So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

arki

LOUNASVINKKEJÄ


Liittyen keittiöpsykologin ruokavalioon: tänään jakoon reseptit kahteen nopeaan ja täyttävään lounaaseen! 

Nopea munakas kahdelle 

4 munaa 
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä 
pala paprikaa 
1-2dl maitoa 
pala makkaraa/noin 1-2dl kinkkusuikaleita 
suolaa
pippuria 
ruohosipulia 

Periaatteessa munakkaaseen sopii mikä tahansa "lisukkeeksi". Omia kestosuosikkejani ovat herkkusienet, tonnikala ja kirsikkatomaatit, joskin tällä kertaa ei sattunut mitään näistä löytymään jääkaapista. Munakas kuuluu omalla kohdallani myös näihin näin hyödynnät jääkaapin jämät -ruokiin. Usein käytän myös kinkkusuikaleita, joten siltäkin osin tämän kuvan makkarat ovat hieman poikkeava valinta. Muttakunnusattuolemaanjääkaapissa. 

Valmistus on piisofcake. Pilko kaikki raaka-aineet pieneksi. Jos haluat hifistellä, ota raaka-aineisiin pieni paistopinta ennen kuin sekoitat ne munan, nesteen sekä mausteiden kanssa yhdeksi sotkuksi. Jos on kiire, tämä vaihe kannattaa skipata suosiolla: ei vaikuta juurikaan lopputulokseen. Kuitenkin: sekoita kaikki raaka-aineet mausteineen sekaisin kulhossa. Kippaa setti pannulle ja anna kypsyä niin, että pystyt kääntämään munakkaan kokonaisena ympäri. Paista toiseltakin puolelta, DONE. Jos olet kiireinen, voit myös "sötköttää" munakkaan rakenteen rikki sen sijaan, että paistaisit siitä kauniin letun. Itse teen näin usein, sillä kärsivällisyys ei riitä odottelemaan riittävästi ja onnistun aina saamaan rakenteen jollain lailla rikki. MITÄ VÄLIÄ, kunhan maku on hyvä. Eiksni. Valmistusaika maksimissaan 10min! Pistele menemään sellaisenaan tai pilko rinnalle muutamia kasviksia munakkaan kypsymistä odotellessa. 

Vihersmoothie yhdelle/kahdelle

1/2 avokado 
kourallinen baby pinaattia 
1/4 kurkkua 
kourallinen tuoretta minttua 
1/2 lime 
1dl maitoa/muuta nestettä
1dl turkkilaista jogurttia/muuta vastaavaa tavaraa
loraus hunajaa/sokeria 

Nakkaa kamat blenderiin: kevyet alle, raskaat päälle. Surrururururururururu. DONE. 

Huom! Ruokaisuutta tähän saat lisäämällä raaka-aineisiin raa'an kanamunan tai maustamatonta herajauhetta. Joskin avokado takaa sen, että nälkä pysyy tämänkin reseptin turvin poissa kohtalaisen pitkään. Tätä näkymätön mies ei suostu syömään, joten mikäli olet noviisi vihersmoothiemaailmassa tai kasvikset eivät kuulu suosikkeihisi, suosittelen lisäämään joukkoon jonkin makeuttajan, esimerkiksi kiwiä/anananasta/banaania. Itse rakastan kiwiä, mutta olen sille hieman allerginen, enkä siitä syystä voi käyttää sitä smoothiessa. Myös hunajaa/sokeria käyttämällä makua saa muutettua miellyttävämmäksi. Toinen vaihtoehto on tehdä smoothien sijasta fruitie, jolloin nesteeksi sopii parhaiten omenamehu tai vesi. 

Vihersmoothiesta puhuttaessa kurkku, pinaatti ja minttu toimivat aina. Tuore basilika on myös yksi kokeilemisen arvoinen yrtti! Pinaatti ei maistu smoothiessa juurikaan, mikäli vertaa esimerkiksi lehtikaaliin. Minttu taas tuo tosi mukavasti raikkautta muiden makujen sekaan. Optimaalisen makeuden smoothieen löydät vain kokeilemalla. Muistatko, mitä totesin ruokavaliotekstissäni: ei ole oikotietä onneen. On siis myös todettava, että aina terveellinen ja hyvä maku eivät kulje käsi kädessä. Mutta: tiettyihin makuihin totuttuasi lasillinen hiukka jännämakust vihersmoothiee ei tunnu missään! Helppoa, nopeaa ja terveellistä! 

"Lakkaa vinkumast ja vedä kurkusta alas", totesin näkymättömälle miehelle hänen nyrpistellessä nokkaansa sössöilleni.