So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ajatuksia

INFLUENSSAROKOTE JA RASKAUS


Kuvassa esiintyvä piisamirotta ei liity tapaukseen. 

Edellisellä neuvolakäynnillä minulle lykättiin käteen esite influenssarokotteesta ja sen tärkeydestä raskausaikana. Kuulemma minulla olisi nyt muutamia viikkoja aikaa puntaroida tätä asiaa ja halutessani seuraavalla neuvolakäynnillä saisin rokotteen, mikäli päätyisin sen ottamaan. Mitäs pohdiskelemista tässä muka on, ihmettelin. Sitten aihe pomppasi esiin muutamassa FB-ryhmässä. Jälleen ollaan erittäin isojen asioiden äärellä. Tänään kehässä rokotetut vs. rokottamattomat odottajat. KENEN JOUKOSSA SEISOT!

Ymmärtäisin ihmisten huolen, jos kyseessä olisi jonkinlainen uusi virus ja sen ehkäisyyn kehitetty rokote. Ilmeisesti sikainfluenssan kanssa käynyt moka painaa ihmisten mielessä edelleen, sillä tavallisen kausi-influenssarokotteen ympärillä velloo järkyttävä kauhuskenaarioiden ja salaliittoteorioiden ilmapiiri. Salaliittoteoriat liittyen rokotuksiin sekä itsensä tai lapsensa rokottamatta jättäminen ovat asioita, joita en oikein tahdo ymmärtää. Rokottamattomien odottajien argumentit ovat useimmiten jotain seuraavista:

1. Normaalisti ottaisin kyllä, mutta koska olen raskaana en halua ottaa mitään ylimääräistä, vauvan turvallisuuden vuoksi. (Ei haluta ottaa mitään ylimääräistä, mahdollisesti lasta suojaavaa, mutta ollaan valmiita riskeeraamaan oma ja vauvan terveys nappaamalla kausi-influenssa kaupan kassalla asioidessa?) 

2. En ole koskaan kipeänä. Ikinä en ole rokotetta ottanut, enkä ota nytkään. PISTE. (Okei. Ehkä et ole normaalisti koskaan kipeänä. Raskaus ei kuitenkaan ole keholle normaali tila, eikä se siedä esimerkiksi kausi-influenssaa yhtä tehokkaasti kuin normaalitilanteessa.) 

3. Luin jostain, että jos aina rokottaa itsensä kaikkea mahdollista vastaan niin sitten ne bakteerit tulee vastustuskykyisiksi ja kohta mikään rokote ei auta mihinkään ja maailmanlopunkin on ennustettu tulevan juuri tästä syystä. (Noniin. Kausi-influenssa on virus, ei bakteeri. Bakteerit ja antibiootit sekä niihin liittyvät ongelmat ovat asia erikseen, eikä niitä pidä sekoittaa virustauteja ehkäiseviin rokotteisiin. Maailmanloppu tulee varmasti jonakin päivänä, mutta rohkenen epäillä, että kausi-influenssarokote ja sen ottaminen tai ottamatta jättäminen tuskin ovat sen keskeisimpiä laukaisijoita.) 

4. Otin edellisellä raskaudessa rokotteen ja silti sairastuin kausi-influenssaan. Miksi ottaisin rokotteen, mikä ei takaa sataprosenttista suojaa. (Influenssarokote päivitetään joka vuosi YLEISINTÄ virusta vastaan. Se ei siis kata kaikkia mahdollisia influenssaviruksia. Rokotteet taas eivät sisällä eläviä viruksia, ne eivät voi aiheuttaa influenssaa (THL, 2016). Ja toisaalta, mikä elämässä edes olisi 100% varmaa?) 

Entäpä sitten argumentit rokotuksen puolesta? 

Raskaus heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, mikä lisää odottavan äidin riskiä sairastua vakavaan influenssaan. Raskauden toisella ja kolmannella kolmanneksella influenssan aiheuttama tautitaakka onkin raskaana olevilla muuta väestöä suurempi. Äidin riski sairastua vakavaan influenssaan viisinkertaistuu, jos hänellä on lisäksi jokin perustauti

Raskauden viimeisellä kolmanneksella annettu rokote suojaa lasta merkittävästi kuuden kuukauden ikään asti. Äidin rokotuksilla pystytään todennäköisesti estämään jopa puolet vauvojen ensimmäisten elinkuukausien influenssoista, jotka usein vaatisivat sairaalahoitoa.

Influenssarokotus vähentää syntyvän lapsen riskiä pienipainoisuuteen ja ennenaikaisuuteen.

Rokotettu äiti suojaa vauvaansa myös välillisesti: kun hän ei itse sairastu, hän ei myöskään tartuta lastaan.

(THL, 2016.)

Mites sitten se narkolepsia ja salaliittoteoriat? Kansallisen rokotusohjelman pistettäviä influenssarokotteita on valmistettu samalla menetelmällä jo 70-luvulta lähtien (THL, 2016). Maailmalla näitä rokotteita on käytetty satoja miljoonia annoksia, nenäsumuterokotetta yli kymmenen vuoden ajan. Sitä on annettu miljoonia annoksia ja vakavia haittoja ilmenee hyvin harvoin. Esimerkiksi anafylaksia on hyvin harvinainen: noin yksi tapaus miljoonaa rokotettua kohden. Kaikilla rokotteilla on haittavaikutuksia, mutta niitä esiintyy vain pienellä osalla rokotetuista. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta. Jos rokotettu saa influenssan, on tauti yleensä lievempi ja toipuminen nopeampaa. (THL, 2016.)

Tässä vaiheessa postausta lukijalle on varmaan sanomattakin selvää, kummassa porukassa minä seison. Aion ottaa rokotteen seuraavalla neuvolakäynnillä. Miksi? Enhän ole KOSKAAN kipeänä, pientä nuhaa lukuun ottamatta. Nyt olen kuitenkin raskaana, enkä voi mitenkään tietää, vastustaako kroppani viruksia ja bakteereita yhtä tehokkaasti kuin NORMAALITILASSA. Työni koostuu päivittäin useista erilaisista asiakaskohtaamisista. Lisäksi käsittelen työkseni raaka-aineita, ja ehkä tuon juuri sinun annoksesi pöytään. Koen, että minulla on velvollisuus suojata itseni, sekä ympärilläni olevat ihmiset kausi-influenssalta, koska kuulun tällä hetkellä riskiryhmään. Lisäksi minulla on vastuu uudesta elämästä sisälläni. Hän saapuu keskuuteemme juuri pahimpana influenssa-aikana, keväällä. Miksi en tarjoaisi hänelle parasta mahdollista suojaa, minkä rokote voi parhaillaan taata hänelle useiden kuukausien ajaksi? Lisäksi mielestäni argumentit rokotteen puolesta ovat huomattavasti järkevämpiä kuin argumentit rokotetta vastaan. Kun tähän lisätään vielä mielikuva siitä, että jättäisin rokotteen ottamatta ja mahdollisesti synnyttäisin kovassa kuumeessa, nenä vuotaen ja keuhkot rohisten, on oma kantani rokotteen puolesta aika selvä. Asia saattaisi olla eri, jos raskausaika ja synnytys olisivat ajoittuneet kesään tai alkusyksyyn. Nyt kuitenkin koen, että rokotteen ottamatta jättäminen olisi erittäin typerää. Mitä sitten ajattelen siitä, että joku jättää rokotteen ottamatta? Se on jokaisen oma henkilökohtainen valinta. Mutta ei aleta keskustella lasten rokottamatta jättämisestä, siitä aiheesta olenkin sitten jo ihan eri mieltä.

Lähteet:

THL. Influenssarokotuksista kysyttyä. Päivitetty 17.9.2016. Haettu 8.11.2016. https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/kaytannon-ohjeita/usein-kysyttya/influenssarokotuksista-kysyttya

THL. Influenssarokote. Päivitetty 4.11.2016. Haettu 8.11.2016. https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/kausi-influenssarokote#Kenelle

THL. Raskaana olevien influenssarokotukset. Päivitetty 15.8.2016. Haettu 8.11.2016. https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/kausi-influenssarokote/raskaana-olevat