerinlehdillä ja suolalla maun mukaan.
Valmis kastike kaadetaan kasvisten päälle ja pyöräytetään sekaisin.
Kypsennä pataa kannen kanssa uunissa 175c / n.40min. Saattaa kypsyä vähän pidempäänkin, riippuen kasvispalojen koosta. Kannattaa kurkkia välillä kannen alle kuinka rehut kypsyvät.
Silppua valmiin kasvispadan päälle tuoretta basilikaa, pyöräytä kevyesti ruukun sekaan ja valmista tuli. Viimesenä nyrkillinen lampaan/vuohenmaito-fetaa annoksen päälle ennen tarjoilua. Käytä hyvälaatuista, aitoa fetajuustoa salaattijuuston sijaan, niin saat vähän autenttisempaa kreikkalaista sapuskaa.
Pata toimii mielestäni parhaiten riisin kanssa, mutta se on hyvää sellaisenaankin.

-----------

Täten sivallan yli vuoden mittaisen hiljaisuuden poikki. Sling!

Mestatun teuraslihan keittiössä kokataan yhä. Paljonkin!

comments powered by Disqus