pikaruoka

Zorbas - kotzone vaihe vaiheelta

"Runsaskuituinen pizzapohja, Tomaattikastike, Juusto, Feta Juusto, Paprika, Punasipuli, Salaatti ja kastike. Zorbas Kotzone – kevyempi ja raikkaampi valinta. Välimerellinen vaihtoehto runsaskuituisella pizzapohjalla. Tee makumatka turkoosin veden ääreen! Jokainen Kotzone sisältää salaattia ja valitsemasi kastikkeen."


Tässä hieman mukailtu ohje Kotipizzan kotzonen kaltaiseen herkkuun.
Olen kokkaillut tätä samaa herkuttelupäivien sapuskaa kotosalla nyt kymmenisen kertaa, toisinaan niin että korvaan osan pohjan vehnäjauhosta ruisjauholla ja kaulitsen pizzan ruisjauhon ja karkean vehnäjauhon seoksessa, toisinaan taas tällä perinteisemmällä, ohutpohjaisella vaalealla pizzapohjalla johon juuri tämä ohjekin on. Pohjan jauhoja voi tosiaan muokata mieluisakseen, myös graham käy osaksi pohjaa mikäli pelkkä pullamössöpizza ei ole se siun juttusi. Miulle maistuu.

Epäzorbaksessani on myös ananasta, sillä miun pizzakastike sisältää mausteiden lisäksi säilykeananaksista ylijäävää lientä, enkä tohtinut unohtaa ananaksia jääkaappiin mätänemään hiljaisuudessaan. Jätä pois jos ei maistu. 

 

Mukailtu Zorbas - Kotzone
2 isoa pizzaa


pohja:

2dl vettä

1rkl oliiviöljyä

30g tuorehiivaa

3g suolaa

5g sokeria

5dl puolikarkeaa vehnäjauhoa*
-kaulitsemiseen karkeaa vehnäjauhoa


* osan voi korvata graham-tai ruisjauholla, laittaisin maksimissaan desin verran sitä korvaavaa ainesta, ettei käsiteltävyys kärsi ja pohja pysyy pizzamaisena.
 

Murenna hiiva kulhoon, lisää lämmin vesi sekä kaikki muut ainekset. Vaivaa taikinaksi. Kippaa taikina kulhosta pöydälle ja jaa se kahteen osaan, riivaa taikinamöykyt pullamaisiksi palloiksi. Anna levätä 5min muovin alla. Levitä pöydälle karkeaa vehnäjauhoa ja kaulitse pohjat pellin kokoisiksi pyöreiksi läkkäröiksi.
Autenttinen kotzone on noin 27cm kokoinen halkaisijaltaan, nämä vähän isompaan nälkään.
 


tomaattikastike:

100g tomaattipyrettä

50ml ananasmehua
pieni turaus tummaa siirappia

mustapippuria, suolaa, oreganoa

Valmista tomaattikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään.
Maistele, tomaattikastikkeessa pitää olla makua!
Sivele valmista kastiketta hyvä kerros pizzapohjalle.
 

päälle:

200g juustoraastetta

fetajuustoa (voi laittaa ennen uuniin menoa tai vasta salaatin päälle)

Ropsauta pizzan pintaan juustoraastetta sekä murennettua fetaa.
Aidossa kotzonessa feta laitetaan kai vasta salaatin pinnalle, mutta miun gastrosuu sanoo että siitä tulee parempaa kun laittaa uunin kautta. Ananasta aitoon kotzoneen ei tule, eikä myöskään sipulia. Ähäkutti. Laitoin molempia.



Mikäli haluat pohjasta rapsakan, paista sitä 220c uunissa alalämmöllä ja alatasossa.
Mikäli pizzapohjasta on tarkoitus tulla zorbasmaisempi (paksu ja pehmeä), kannattaa pizzaa kohottaa tässä vaiheessa hetkinen ja paistaa sitten 220c/ keskitasossa kunnes torttu ottaa vähän väriä.

Täytteet:

Salaattia

Tomaattia

Punasipulia

Paprikaa

Haluamaasi kastiketta

(valkkasin tähän tälläerää Auran kurkkumajoneesin, koska se on valmiskastikkeista lähimpänä pizza/burgerimestojen valmiita soosseja, enkä jaksanut nyt rakentaa taloa sentään. Zorbaksen kanssa toimii täydellisesti myös itse tehty valkosipuliaioli. Testattu on!)

  Oli niin hyvä lörttönen tämä Kotzone, että tulee ihan nälkä tässä kirjoitellessakin.
comments powered by Disqus