So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

vauva

Ei karhunpentu vaatteita tartte

Suomen Suvi on kaunis, mutta lyhyt. Ans kattoo, kauanko tätä aurinkoista iloa tällä erää kestää. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa niin juhannukseen mennessä kylmenee ja vettä sataa Karmarockiin asti. Pessimisti ei pety koskaan, mutta yllättyy positiivisesti. Haaveilen silti aurinkoisesta ja lämpimästä kesästä, sillä tämä on ensimmäinen kesä öööööö ööö öööö ööö ööö yli kahdeksaan vuoteen, kun en ole töissä/tee lomallani jotain koulujuttuja. Vauvakesä. Aion nauttia siitä täysillä, satoi tai paistoi. Juuri tällä hetkellä ei tosin kovin lupaavalta näytä, sillä taivas on tänään harmaiden pilvien peitossa.

Olen itse varsinainen vilukissa ja näin ollen kerrospukeutumisen mestari. Villasukat jalassa kesät, talvet. Käyn niin kuumassa suihkussa, että koko kämppä höyryää sen jäljiltä. Uimaveden pitää olla liki 20 asteista, että minut saa kastautumaan ilman saunomismahdollisuutta. Näkymätön mies sitten taas nukkuu yöt ilman peittoa, käy "kusihaaleessa" suihkussa ja pukeutuu aina t-paitaan. AINA. Hänellä on aina kuuma. AINA. Pohdiskelin jo odotusaikana, tulisiko tyttäremme tässä asiassa minuun vai isäänsä. Nyt miltei neljän kuukauden jälkeen tiedän vastauksen: isäänsä. "Mullon karhun veri", sanoo näkymätön mies aina. Noh, niin tuntuu olevan karhunpennullakin. 

Sään yhtäkkinen lämpeneminen on aiheuttanut pientä päänvaivaa kuluneiden viikkojen aikana, erityisesti ulkoilun suteen. Ensin heivasin vaunuista lämpöpussin komeron perälle. Lämpöiset haalarit lensivät samaan nippuun. Otin äitiyspakkauksen makuupussin käyttöön ulkoillessa. Sitten vaihdoin sen siskoni virkkaamaan peittoon. Sitten luovuin vaunukopan suojasta ja vaihdoin sen mummin ostamaan verkkohärpäkkeeseen. Miksi? KOSKA RUUSUNEN HIKOILEE. Ja mikään ei saa Raivotar Ruususta enempää suunniltaan kuin se, että hän herää kuumissaan kesken kauneusunien.

Lukemani yleisohjeen perusteella vauvalla pitäisi aina olla päällä yksi kerros enemmän kuin aikuisella. No, tämä sääntö päti meillä näihin päiviin asti. Nyt ei tulisi kysymykseenkään, että pukisin Ruuususelle vaunulenkille sisävaatteiden lisäksi esimerkiksi haalarin. Toki voin yrittää, mutta lopputuloksena on viimeistään 10 minuutin kuluttua pää punaisena kuumissaan protestoiva Ruusunen. Kotona prinsessa hengailee mieluiten pelkässä bodyssa ja ei: ei todellakaan sukkia jalkaan. Kuuma tulee. Yhtenä iltana katselin lattialla pelkässä bodyssa jumppaavaa Ruususta ja sohvalla puolipukeisena hengailevaa isimiestä. "Kyl ootte niin ku kaks marjaa", totesin nauraen miehelle. Jälleen on todettava, miten yksilöllistä kaikki on. Tässä talossa äidillä on aina yksi kerros enemmän kuin vauvalla. 

Niin. Olen siis luopunut siitä ajatuksesta, että "mitä vauvalla yleisen käsityksen mukaan pitäisi olla päällä tähän aikaan vuodesta". Sen sijaan kiinnitän huomiota seuraaviin seikkoihin 

  • kuinka lämmin ulkona on 
  • paistaako aurinko suoraan vai pilvipeitteen läpi 
  • onko tuulista 
  • miten pitkään ulkona on tarkoitus olla 

Olen alkanut pukea Ruususta sillä ajatuksella, että mitä itselläni on päällä, saman puen hänellekin. Tämä siksi, että silloin tulen usein pukeneeksi hänet edelleen hieman liian tuhdisti. Aina voi kuitenkin vähentää, vaikeampi on lisätä. Tämä on osoittautunut hyvin toimivaksi systeemiksi. Neiti pysyy riittävän lämpöisenä, eikä herää raivoamaan kuumuutta. Pidän myös jatkuvasti lämpömittaria vaunukopassa. On ollut todella pelottavaa huomata, miten nopeasti lämpötila kohoaa hyvin korkeaksi. Jos ulkona on ollut esimerkiksi +15 ja vanukopassa on ollut äpmakuupussi ja Ruusunen sisävaatteet ja esimerkiksi huppari päällään, lämpötila on saattanut nousta nopeasti jopa 28 asteeseen. Kyllä itseänikin kiukuttaisi nukkua moisessa saunassa. Ja entäpä turvakaukalo? Se vasta sauna onkin. 

Huomaan jatkuvasti perustelevani prinsessan vähäpukeisuutta muille ja tunnen paskamutsi-fiilistä nähdessäni muiden vauvat villasukissaan ja välikausihaalareissaan. Jokainen vauva on yksilö, mutta tunnen syyttävät katseet polttavina selässäni, kun liikun "puolipukeiselta" vaikuttavan prinsessani kanssa ulkona.  Eniten katseita satelee vanhemmilta ihmisiltä ja lapsettomilta (?). Ilmeisesti yleinen ajatus on, että vauva pitää pukea lämpimästi ympäri vuoden. Muuten se paleltuu hengiltä. En kuitenkaan aio hikoiluttaa prinsessaa haalarissa, villasukissa ja kypärämyssyssä vain siksi, että niin kuuluu tehdä tai niin lukee jossain ohjekirjassa. Aion luottaa omaan äidinvaistooni tässä asiassa silläkin uhalla, että joku ulkopuolinen saattaa saada päänsä kipeäksi, kun Heikkosen mukula kulkee puolialastomana pitkin maita ja mantuja. Jos hän on tyytyväinen puolipukeisena, niin puolipukeisena hän kulkekoot. Tälläkin hetkellä mietin, että mitäs sitten puetaan päälle kun ne kunnon helteet (ahahahahahha mitkä helteet) alkavat? Tiedän Ruususen vastauksen kysymättäkin:

vaippasilteen äiti: tietysti. Emmä mitää typeriä vaatteita tarvitse. Mullon karhun veri.