So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

vauva

Nuku, kun minä nukutan.

Tarkkasilmäiset ovat saattaneet huomata yhdessä tämän viikon Instagramkuvassa sekä edellisen postauksen piilomaininnassa vihjeitä saavuttamastani läpimurrosta (??). Nyt tässä on mennyt jo niin monta päivää toistuvilla onnistumisilla, että uskallan sanoa sen ääneen: 

PRINSESSA RUUSUNEN ON EHKÄ VIIMEIN PÄÄTTÄNYT, ETTÄ TUTTI SAATTAA SITTENKIN OLLA OK. 

Halleluja ja rumpujen pärinää! Siis, ette arvaakaan, miten iloiseksi tämä pienen pieni asia minut saakaan! Olemme tarjonneet Ruususelle tuttia kotiutumisesta lähtien. Eri merkkisiä, mallisia ja kokoisia. Luonnonkumia ja sitä tavanomaista. Ensimmäiset kuukaudet Ruusunen sai pelkän tutin nähdessään hirveän raivarin ja pitkään päätin, että antaa olla perkele. Aina kuitenkin, kun ihmistuttina toimiminen alkoi siepata minua liikaa, tarjosin tuttia uudelleen. "Kiitos, mutta ei kiitos äiti. Kerronko, minne voit sen tutin työntää"? Kahden kuukauden jälkeen Ruusunen päätti, että tutti on ok leikkimiseen. Tarjotessa hän kyllä saattoi napata tutin suuhunsa ja pyöritteli sitä hetken suussaan kuin purkkaa, kunnes naurun saattelemana sylkäisi sen pois. Olin luopunut toivosta. Kunnes 3kk napsahti mittariin ja Hulinamuija saapui taloon. 

Nukkuminen, erityisesti yöunille käyminen, on ollut jo reilun viikon hyvin haasteellista. Ruusunen on alkanut saada hirvittäviä kiukkukohtauksia minullle, kun haluaisi syötyään käyttää tissiä tuttinaan, päästäkseen uneen. Hermohan siinä sitten menee, kun tissistä tulee edelleen maitoa. Perhana. Se on tietenkin äidin syy ja riittävästi suivaannuttuaan minä en kelpaa enää mihinkään. Usein kiukuttelua on kestänyt puolesta tunnista pariin tuntiin, minkä aikana on kokeiltu kaikki rintakumiajoilta tutuksi tulleet kikkakolmoset, että neiti saataisiin tyytyväiseksi ja nukkumaan.

Näiden kiukkukohtausten aikaan aloin miettiä, pitäisikö meidän samaan konkurssiin alkaa opettaa Ruususelle itsekseen nukahtamisen taitoa. Tähän mennessä hän kun on tottunut nukahtamaan joko liikkeeseen tai tissille. Päiväunet useimmiten liikkeessä ja illat taas tissille, mistä olemme siirtäneet hänet omaan sänkyyn. Tarkoituksena ei ole todellakaan pitää minkäänlaista unikoulua, vaan etenemme Ruususen ehdoilla. Tavoitteena on kuitenkin, että ennemmin tai myöhemmin hän oppisi nukahtamaan iltatoimien jälkeen itsekseen, omaan sänkyyn. Ihanteellisessa tilanteessa hän oppisi löytämään keinot rauhoittua uneen ilman liikettä, melua tai tissiä/tuttia/kosketusta. Kysyin kokemuksia ja neuvoja sekä Imetyksen tuki ry:n että tammikuisten FBsivuilta. Näytti siltä, että todella monessa perheessä, jossa Ruususen ikäiset vauvat osasivat jo nukahtaa itsekseen iltatoimien jälkeen, tutti näytteli keskeistä roolia onnistumisessa. PERHANAN TUTTI, ajattelin. 

Tarjosin alkuun Ruususelle unilelua päiväunille sekä illalla erityisesti, joskos hän huolisi sen tissin tilalle. Hän kyllä saattoi hetken hypistellä unipupua ja hieroa sillä silmiään, mutta pari kertaa pupun tassua maistettuaan hän totesi: "niin, sitä rintaa voisin ottaa, kiitos". Muutamia päiviä sitten, erään nukutusoperaation aikana, päätin tarjota tuttia uudelleen, yhdessä unilelun kanssa. Voi sitä hämmästyksen määrää, kun neiti yhtäkkiä nappasi tutin suuhun ja pupun kainaloon kuin vanha tekijä. Tyytyväisenä hän nukahti rottinkisängyn keinutukseen tutti suussaan. En ollut uskoa tätä todeksi, mutta onnistumisesta innostuneena jatkoin tutin tarjoamista muillakin päiväunilla: kelpasi. MITÄ TÄÄLLÄ TAPAHTUU?

Nyt olemme menneet koko tämän viikon niin, että tutti on ollut mukana kaikissa nukkumisissa sekä päivällä että yöllä. Välillä prinsessa saattaa hetken protestoida rinnan vaihtamista tuttiin, mutta usein hetken kuluttua tyytyy vaihtariin. Olen kerran jo onnistunut nukuttamaan tytön päiväunille sänkyymme niin, että hän nukahti ilman tissiä ja liikettä. WOOP WOOP WOOP. Muutaman illan olen nyt nukuttanut prinsessan niin, että iltaimetyksellä vaihdan nukahtamisen hetkellä tutin rinnan tilalle ja hetken vielä sylittelemme. Sitten lasken puoliunisen valtiattaren omaan sänkyyn ja tassuttelen hetken vielä, että hän nukahtaa. Tämä on toiminut, joskin yön hepuleiden aikana prinsessa löytää usein edelleen tiensä meidän väliimme. Useampi yö on herätty tunnin välein, kunnes aamuyöstä luovutan ja otan tytön viereen nukkumaan. Mutta pienin askelin, ei tässä ole mikään kiire. 

Tutti jakaa voimakkaasti mielipiteitä äitien keskuudessa. Tulee purentavikaa, vaikuttaa imetykseen ja imuotteeseen ja vaikea vierottaa ja ja ja ja ja ja ja. Ruusunen on ollut syntymästään lähtien varsinainen tissitakiainen ja huvitissittelijä, joten meille tutti olisi ollut pelastus jo aikoja sitten. Nyt 3kk huvituttina toimineena voinkin todeta, että minun mielestäni tutti on enemmän kuin OK. Jos Ruusunen sen avulla oppii nukahtamaan ilman tissiä sekä jatkuvaa hytkytystä/heijaamista, ovat tulevaisuuden vieroitustoimenpiteet varmasti sen arvoisia. Ja yhtälailla siitä tissille nukahtamisesta olisi pitänyt vieroittua ennemmin tai myöhemmin. Mikäli hän oppii nukkumaan ilman rintaa, myös näkymätön mies voi jatkossa osallistua nukuttamiseen, joka on tähän asti ollut tästä tissiaspektista johtuen enimmäkseen minun vastuullani. Tosin, nyt tässä on taas eilisestä saakka syljeskelty tutti pois suusta naureskellen, joten saattaa olla, että hyvin alkanut läpimurto jäikin vain muutaman päivän mittaiseksi iloksi. 

Mummi kävi eilen pikavisiitillä ja voivottelin hänelle tätä nukahtamisprobleemaa ja kerroin suunnitelmistani. 

"Juu, et säkään suostunu omaan sänkyyn nukahtaa ennen ku vuoden ikäsenä. Syliin mä sut aina nukutin ja nostin siitä omaan sänkyyn". 

Niin. Prinsessan minulta perimät ominaisuudet kuplivat pinnan alla. Olisikohan tämä nukahtamisasia jälleen yksi niistä? Ken tietää, Barbie arvaa. Ehhehh heh heh hhee. Mutta kuten totesin, ei tässä ole kiire minnekkään. Nyt, kun tutti on edes semisti OK koen, että olen saanut jälleen yhden uuden aseen nukutustaistelujen käymiseen. Suurin erävoitto tulee olemaan se hetki, kun hän oppii nukahtamaan ilman tissiä. Kaikki muu, mitä sen jälkeen saavutetaan, on vain plussaa. 

Arvatkaapa, kuka juuri heräsi? -Let's mennään, prinsessa Ruusunen.

Ihanaa viikonloppua, nukkukaa munki puolest <3