So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

hyvinvointi

IHMISKOE NRO 2: Vadelmanlehtitee


Olette jo ehkä panneet merkille, että olen hyvin kiinnostunut kaikenlaisista "hömppäjutuista" ja niiden vaikutuksesta kehon toimintaan. Jos törmään johonkin mielenkiintoiseen väitteeseen tai tutkimukseen, olen aina valmis testaamaan sitä itse. Niin tälläkin kertaa, kun törmäsin aiheeseen Vadelmanlehtitee ja synnytyksen vauhditus. Törmäsin aiheeseen tutustuessani erilaisiin synnytyskertomuksiin. Pikagooglauksella kokemustietoa löytyy paljon, niin blogeista kuin keskustelupalstoiltakin. Suomenkielistä faktatietoa sen sijaan on tarjolla niukasti. Todettakoon siis heti alkuun, että kyseessä taitaa olla enemmänkin vanhan kansan poppaskonsti kuin todelliseen tutkimustietoon perustuva ohjeistus. Paras löytämäni blogikirjoitus aiheesta löytyy täältä: Vadelmanlehtitee-synnytyksen helpottaja. Samaisia lähteitä kolusin itsekin läpi (Bebesinfo ja Yrttitarha) tietoa etsiessäni. 


"Vadelmaa on pidetty odottavien äitien yrttinä, jonka lehtiä pitäisi käyttää säännöllisesti odotusaikana. Lehtien sisältämä fragariini-yhdiste vaikuttaa eristettynä kohdun lihaksia stimuloivasti ja rauhoittavasti jouduttaen kohdun supistuksia
(Yrttitarha, 2016.) 

Hyvä lähde aiheesta löytyi myös täältä: The Truth About Red Rasberry Leaf Tea. Sivustolla on linkki muutamaan tutkimukseen, sekä kirjoittajan oma kokemus Vadelmanlehtiteestä synnytyksen vauhdittajana. Nopealla lukaisulla käy ilmi, että ainakin näiden kolmen tutkimuksen perusteella aihe on melko ristiriitainen. Ensimmäisen tutkimuksen mukaan teen nauttimisesta saattaisi olla hyötyä synnytyksessä, kun taas toisen tutkimuksen mukaan teellä ja vadelmanlehtikapseleilla olisikin voimakkaimpiin supistuksiin vaimentava vaikutus. Kolmas tutkimus taas maalasi kauhukuvia teen mahdollisista vaikutuksista syntyneen lapsen myöhempään kehitykseen. Tutkimukset kaksi ja kolme oli tehty rotille, kun taas ensimmäinen pohjautui ihmiskokeeseen. Tekstin kirjoittajan omat kokemukset Vadelmanlehtiteen käytöstä olivat kuitenkin positiivisia ja näyttää siltä, että juurikin kokemustieto vannoo tuotteen nimeen. 

Todettakoon heti alkuun, että synnytystä tällä ihmeaineella ei saa käynnistettyä.

Voisiko vadelmanlehtitee kuitenkin todella vauhdittaa synnytystä voimistamalla kohtua ja sitä kautta supistuksia? 
-No, kokkeillaa, ajattelin. 


Olin päättänyt aloittaa jälleen yhden ihmiskokeen. Tuumasta toimeen: enää tarvittiin välineet. No, parvekkeeltani ei sattuneesta syystä löydy Vadelmapuskia, joten hortoilu ei tässä kohtaa tullut kysymykseen. Siis kauppaan. Kävi kuitenkin ilmi, että tätä ihmeainetta ei niin vain ostettaisikaan. Päivittäistavarakaupasta en löytänyt ainuttakaan vaihtoehtoa, mikä olisi pitänyt sisällään "sitä itteensä". Vadelman MAKUISIA teevaihtoehtoja kyllä, mutta ei vadelmanlehtiteetä. Muista: mikäli harkitset Vadelmanlehtiteen käytön aloittamista, ole tarkkana! Tarkista sisällysluettelosta, paljonko valitsemasi tuote todella sisältää valdemanlehteä. Suurimman "pitoisuuden" löysin Clipperin valikoimasta (kuva 1). Tuote sisältää 50% Vadelmanlehteä, hibiscusta, nokkosta, ruusunmarjaa sekä luonnollista vadelma-aromia ja muita luonnollisia aromeja. Päivittäistavarakaupasta (ainakaan Satakunnan alueelta) en tätä tuotetta löytänyt, mutta vieraillessani joululahjaostosten puitteissa Ideaparkissa, nappasin tuotteen mukaan Life-myymälästä. 

Vadelmanlehtiteen käytön aloittamisesta löytyy paljon erilaisia (ja jälleen ristiriitaisia) ohjeistuksia. Toiset lähteet neuvovat aloittamaan säännöllisen käytön jo raskauden alussa, kun taas toiset lähteet kehoittavat odottamaan varmuuden vuoksi toiselle tai viimeiselle kolmannekselle. Tämä Clipperin tuote kehoittaa raaskaana olevia henkilöitä keskustelemaan lääkärin kanssa ennen tuotteen nauttimista. Itse olen jo edennyt raskauden loppusuoralle, joten oma ihmiskokeeni tulee rajoittumaan melko kapealle alueelle riippuen siitä, milloin vauva päättää jättää yksiönsä. Puhutaan kuitenkin muutamista viikoista. Koska valitsemani tee sisältää vain 50% vadelmanlehteä uskon, että tätä saa lipitellä aika huoletta useammankin kupin päivässä. Maistelin teetä muutaman kupin jo viime viikolla, mutta nyt ajattelin aloittaa varsinaisen ihmiskokeen aka säännöllisen käytön. Annoin teen hautua noin 3 minuuttia ja kiskaisin kurkusta alas. Entäpä maku? No, jos tykkää teestä ja vadelmista, niin tykkää tästäkin. Aikaisemmin linkkaamaltani englanninkieliseltä sivustolta löytyy myös muutamia reseptejä teen nauttimiseksi, mikäli siihen kaipaa jotain toisenlaista twistiä. 

Ihmiskoe nro 2 on nyt siis käynnissä. Tuloksiin palattaneen sitten, kun vauva on ulkoistanut itsensä. 

Löytyykö ruudun takaa muita Vadelmanlehtiteen nautiskelijoita? 

Oletko käyttänyt Vadelmanlehtiteetä raskauden aikana? Oliko sillä supistuksia voimistava vaikutus/muuta positiivista vaikutusta synnytyksen kulussa? Kokemuksia kehiin!

Ja mitäs sille ensimmäiselle kokeelle kuuluu? Kiitos hyvää, raskausarvet ovat nimittäin edelleen pysyneet poissa. Ainakin toistaiseksi. Bio Oil on myös edelleen äärimmäisen hyvää tavaraa, mitä tulee mahan venymisestä aiheutuvaan kutinaan ja puristuksen tunteeseen. Tuote on myös riittoisa: päivittäisestä käytöstä huolimatta pienestä purnukasta on vielä hieman alle puolet jäljellä. Käsien arvet tosin eivät ole muuttuneet tällä erää miksikään, joten olemassa olevien arpien haalenemisen suhteen alan olla hieman skeptinen. 

Yöllä seisoin peilin edessä peilikuvaani kauhusta jäykkänä tuijottaen. Raskausmaha oli kadonnut täysin, mutta tunsin vauvan kuitenkin liikkuvan. Siinä sitten tunnustelin vauvan liikkeitä ja mietin, että tätäkö se mahan valahtaminen tarkoittaa? Sitten avasin silmät. Ei se masu ollut mihinkään kadonnut, eikä näytä valuneen alemmaskaan. HUH, se olikin vain unta. Kaikkea sitä tuleekin katseltua. Taitaa pieni jännitys hiipiä alitajunnasta unimaailmaan. Lähteet:

Hiekkaleikkejä. Vademanlehtitee-synnytyksen helpottaja. 22.8.2014. Haettu 27.12.2016. https://hiekkaleikkeja.blogspot.fi/2014/08/vadelmanlehtitee-synnytyksen-helpottaja.html

Mamanatural. The Truth About Red Rasberry Leaf Tea During Pregnancy. Haettu 27.12.2016. http://www.mamanatural.com/red-raspberry-leaf-tea/

Yrttitarha. Vadelma. Haettu 27.12.2016. http://www.yrttitarha.fi/alasivu.html