So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ajatuksia

HYVÄPAHA DOPPLER

Unborn Heart -kotidoppler
Pohdiskelin jo Varpun raskauden alkutaipaleella kotidopplerin hankkimisen tarpeellisuutta. Luin netin keskustelupalstoja paljon. Mielipiteitä oli sekä puolesta että vastaan. Ystäväni Jokisella oli tuorein kokemus laitteesta omassa lähipiirissäni, niinpä kysyin hänen mielipidettään. ”On se ihan hyvä, jos sopii itsensä kanssa säännöt sen käyttämisestä”. Tuolloin lykkäsin kuitenkin dopplerin ostoa, sillä np-ultran hälytettyä ajattelin, että huolia on tarpeeksi, neuvolaseuranta saisi riittää. Tuohon aikaan asioin vielä Tampereella neuvolassa ja siellä ensimmäinen lääkärikäynti oli kaikkea muut kuin mieluinen. Olin huolesta sekaisin ja lääkäri suhtautui pelkoihini todella köykäisesti: "justhan sä äsken kuulit, että siellä se sydän lyö, ei tässä ole mitään syytä huoleen". Olin pöyristynyt. Päätin, että siinä puljussa en asioisi enää, jos ei olisi ihan pakko. 

Huonon neuvolakokemuksen jälkeen päädyin hankkimaan kotidopplerin Tampereen BabyStylesta. Raskausviikkoja taisi tuolloin olla päälle 15. Hintaa tälle UnbornHeart -laitteelle tuli tuolloin viitisenkymmentä euroa. Laitteen mukana tuli myös geelituubi ja paristot, sekä hyvät ohjeet käyttöä varten. Puhelimeen tuli ladata sovellus, minkä jälkeen laitteen yhdistäminen puhelimeen oli helppoa. Sovelluksen kautta pystyi seuraamaan sikiön sykkeen vaihteluväliä, tallentamaan ääniä ja jakamaan ne esimerkiksi Whatsupissa tai Facebookissa. Laitteen helppokäyttöisyys ja pieni koko miellyttivät erityisesti. 

Unborn Heart -sovellus, Play-kauppa

Varpun raskauden kohdalla Doppleriin liittyi synkkiäkin kokemuksia. Loppujen lopuksi suhtaudun kuitenkin edelleen sen käyttöön hyvin positiivisesti. Se toi silloin paljon lohtua ja helpotusta huonoihin päiviin ja on toiminut rauhoittavana tekijänä myös tässä uudessa raskaudessa. Tässä uudessa raskaudessa np-ultrassa kerroin lääkärille, että minulla on kotidoppler. Tässä lähes suora lainaus hänen suhtautumisestaan kyseiseen laitteeseen: 

”Joo sen käytön voit sitten unohtaa heti. Annat sen pois tai laitat jonnekin kaappiin piiloon. Siitä ei aiheudu kuin turhaa huolta ja murhetta, jos et löydäkään niitä sykkeitä. Maallikko ei myöskään ymmärrä niistä sykkeistä tuon taivaallista, joten siinäkin mielessä se on täysin turha laite”. 

Lääkäri on oikeassa. Aina sykkeitä ei löydy, sekin on tullut koettua niin hyvässä kuin pahassa. Olen myös samaa mieltä siitä, että maallikko ei ymmärrä sydämen sykkeestä tai sen vaihteluvälistä yhtään mitään, eikä vastaus todellakaan löydy netin keskustelupalstoilta. Varpun tapaus todistaa myös sen, että sikiön sydämen vahva syke ei takaa automaattisesti sitä, että kohdussa on kaikki hyvin. En kuitenkaan totellut lääkäriä. Laitoin kyllä dopplerin kaappiin, mutta kaivoin sen sieltä aina silloin esiin, kun Pelko oli kaikkein voimakkaimmillaan. Miksi? Koska kaikesta huolimatta koin sen helpottavan ahdistustani. 

Millaisen neuvon antaisin Dopplerin tarpeellisuutta pohtivalle? Pitkälti saman kuin ystäväni antoi minulle: 


Keskustele itsesi kanssa ennen laitteen hankintaa. 
Sovi pelisäännöt.
Älä luota laitteeseen liikaa.

On myös turha vertailla kokemuksia muiden kanssa. Vaikka ystäväsi olisi löytänyt kotidopplerilla sykkeet jo viikolla yhdeksän, se ei automaattisesti tarkoita, että sinun raskaudessasi ne löytyvät viikolla yhdeksän. Sykkeen löytyminen riippuu hyvin monesta tekijästä: esimerkiksi raskauden kestosta, kohdun asennosta, äidin lähtöpainosta sekä sikiön ja istukan sijainnista. Varsinkin ensimmäisen kolmanneksen aikana sikiöllä on paljon tilaa liikkua ja piilopaikkoja on useita. Siksi aivan ensimmäisenä neuvoisin odottamaan rauhassa raskausviikkojen kulumista. Itse lähdin leikkimielisesti kokeilemaan sydänäänien löytymistä tässä uudessa raskaudessa vasta sitten, kun ultrassa oli todettu elämää. Sykkeen tulkinnan kiellän heti alkuunsa: et ymmärrä siitä mitään. Se ei kerro välttämättä mitään siitä, mitä kehosi uumenissa todellisuudessa tapahtuu. Et ole lääkäri, et erityisesti sikiön sydämen diagnostiikkaan perehtynyt lääkäri. Dopplerin käyttöön saattaa liittyä myös paljon huolta ja pelkoa. Ennen laitteen ostoa kannattaa miettiä, miten mahdollisesti reagoi siihen, ettei sykettä välttämättä aina löydykään. Paniikki saattaa kasvaa isoksi ja aiheuttaa turhaa stressiä sekä tarpeettomia lääkärikäyntejä. Stressi ei tee pelkästään hallaa sinulle, vaan vaikuttaa myös sikiön hyvinvointiin. Jos kuitenkin olet kylmähermoinen ja sovit itsesi kanssa järkevät säännöt, uskon että laitteesta voi olla paljon iloa. Myös puolisolle ja muille läheisille raskaudesta tulee konkreettisempaa, kun pääsee kuulemaan pienen pieniä laukka-askelia kuulokkeista. Niin sanotusti oikein käytettynä, koen dopplerin hyväksi hankinnaksi. Aina sen käyttö hieman jännittää, mutta on se vaan niin ihanaa kuulla pienen sydämen villi syke. Etenkin silloin, kun liikkeet ovat vielä niin hentoja, että et tunne niitä. 

Tutum tutum tutum tutum, täällä minä olen.