So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

perhe

8. LUUKKU

Alkuviikosta postimies Pate lähetti minulle tekstiviestin, että tilaamani turvaistuin olisi noudettavissa. Pakkohan se oli heti hakea ja avata paketista. Käyttöön se päätynee kuitenkin varmaan vasta näkymättömän miehen seuraavilla vapailla. Mutta tässä se nyt on: Ruususen uusi turvaistuin. Isojen vauvojen istuin. Emmäääääääääääää ala. 

Näkymättömän miehen tapa tehdä ostoksia on hyvin pitkälti se, että hän ostaa saman kuin mitä jollakin hänen ystävällään tai tutullaan jo on. Siksi minä otin diktaattorin elkein vetovastuun turvaistuimen valitsemisesta. Katsokaas, kun minä en ole niitä tyyppejä, jotka hyppäävät kaivoon, jos kaikki muutkin hyppäävät. Ehheh heh hee, no ei kai: leikki leikkinä. En kuitenkaan halunnut ostaa turvaistuinta pelkällä mututuntumalla. Oli jälleen aika sukeltaa Googlen ihmeelliseen maailmaan. 

Lähdin liikkeelle samalla taktiikalla, mitä noudatin turvakaukaloa hankkiessa. Kyselin ensin vinkkejä ja kokemuksia tutuilta. Sitten googlasin heidän antamiaan suosituksia, luin lisää käyttökokemuksia ja turvallisuustuloksia. Sitten lähdin miettimään, millainen olisi hyvä juuri Ruususelle ja meidän autoomme. Tärkeimmät vaatimukseni turvaistuimelle olivat 

 1. Hyvät turvallisuustulokset 
 2. Samalta valmistajalta on useampia, hyviä turvallisuusluokituksia saaneita tuotteita 
 3. Istuin on Isofix-kiinnitteinen 
 4. Istuimessa on hyvät kallistusominaisuudet (jos vauva nukahtaa ajon aikana)
 5. Istuin on idioottihelppo asentaa ja käyttää
 6. (Istuin kääntyy 360 astetta) 

Jos minun pitäisi antaa jokin vinkki turvaistuimen hankintaa pohtivalle, se olisi sama yleispätevä sääntö, mitä hyödynnän kaikissa hieman arvokkaammissa hankinnoissani. Säännössä on kolme kohtaa. 

 1. Turvallisuudesta ei tingitä. Ostipa sitten uutta tai käytettyä. 
 2. Jos se on halpa, pitää selvittää, miksi se on niin halpa. Onko valmistuksessa/ominaisuuksissa tingitty, että hinta on saatu alas, onko kyse poistuvasta tuotteesta ja niin edelleen. "Ostin, kun halvalla sain" on hyvä periaate, mutta halvan hinnan ja tarjousten perässä ei pidä juosta laput silmillä. Valitettavan usein huomaan, että jossain on oikaistu, että hinta on saatu mahdollisimman alhaiseksi.  
 3. Jos se on kallis, pitää selvittää, mikä siinä maksaa. Muistan ikuisesti, kun eräitä rattaita katsellessamme kysyin myyjältä, mitä eroa saman valmistajan kalliimmalla ja edullisemmalla tuotteella oli. Hän esitteli kummatkin rattaat, toki tuoden kalliimpia enemmän esiin. Ja hänen ilmeensä, kun totesin: "niin siis näissä kalliimmissa on vähän paremmat kankaat, mutta muuten täysin samat ominaisuudet, sitäksä nyt sanot". Niinpä niin. Aina kallis, ei ole yhtä kuin erinomainen tai paras. 

Ja hupskeikkaa, kun vaihtoehdot alkoivat karsiutua ihan itsekseen. Loppujen lopuksi istuimeksi valikoitui Cybex Sirona M2 i-Size, sillä se vastasi kaikkiin asettamiini vaatimuksiin. Poislukien kohta 6. Toiveissani oli saada Sironasta 360 kääntyvä malli, mutta Black Fridayna eteen tuli tarjous, mitä en hennonnut ohittaa. Ja koska kyseessä ei ollut turvallisuuteen, vaan käyttöön liittyvä seikka, olin valmis joustamaan. Lisäksi näkymätön mies oli sitä mieltä, että kääntyvyys ei olisi niin tarpeellinen. Saatoin kyllä ehkä uhota, että hän saa jatkossa asentaa lapsen aina istuimeen ja kysyisin sen jälkeen, olisiko mukavaa, jos se kääntyisi ovelle.

Tällä istuimella PITÄISI nyt sitten pystyä köröttelemään seuraavat nelisen vuotta. Joko selkä tai kasvot menosuuntaan. Autoliitto kuvailee tuotetta näin: 

Turvallisuus

 • Loukkaantumisriski sekä etu- että sivutörmäyksessä on pieni
 • Erinomainen vöiden reititys
 • Istuimen saa kiinnitettyä tiukasti autoon

Käytön helppous

 • Väärinasentamisen riski on pieni
 • Istuimen asentaminen on erittäin helppoa ja nopeaa
 • Helposti ymmärrettävät käyttöohjeet ja varoitusmerkinnät
 • Lapsen kiinnittäminen on melko hankalaa

Istuinmukavuus

 • Hyvät pehmusteet
 • Miellyttävä istuma-asento
 • Istuin on tilava
 • Epätyydyttävä tuki jaloille
 • Istuin tarvitsee melko paljon tilaa autossa
 • Lapsi näkee huonosti ulos autosta

Puhdistaminen ja viimeistely

 • Istuinpäällisen irrottaminen on helppoa ja päällisen voi pestä koneessa
 • Pieniä puutteita viimeistelyssä

Haitalliset kemikaalit

 • Erittäin pieni kemikaalikuormitus

(https://www.autoliitto.fi/turvaistuintesti/cybex-sirona-m2-i-size-2016)

Niin, täysin "puutteeton" yksilö tämäkään istuin ei siis ole. Lainausmerkit siksi, koska puutteet liittyvät enemmänkin käyttöominaisuuksiin, eivät niinkään turvallisuuteen. Uskon kuitenkin, että istuin ajaa asiansa ainakin niin pitkään, kun Ruusunen matkustaa selkä menosuuntaan. Siis mitä luultavimmin ainakin kolmisen vuotta. 

Britaxin turvakaukalo Isofixeineen odottaa nyt innokkaana uutta kotia. Mikäli tiedät jonkun/olet itse kyseisen laitoksen tarpeessa, niin täältä löytyy! Älä epäröi ottaa yhteyttä! Täällä niille ei nimittäin ole enää käyttöä. Täällä ajellaan kohta isojen prinsessojen valtaistuimessa istuskellen! Tuskin maltan odottaa, että pääsemme köröttelemään tämän kanssa!