So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

perhe

3. LUUKKU

LUUKKU NRO 3 paljastaa teille 10 randomia faktaa tämän blogin kirjoittajasta. Siis minusta.

Ette nimittäin ehkä tienneet, että 

1. Minulla on aina vähintään toinen sukka väärinpäin jalassa. Useimmiten molemmat. 

2. Lasken usein mielessäni erilaisia asioita. Se rauhoittaa ja auttaa keskittymään. Jos minulla on kiire jonnekin, saatan laskea mielessäni askeleita tai ohittamiani lyhtypylväitä. Saatan tiskatessa laskea astioiden määrää samalla, kun huuhtelen niitä ja asettelen kuivumaan tiskikaappiin. Ja niin edelleen. Minulla saattaa myös jäädä jokin tietty lause junnaamaan päähän. Melko usein ne ovat kouluajoilta ulkoa opeteltuja vieraskielisiä lauseita tai sanoja. Näitä ovat esimerkiksi "Ise är en fågelhund" ,"Sådant är livet i fågelskoget" ja "Nicht heute, nicht heute, sagen alle Menschen leute". 

3. Uskon kaikkiin yliluonnollisiin hömppäjuttuihin. Erityisesti henkimaailman asioihin kummitusjuttuineen ja enneunineen. Olen melko varma, että olen jossakin entisessä elämässäni ollut a.) suomenruotsalainen, koska ruotsin kieli on aina ollut minulle merkillisen helppo omaksua verrattuna muihin vieraisiin kieliin tai b.) kuollut auto-onnettomuudessa/sodassa, koska molemmat skenaariot tulevat toistuvasti painajaisiini.

4. Kirjoitan itselleni usein kauppalistan, mutta en koskaan katso sitä sitten, kun astun kauppaan sisälle. Minulla on kuvamuisti ja muistan listaan kirjoittamani asiat oikeassa järjestyksessä ilman, että minun tarvitsee katsoa sitä enää kirjoittamisen jälkeen uudelleen. Vain harvoin käy niin, että unohtaisin jonkin listalla olevan asian. Samasta syystä muistan aina ihmisten kasvot, mutta en nimiä. 

5. Olen molempikätinen. Kirjoitan oikealla kädellä, mutta saatan kaiken muun tehdä kummalla kädellä tahansa. Erityisesti työssäni käytän huomattavasti enemmän vasempaa kättä ja usein minua luullaankin vasuriksi. Pystyn myös kirjoittamaan vasemmalla kädellä hämmästyttävän tarkasti ja siististi. Tämä ominaisuus periytyy Herr Heikkoselta, joka taas on perinyt sen isältään. Mamma aina sanookin sitä Heikkosten ominaisuudeksi. 

6. Minulla on paljon kaikenlaisia päänsisäisiä fiksaatioita erilaisten asioiden suhteen. Esimerkiksi se, että kutsukortteihin tai ylipäätään mihinkään korttiin ei voi laittaa tyypillistä runoa, vaan mieluummin jokin aforismi tai oma väkerrys. Tai että löysän yläosan kanssa ei voi pukea löysää alaosaa. Ei itselle, eikä varsinkaan vauvalle. Eikä juustoa voi laittaa kinkun päälle. Se on levite, juusto, leikkele ja sitten kurkku/tomaatti. Hiukset märkänä ei voi mennä kauppaan. Kaupassa ei voi koskaan ottaa ensimmäistä tuotetta hyllystä, vaan pitää ottaa vähintäänkin toinen tai kolmas. Lämmintä/raskasta ruokaa ei voi syödä enää klo 18.30 jälkeen. Limsapulloa/vastavaa ei voi koskaan juoda täysin tyhjäksi, koska pohjalimat. Ai miksi? NO EN TIEDÄ, ei vaan voi.

7. Minulla on joskus tapana luoda jatkuvalla haaveilulla liian suuria odotuksia asioiden suhteen. Tällöin uppoudun liiaksi omien sekä lukemieni/katsomieni tarinoiden maailmaan ja luon suuria odotuksia asioille oikeassakin elämässä. Ja koska elämässä harvoin käy niin kuin on suunnitellut, huomaan pettyväni, jos asiat eivät mene haaveideni tai ajatusteni mukaisesti. Tai toteutus ei vastaakaan odotuksiani. Turhaudun helposti, jos kovasti odottamani asia ei sitten tunnukaan miltään. Ruususen myötä tämä on onneksi hieman helpottanut ja tasaantunut. Hänen kanssaan asioita on turha suunnitella kovin pitkälle. Eikä yksikään päivä ole taatusti samanlainen. Hänen kanssaan mitään ei voi tietää ennalta. Ja ihan tavallisetkin asiat tuntuvat jotenkin todella ainutlaatuisilta. 

8. Olen saanut tukiopetusta äidinkielen ja kirjoittamisen suhteen ala-asteella, koska sain toistuvasti 4sia esseekirjoituksistani. Kaksoiskonsonantit tuottivat minulle vaikeuksia. Kissasta tuli kisa ja tammikuu oli tamikuu. Tukiopettajani arveli, että liian nopea lukemaan oppiminen olisi aiheuttanut ongelman kirjoittamisen kanssa. Kuka tietää, mutta muutama kerta riitti ja homma lähti sujumaan sen verran hyvin, että lukio meni luntaten läpi ja kirjoituksista nappasin silti lukematta EMMMC -paperit. Tuli niihin aikoihin maisteltua ehkä liikaakin Tapiolla höystettyä appelsiinimehua. TAMKissa sentään paransin tapani, enkä luntannut kertaakaan! Ja ruotsikin nousi siellä erinomaiseksi siitä huolimatta, voitteko kuvitella! Jätte bra, Janika! 

9. Isona minusta olisi pitänyt tulla muun muassa hammaslääkäri, opettaja (historia/äidinkieli), psykologi, toimittaja tai kirjailija. Aika näyttää, josko tuota jälkimmäistä saattaisin vielä jonakin päivänä tavoitella puolitosissani. 

10. Vihaan tekstiilien silittämistä. Siksi kaikki paitani ovatkin aina rutussa ja ikkunoissa roikkuu paketista repäistyt verhot. Ja sekös silittäjäguruäitiäni hirvittää. "Senku otat alas ja silität, jos nii pää tulee kipeeks", minä aina sanon hänelle.