So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

perhe

12.LUUKKU

Muistanette, että järjestimme taannoin Harjismammojen kanssa joulukorttikuvaukset? Omat kuvat jäivät sillä kertaa ottamatta, koska päiväunet, ruoka-aika ja mitänäitänytonenjaksanutkuvataomaanikunkuvasinjomuidenehhehhheee. Nämä äipät olivat muuten kielloistani huolimatta hankkineet minulle herkkukorin oreosuklaineen ja skumppapulloineen, sekä tehneet ihanan kortin kiitokseksi. EN KESTÄ. 

Tuntuu siltä, että valtaosa on jo tilannut ja lähettänyt omat korttinsa matkaan. Me täällä vasta eilen virittäydyimme kuvaustunnelmiin. Jos lukijoistani löytyy muita Mattimyöhäisiä, niin tässäpä Heikkosen viimehetken vinkit onnistuneisiin joulukorttikuviin! 

  1. Jos sinulla ei ole joulukrääsää kotona valmiina, lainaa esimerkiksi anopilta ja hyödynnä kotona jo olemassa olevia tavaroita. Less is more. Selkeä tausta, tonttulakki ja muutama joulupallo tai vastaava riittää! Kuvan päätähtenä toimii kuitenkin vauva, joten ei se muu ole niin justiinsa! Allekirjoittaneen mielestä joulukorttikuvat saavatkin olla kotitekoisen näköisiä. 
  2. Tuunaa vauvalle tonttulakki ja säästä! Vaikka netissä ja kaupoissa on mitä ihanimpia tonttulakkeja saatavilla, en halunnut tuhlata kovinkaan montaa euroa päähineeseen, minkä käyttöikä jäisi vain muutamaan päivään (Ruususen tuntien sekuntiin). Ostin tonttulakin Prismasta ja tuunasin siihen tupsun kotoa löytyneestä jämälangasta. Mammakamu Riikka taikoi hattuun vielä rusetinkin! Sanoisin, että siitä tuli oikein hyvä!
  3. Ota kuvat klo 10-14, jolloin luonnonvalo on parhaimmillaan. Valitse valoisin paikka, mikä asunnostanne löytyy. Suosi paikkaa, johon valo lankeaa kauniisti ikkunasta. Jos toiveenasi on saada hämyisä ja tunnelmallinen lopputulos, ota kuvat siitä huolimatta valoisaan aikaan ja muuta valotusta joko kameran asetuksista tai myöhemmin kuvankäsittelyllä. Saat kamerastasi (etenkin kännykän/pokkari) sitä enemmän tehoja irti, mitä paremmassa valossa kuvaat. 
  4. Etsi vauvan joulukorttivaatteet kirppikseltä/ota kuvat vaippasilteen. Löysin Ruususen joulukorttiin sopivan bodyn kirppikseltä ja yhdistin sen harmaaseen alaosaan. Bodylle tulee varmasti käyttöä sekä joulun pyhinä että sen jälkeenkin, joten jälleen money well spend. 
  5. Ota kuvat silloin, kun vauva on virkeä ja kylläinen. Vai haluaisitko itse poseerata iloisena sekä hymyilevänä,  jos todellisuudessa väsyttää ja nälkä kurnii vatsassa?
  6. Älä lataa kovin suuria odotuksia valokuvalle tai sille, millainen sen mielestäsi pitäisi olla. Paitsi jos kuvaat vastasyntynyttä. Mitä isompi vauva tai lapsi, todennäköisesti sitä haastavampi kuvattava. On todennäköisempää, että lopputulos on melko erilainen kuin alkuperäinen suunnitelma. Parhaan kuvan saat, kun et odota vauvalta mitään. Vauva aistii herkästi, että tilanteessa on meneillään jotakin uutta ja kummallista. Rohkea ja humoristinen vauva saattaa kuvaustilanteessa muuttua araksi, vakavaksi pönöttäjäksi tai vierastaa koko kuvaustilannetta uusine tavaroineen. Tutustukaa kuvausrekvisiittaan yhdessä ja leikin varjolla. Jos mahdollista, kuvaa ajastimen avulla ja höpsötä vauvaa sen sijaan, että yrität saada hänet nauramaan kameran takaa. Ja mikä tärkeintä: Ole kärsivällinen. Vauva aistii hermostuneisuutesi takuuvarmasti.  

En tiedä mitkä kaikki tähdet olivat eilen kohdillaan, kun asetin Ruususen lelukärryyn istumaan ja hyppäsin kameran taa. Yllättävän pitkään hän viihtyi koristeiden äärellä, niitä hypistellen ja meille esitellen. Saimme niin monta hyvää otosta, että nyt jälkikäsittelyvaiheessa meinaa iskeä pieni valinnan vaikeus. Joskaan hauskoilta ja "epäonnistuneilta" kuviltakaan ei vältytty, kun aluksi Ruusunen hieman jännitti koristenauhaa ja lopulta kyllästyi kököttämään paikoillaan. Lainausmerkit siksi, että omasta mielestäni juuri nämä kiukkukänkkäentykkäätästäjatostaenkylläooyhtäänvarma -otokset ovat kaikkein hauskimpia. Vauvakirjaan niistä saataneenkin muisto, kuvatekstillä: ja meillä kaikilla oli niin mukavaa. Näkymättömästä miehestä oli myös suuri apu, sillä hän toimitti pellen virkaa, minun ottaessani kuvia. Hän leikitti Ruususta ja teki kaikenlaisia kujeita saadakseen tämän nauramaan. Ja onnistui, totta kai. Onhan hän niin saamarin hausca veikko, etenkin tyttärensä mielestä! 

Moni on todennut minulle, että ei ennen perheenlisäystä tullut koskaan lähettäneeksi postikortteja. Voin tunnustaa kuuluvani tähän porukkaan. En ole muistaakseni koskaan lähettänyt sillai old schoolisti joulukortteja. Saati muitakaan kortteja. Huomaan kuitenkin, että Ruususen syntymän myötä olen alkanut julkaista Somekanavissani hänen kuviaan milloin minkäkin merkkipäivän verukkeella. Heh. Hyvää vappua, iloista juhannusta ja mitänäitänytoli. Painettuja kortteja en ole kuitenkaan tilannut vielä kertaakaan, vaan olen aina tyytynyt sähköisiin kanaviin. Ja toisaalta, onhan sähköisessä kortissakin etunsa:

  1. ei materiaali- tai postikuluja!
  2. vastaanottaja saa korttinsa vain muutamalla klikkauksella!
  3. ei turhia paineita viimeisten postituspäivien suhteen! 

Nyt, kun joulukorttikuvan kohdalle voi vetää check, on aika kiinnittää huomio puuttuviin joululahjoihin. Osan lahjoista tilasinkin jo Black Fridayna, mutta vielä on tehtävä ristiretki Poriin tämän asian tiimoilta. Piti lähteä jo eilen, mutta meni täysin löysäilyksi koko päivä tämän perheen osalta. Ehkä tänään, paremmalla onnella! 

Millaisia joulukortteja teillä on otettu/aiotte ottaa? Menikö kaikki odotusten mukaisesti vai oliko lopputuloksena enemmän näitä ja meillä kaikilla oli niin mukavaa -henkisiä otoksia?