So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ajatuksia

KANTOVÄLINE, CHECK!

Postaus sisältää kaupallisia linkkejä! 

Sukeltaessani tähän itselleni täysin vieraaseen maastoon, siis vauvamaailmaan, kantaminen oli ihan ensimmäisiä asioita, mikä kiinnitti huomioni. Kantamisen nimeen vannoivat niin useat artikkelit, blogitekstit kuin keskustelupalstatkin. Aktiivisena ikiliikkujana tunsin heti löytäneeni oman juttuni. Kuin helppoo: vauva kantoon ja menoksi! Tietenkin halusin tutkia aihetta perusteellisesti joka näkökulmasta. Parhaimmat vinkit kantamiseen ja vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiini löysin näistä lähteistä: 

Erityisesti Bebesinfo vakuutti, että kantaminen on kokeilemisen arvoinen juttu. Sivustolta löytyy kattava listaus kantamisen hyödyistä: "Vauva nauttii sylissä olosta ja äidin ja isän läheisyydestä. Hän on juuri ollut äidin liikkeessä mukana yhdeksän kuukautta. Lapsella on liikkeessä ja liinan puristuksessa tuttu ja turvallinen olo. 
Kun vauva on kantoliinassa, äiti on vapaa liikkumaan, toimimaan ja seurustelemaan.
Kannetun lapsen aivot kehittyvät paremmin, tietty määrä liikestimulaatiota on jopa välttämätöntä aivojen normaalille kehittymiselle. 
Kantaminen edistää sitoutumista (bonding) aikuisen ja lapsen välillä. Tämä on hyväksi lapsen psyykkiselle kehitykselle. Vauvan läheisyys herkistää aikuisen vaistot lapsensa tarpeille. 
Kun lapsi on lähellä, äiti voi vastata hänen tarpeisiinsa nopeasti. Imetyksen onnistumiselle tämä voi olla merkittävä tekijä 
Kannettu lapsi itkee selvästi vähemmän kuin sitteri-, sänky- ja lattialapsi. 
Liinassa vauva rauhoittuu ja nukkuu helposti ja aina halutessaan. Hän ei herää ääniin eikä liikkeeseen eikä tarvitse pimeyttä ja tiettyä paikkaa nukahtakseen. 
Kannettu lapsi kehittyy nopeammin fyysisesti ja motorisesti. 
Kannettu lapsi ei tarvitse leluja ja erityisiä virikkeitä - maailma on hänen mobilensa."


(Bebesinfo, 2016.) 

Kantamisesta löytyy myös paljon kokemustietoa erilaisista mammablogeista ja keskustelupalstoilta. Parhaimpia vinkkejä ja ajatuksia olen löytänyt Lähiömutsin blogista, tässä esimerkiksi erittäin hyvä postaus aiheesta: Kantamiseen liittyvät ennakkoluulot.

Olin siis ehdottomasti päättänyt kokeilla kantamista. Suurin kysymysmerkkihän tässä projektissa tulisi olemaan se, että en voisi mitenkään tietää ennalta, viihtyisikö vauvamme kantoliinassa tai repussa. Kokemuksia lähipiiristä löytyi sekä puolesta että vastaan. Toisilla kantaminen oli ollut just se oma juttu ja toisilla taas liinailu oli aiheuttanut ahdistusta ja parkua sekä vauvassa että vanhemmissa. Olen kuitenkin avoin kokeilemaan kaikenlaista uutta, etenkin tässä tapauksessa, kun hyödyt ovat näinkin mittavia. So, let’s give it a try. Sitten piti vain enää löytää sopiva väline. 

AAaaahahahahahahahahahaha niin justiinsa. Tsiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiisus soikohon, niitäKIN on sitten nimittäin ihan joka lähtöön:

KantoliinatrikooliinaneliöliinapellavaliinarengasliinaliinaliinaREPPUkantoreppuRINTAreppuRepunjaliinanyhdistelmäManducaTricotSlenByKayBabyBjörnStokkeMyCarrierTulaWompatjamitänäitänytjumalautaon.

Että mitähänvittua, mulla alkaa huumori loppua.  Yritä näistä nyt sitten ottaa tolkkua tai valita itselle sopivin vaihtoehto.

Aluksi kantoreppu tuntui erilaisten liinojen sijaan itselleni parhaalta vaihtoehdolta, sillä sen käyttö sekä vauvan asettaminen siihen näytti videoissa ja ohjeissa yksinkertaisemmalta. Nipsisnapsis tuosta noin vaan. Siis parempi kärsimättömälle ja epäloogiselle luonteelleni. Katsoessani ensimmäisiä kertoja erilaisia liinojen sitomistekniikoita ajattelin heti: en opi ikinä. Ei kykene. Silti ajatus pikkuruisesta vauvasta suuren repun sisässä tuntui pelottavalta ja mietin, että olisiko liina sittenkin parempi vaihtoehto. Myös tässäkin postauksessa esittelemissäni lähteissä todettiin trikoinen liina parhaaksi vastasyntyneen kantamiseen. Liina olisi myös ehkä kotipuuhastelussa reppua kätevämpi, sillä ainakin kokemustiedon varjossa sitä kuvattiin mukavammaksi päällä, repun ollessa vahvempi taas ulkoilussa ja liikunnallisemmissa jutuissa. 

Pohdin myös pitkään, ostanko käytetyn vai uuden tuotteen. Ipanaisella myös kantovälineen vuokraus olisi mahdollista. Käytetyn tuotteen ostaminen tai vuokraaminen ensimmäisiksi viikoiksi olisi varmasti ollut järkevin vaihtoehto. Pitkään asian kanssa jahkailtuani ja nettikauppoja loputtomiin selattuani päädyin valitsemaan trikoisen liinan ensimmäiseksi kantovälineeksi. Samalla päätin tilata kantovälineen uutena, koska löysin sopivan tuotteen Ipanaiselta ja sen hinta pyöri lähes samassa, mitä esimeriksi käytettyjen liinojen hinnat Tori.fi:ssä. Tein tilauksen Ipanaiselta viime perjantaina ja eilen kävin hakemassa paketin postista. Todella nopeaa toimintaa! Tämän kanssa sukellamme sitten kantamisen ihmeelliseen maailmaan: 


Trikoinen kantoliina ByKay/Ipanainen 

Olen ajatellut opetella aluksi Ipanaisen suositteleman kietaisuristi2-sidonnan, sillä se näyttää jopa minunlaiselleni epäloogiselle apinalle yllättävän simppeliltä handlata. Kuten postauksen kuvituksesta käy ilmi, kokeilin sitä jo karkeasti Piisamirotan kanssa. Kissaa en tietenkään saanut aseteltua oikeaan asentoon, eikä tämän masun kanssa sidontaa voinut muutenkaan kovin tiukkaan asetella. Kissaa ei kuitenkaan vahingoitettu toimituksen aikana: tyytyväisenä hän hyrisi liinan suojissa hoomanin kanniskellessa hänen ylhäisyyttään ympäri asuntoa. Treeniä kuitenkin tarvitaan vielä. Pitänee varmaan käydä naapuritalossa kummitytön leluvarastolla. Ehkä hän suostuisi lainaamaan minulle jonkun nukeistaan liinailuleikkiin. Niin, ja arvaatteko jo, mikä näkymättömän miehen reaktio oli tähän uuteen hankintaan? 

"Täysin turha kapistus. Kattellaa ku sä sit valitat ku on selkä kipee". 

Pitäköön mölyt mahassaan. Hän kanniskelkoot vauvaa ilman liinaa niin katsotaan sitten, kenellä on selkä kipeä ja kenellä ei. Muahahahahhaha. Sitten ei auta kuin toivoa, että vauva viihtyisi kannettavana. Jos liinailu onnistuu ja tykästyn siihen enemmänkin, haluaisin vielä kokeilla kantoreppua. Repuista eniten kiinnostavat Tula (Ipanainen) ja Manduca (Ozbaby). Lisäksi olen myös kiinnostunut ByKayn neliöliinoista ja kantorepuista (Ipanainen), joskin niistä löytyy oman googlaukseni perusteella hirveän vähän käyttäjäkokemuksia. Etenkin ByKayn ja Tulan kuosit miellyttävät silmääni eniten, vaikka Manducan nimeen taitaa vannoa suuri osa reppujen käyttäjistä (?). Tsekataan tämä liinahomma nyt kuitenkin ensin ja pohditaan niitä reppuja sitten, jos homma lähtee sujumaan.


Oletko käyttänyt kantoliinaa tai -reppua vastasyntyneen kanssa? Viihtyikö vauva vai tuliko tehtyä hutiostos? 

Kokemuksia kantamisesta ja liinailusta, (erityisesti ByKayn tuotteista) otetaan vastaan! 


Piisamirotta approves. Hänen mielestään trikoinen kantoliina on suorastaan satumainen.