So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ajatuksia

11. LUUKKU

Törmäsin taannoin Erikan blogissa (http://www.lily.fi/blogit/nude/28-neuvoa-nuoremmalle-minulle) postausideaan, missä ikävuosien verran mietitään erilaisia elämänohjeita/neuvoja nuoremmalle minälle. Pystyin helposti allekirjoittamaan useammankin Erikan listauksesta. Kuten esimerkiksi sen, että ei olisi koskaan pitänyt alkaa värjätä hiuksia tai olisi pitänyt opiskella enemmän itseä, ei kokeita varten. Muutamia omia ajatuksia tuli kuitenkin postauksen myötä mieleen minullekin. Tänään ajattelinkin listata teille omat 27 elämänohjettani/neuvoa luukkuun nro 11. Kuvitettuna milläs muullakaan kuin vanhoilla kunnon galtsuposeerauksilla! Nämä siis eivät ole minkäänlaisessa paremmuusjärjestyksessä, kunhan vain lähdin leikittelemään ajatuksella.  

1. Aloita säästäminen ajoissa. Jos olisin kiinnostunut säästämisestä ja sijoittamisesta jo teinivuosina tai edes välivuosien aikana, olisin varmasti säästynyt opintolainan ottamiselta ja asuntoa varten olisi huomattavasti isompi pesämuna odottamassa kuin nyt. Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa! Nykyään mietin hankintoja melkoisen tarkkaan ja pyrin välttämään turhaa shoppailua. Ja kuukausittain menee rahaa määrä X säästöön. 

2. Käy isovanhempiesi luona usein. Minua harmittaa suunnattoman paljon, että en tullut käyneeksi aikoinaan nyt jo edesmenneen mummuni luona riittävän usein. Oli muka aina jotain parempaa tai tärkeämpää tekemistä. Jälkikäteen on jäänyt harmittamaan, miten paljon puhuttavaa olisi vielä ollut. Nyt on enää kysymyksiä, vailla vastausta. 

3. Valheella on lyhyet jäljet ja paha saa aina lopulta palkkansa. Vaikka maailma on usein luotu valheiden ja toinen toistaan suurempien silmänkääntötemppujen päälle, rehellisyys lopulta maan perii. Viimeistään sitten, kun pitäisi illalla käydä nukkumaan. Niin makaa kuin petaa, joten pyri luomaan pedistäsi oikein mukava. Vaikka se vaatisi uhrauksia ja tulisi ehkä hieman kalliiksikin. Takaan ja alleviivaan, että on mieluisampaa taittaa eloa puhtaat jauhot pussissa kuin elää päivästä toiseen valheen päälle rakennetussa talossa. 

4. Luota intuitioosi. Se on useimmiten aina oikeassa. 

5. Älä ikinä lopeta päiväkirjan kirjoittamista. Aloitin päiväkirjan kirjoittamisen kakkosluokalla ja jatkoin sitä säännöllisesti noin 19 vuotiaaksi asti. Sitten jotain tapahtui ja se vain jäi. Juuri silloin, kun siitä varmasti olisi ollut kaikkein eniten hyötyä.

6. Asioilla on aina tapana järjestyä. Enemmin tai myöhemmin. Jos jokin asia menee pahasti pieleen, sen oli tarkoituskin mennä pieleen. Ehkä siksi, että oppisit siitä jotain. Tai ehkä siksi, että lähtisitkin aivan uudenlaiselle polulle. Varmaa on se, että ennemmin tai myöhemmin huomaat, ettei epäonnistuminen enää harmitakaan. Se on poikinut jotakin uutta. 

7. Et ole kissaihminen, vaan koiraihminen. Älkää ymmärtäkö väärin! Pikku kullanmuruseni ovat minulle erityisen tärkeitä, kaikista kissuuksistaan huolimatta. Mutta kun heistä aika jättää, tuskin enää hankin ainuttakaan kattipakanaa. Tai ainakin ennen sitä hankin koiran. Sillä loppujen lopuksi, olen pesunkestävä koiraihminen, en kissaihminen. Ja se, joka väittää olevansa molempia, valehtelee. On vain kissa- tai koiraihmisiä. Aina on hieman kallellaan jompaan kumpaan, ei molempiin. Paitsi, jos on hevosihminen tai maanviljelijä, niin pitää kaikista. Ja sitten niitä outolintuja, jotka eivät muka pidä eläimistä ollenkaan. 

8. Ole aina ennen kaikkea itsesi paras ystävä. Tiedä kuka olet, mistä tulet ja minne olet menossa. Kun pidät itsestäsi ja hyväksyt itsesi kaikkine puutteinesi sekä vahvuuksinesi, sinun on helppo pitää muista. Silloin sinun ei tarvitse kadehtia muita tai vertailla itseäsi kehenkään toiseen. Ja sitäpaitsi, itsesi kanssa sinun on elettävä aina. Joten miksipä et tekisi siitä mahdollisimman mukavaa? Kyllä se on just niin, miten Nuuskamuikkunen sen sanoi: ei voi koskaan tulla vapaaksi, jos ihailee toista liikaa. Vai oliko se edes Muikkunen? No joku muumeista enivei. 

9. Ole ennakkoluuloton ja avarakatseinen. Satakuntalaisuuteen, eritoten harjislaisuuteen, kuuluu jollain lailla melko voimakas sisäänpäinlämpenevyys, kuppikuntameininki ja me vs. ne -ajattelu. Piti tapahtua melko suuria asioita ennen kuin ymmärsin, että erilaisuus sekä monipuoliset kohtaamiset ovat mahdollisuus, eivät uhka. Että vaikka ystäväni ei pitäisi henkilöstä X, se ei tarkoita sitä, että minä en voisi pitää kyseisestä henkilöstä. Ymmärsin, että ei maksa mitään olla kiva. Ja että juuri häneltä, joka on täysin eri kaliiberia kuin sinä, opit kaikkein eniten. 

10. Välttele negatiivisia ihmisiä ja lopeta turhanaikainen ihmisistä/muiden asioista läyhääminen. Jatkoa edelliselle. Negatiivisuus ruokkii negatiivisuutta, positiivisuus positiivisuutta. Hyvä tulee aina hyvän luokse. Älä kuluta aikaasi ihmisten kanssa, joilla ei ole kenestäkään tai mistään mitään hyvää sanottavaa. Tai jotka pyrkivät loistamaan muiden arvostelun kustannuksella. 

11. Muista kehua. Kehu on täysin ilmainen tapa nostattaa kenen tahansa mielialaa. Nykyään kaikkialla keskitytään aivan liikaa virheisiin ja epäkohtiin, kehumisen sijaan. Kiitos tai kehu ei kuitenkaan ole kirosana. Viljele niitä aina, kun sille on aihetta. 

12. Ilman hauskaakin voi olla viinaa, mutta ilman viinaa voi olla myös hauskaa. Tämän olisin voinut sisäistää jo esimeriksi vuonna 2003, en vasta vuonna 2012. 

13. Maistele ennakkoluulottomasti uusia ruokia. Olin ensimmäiset 15 vuotta elämästäni naurettavan nirso. Sitten lukioaikoina kiinnostuin ravitsemuksesta ja ruoasta uudella tavalla. Aloin syödä muutakin kuin vaaleaa leipää, makaronia ja karkkia. Tämänkin olisi voinut tehdä aikaisemmin. 

14. Älä aja uimarengas kaulalla polkupyörää. Ajat ojaan.  Älä aja kaverin kanssa alamäkeä fillarilla niin, että vedätte vuorotellen toistenne hihoista lisää vauhtia. Sarvet menevät solmuun ja kaadutte kumpikin täydestä vauhdista. Älä aja pikkuhumalassa pyörää samalla tekstaria näpyttäen. Ajat päin lyhtypylvästä. Älä aja pyörällä ja aukaise sateenvarjoa samanaikaisesti nojaamalla kevyesti sarviin. Kaadut naamallesi. Älä tee edellämainittua uudelleen puolen vuoden kuluttua. Kaadut uudelleen naamallesi. Olen surullisen kuuluisa siitä, että en ole kovinkaan taitava ajamaan pyörää. Tämä seikka ei ole estänyt minua kuitenkaan hyppäämästä pyörän selkään. On kuitenkin ihan pari juttua, mitkä olisin voinut jättää fillarin selässä tekemättä. Näistä töhöilyistä muistona on muun muassa murtunut käsi, vino sormi, 12 tikin jättämä arpi otsassa ja murtuneet etuhampaat. Sekä lähipiirin jatkuva vittuilu siitä, miten paska olen ajamaan fillarilla. 

15. Älä häpeile, selittele tai pyytele anteeksi paniikkihäiriötäsi. Paniikkihäiriöni puhkesi 16 vuotiaana melko pahana. Kesti useita vuosia ennen kuin pääsin sinuiksi sen kanssa ja lakkasin selittelemästä ja häpeämästä sitä. Mitä nopeammin asian hyväksyin ja mitä avoimempi sen suhteen olin, sitä pienemmäksi tämä ystäväni kävi. Ja tällä hetkellä, tulemme toimeen keskenämme melkoisen hyvin. 

16. Älä koskaan sano ei koskaan. Olen aikaisemmin, etenkin nuorempana, ollut kova uhoamaan erilaisia asioita. Myöhemmin olen joutunut syömään sanani useaan kertaan. Huomaan edelleen sortuvani tähän, mutta pyrin nykisin edes jollain tasolla ajattelemaan: never say never. 

17. Älä koskaan kieltäydy mahdollisuudesta lähteä lasilliselle tai muuten vain ulos. Olen aina ollut spontaani ja helposti vietävissä, mutta huomaan "vanhempana" tulleeni harkitsevaiseksi ja ehkä vähän tylsäksikin. Ei pitäisi. Yleensä extemporereissut ovat juuri niitä parhaimpia! 

18. Opettele sanomaan ei. Still working on with this one. Olen aina ollut kunnianhimoinen ja määrätietoinen. Nämä yhdistettynä avuliaisuuteeni sekä haluuni auttaa, ovat toisinaan olleet hieman petollisia. Huomaan haalivani enemmän puuhaa kuin mitä jaksan todellisuudessa tehdä. Ja toisinaan olen huomannut jälkikäteen, että avuliaisuuttani on vain käytetty hyväksi. 

19. Käy hammaslääkärissä ja suuhygienistillä säännöllisesti. Kärsin todella pahasta hammaslääkäripelosta ja kun ilmainen hammashoito loppui, pakoilin koko laitosta henkeni edestä. Tämä yhdistettynä melko pahaan kariekseen on ollut melko turmiollista. Vuosi sitten otin itseäni niskasta kiinni, uhmasin pelkoani ja hoidatin hampaat kuntoon. Koko projetki venyi lopulta puolen vuoden mittaiseksi, koska olin lykännyt sitä niin pitkään. Terve suu, on ihan oikeasti pääasia. 

20. Syö säännöllisesti, ettei ehdi tulla nälkä. Miten monilta kiukutteluilta ja verensokerin heittelyiltä olisinkaan välttynyt, jos olisin ymmärtänyt jo aikaisemmin, että nälkäisenä Heikkosta ei katsele poliisikaan. On syötävä ennen kuin näläntunne ehtii yllättää. Muuten ei tu mistää mitää. Muuan Hannu totesi minulle kerran, että ihmisellä "on aina parempi mieli, kun on masussa vähän ruokaa". Ja se todellakin pitää paikkansa! 

21. Vain lasagne, makaronilaatikko, keitto ja pataruoat ovat parempia seuraavana päivänä. Kaikki muu elämässä kannattaa nauttia heti. Minulla on tapana tehdä erilaisia suunnitelmia ja haaveita tulevaisuuden suhteen, mutta huomaan toistuvasti kulkevani kuitenkin täysin eri reittiä kuin mitä olin ajatellut. Pyrin aina elämään hetkessä, koska huomisesta ei koskaan voi olla varma. 

22. Älä ota minkäänlaista asuntoa VVO:lta. Asuin viimeiset pari vuotta Tampereella ollessani Hämeenkadulla, VVO:n muka edullisessa kirppuyksiössä. Vuokra nousi vähän väliä, milloin milläkin verukkeella. Kirppuja siellä ei sentään ollut, mutta luteita senkin edestä. Sen lisäksi, että menetin miltei koko omaisuuteni näiden pikku ystävien johdosta, sain käydä melkoisen väännön korvauksista ja kuluista VVO:n kanssa. Ei jatkoon. 

23. Osta mieluummin yksi laadukas kuin kolme huonoa. Tutki, vertaile ja hyödynnä alennuksia. Olipa kyse sitten vaatteesta, huonekalusta, kirjasta, elektroniikasta, ruoasta tai mistä tahansa käyttötavarasta. Siis. En edes halua tietää, millaisen määrän euroja olen hukannut taivaan tuuliin hätiköityjen tai puhtaasti paskojen ostopäätösten takia. Köyhän ei vain kannata ostaa halpaa. 

24. Älä yritä kasvattaa pitkää tukkaa. Korkeintaan polkkamitta on OK. Kaikki muu näyttää pakkasen raiskaamalta pulkannarulta. 

25. Mustapäitä ja finnejä ei kannata nyppiä. Tulee rumia arpia ja laajentuneita ihohuokosia aivan turhaan. 

26. When life gives you lemons, make lemonde. Älä katkeroidu tai murehdi liikaa menneitä. Jos olet kohdannut vääryyttä, anna anteeksi. Jos teit virheen, korjaa se. Jos sitä ei voi korjata, pyydä anteeksi kuitenkin. Katso peiliin ja ota opiksesi. Anna kaikkien tunteidesi tulla ja käsittele ne yksin tai yhdessä. Älä turruta itseäsi päihteillä, surulla tai vihalla. Älä koskaan jää tuleen makaamaan. "Rise and rise again, until lambs become lions". 

27. Älä murehdi niin paljon sitä, mitä sinusta pitäisi tulla isona. On niin paljon muitakin polkuja, mitä kulkea. Sinä voit olla oman elämäsi käsikirjoittaja. En edes kehtaa myöntää miten monta kertaa olen saanut itseni kiinni selittelemästä joko itselleni tai muille tekemiäni valintoja opiskelujen tai työkuvioiden suhteen. Tai miten huonoa omaatuntoa olen potenut siitä, että en päätynytkään odotusten mukaisesti akateemiselle uralle. Tai kuinka vielä muutamia vuosia sitten korvissani soi minulle eräässä sanaharkassa heitetty herja siitä, miten "tulevaisuudessa kaikki muut ovat menestyneet elämässään,sun VAIN ollessa edelleen jossain vitun Hesen kassalla". Tällä hetkellä olen kuitenkin enemmän kuin tyytyväinen siitä, että elämä on kuljettanut minua juuri tätä mystistä polkua. En edelleenkään tiedä, mikä minusta tulee isona. Ja se, jos joku, pitää mielen virkeänä ja laittaa tarttumaan jokaiseen minulle tarjottuun tilaisuuteen tavalla tai toisella. Ja tiedättekös mitä? Melkein kymmenen vuoden kokemuksella kehtaan väittää, että just ne parhaat tyypit on käyneet siellä vitun Hesen kassalla. Tai ovat siellä tälläkin hetkellä. 

Minkä neuvon sinä antaisit nuoremmalle itsellesi, jos se olisi mahdollista?