So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

koti

NUKKUMISJÄRJESTELYT


Kehto/Leander
Pinnasänky/Gulliver
Ensisänky äitiyspakkausesta 
Pinnasänky/Little Interior
Pinnasänky/Stokke Sleepi

Olemme pohtineet melko pitkään nukkumisjärjestelyjä. Miten meillä nukutaan sitten, kun vauva siirtyy masun ulkopuolelle? No joo joo joooo, ei varmaan ihan hirveesti nukuta. Hekohekohehhehhheh. Leikki leikkinä, this shit is seriouzzzz. 
Perhepeti vai lapsi omassa sängyssä? Jos omaan sänkyyn, niin pinnasänky vai ensisänky? 

Sänky meidän sängyn viereen vai kauemmas siitä? 

Sänky kokonaan eri huoneeseen? 

Sänky käytettynä vai uutena? 

Millainen patja? Mikä ihmeen patjansuojus? Lakanat varmaan joo, mutta millaiset? Peitto vai unipussi? 

MÄYLIMÄYLIMÄYLIMÄYLIMÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ miten tämäKIN voi olla niin vaikeaa!

Kysyin neuvoa muilta. Se oli virhe. Siitä se pää vasta sekaisin menikin. Hyvä ettei saatu perheriitaa aikaiseksi siskon miehen kanssa, terkkuja vaan sinne Huittisiin. Hän piti minua aivan kajahtaneena, kun kerroin harkitsevani perhepetiä tosissani. ”Lapsi kuuluu omaan huoneeseen, omaan sänkyyn, alusta alkaen. PISTE".

Minusta kuitenkin ajatus vastasyntyneen laittamisesta omaan huoneeseen tuntuu vieraalta. Myös Väestöliitto (2016) näyttää olevan asiasta kanssani samaa mieltä: ” alle puolivuotiaan lapsen nukkumispaikaksi suositellaan samaa huonetta vanhempien kanssa”. Vieressä nukkuminen vaikuttaa myös suotuisasti vauvan hengitysrytmiin, keskushermostoon ja verenkiertoon, joten alle 1-vuotiaan nukkuminen vanhempien vieressä suojelee vauvaa kätkytkuoleman riskiltä (Bebesinfo, 2016). Olemme vauvan kanssa puolin ja toisin tottuneet toisiimme hänen masussa olonsa aikana. Miten raaskisin olla heti erossa hänestä? Laittaa nyt toiseen huoneeseen, aivan hullu ajatus! Miten hän ymmärtäisi, että nyt pitää olla yksin ja nukkua yksin omassa sängyssä, kun hän on 9kk tottunut nukahtamaan minun keinuvaan kävelyyni, hölmöihin juttuihini ja sydämeni sykkeisiin? Vastaus lienee siis selvä. Vauva nukkuu meidän kanssamme samassa huoneessa, ainakin aluksi. MUTTA perhepeti vai oma sänky?

Perhepeti jakaa voimakkaasti mielipiteitä. Toiset kokevat sen ainoaksi oikeaksi ratkaisuksi, kun taas toiset eivät missään nimessä suosittele sitä. Perhepeti on kuitenkin hyvä keino helpottaa yöimetyksiä, lisätä vauvan turvallisuuden tunnetta ja parantaa äidin unta (Imetyksen tuki ry, 2016). Perhepedissä vauvan viesteihin vastaaminen on yöaikaan vaivattomampaa ja vauva myös nukkuu rauhallisemmin vanhempien välittömässä läheisyydessä (Väestöliitto, 2016). Aiemmin ajateltiin, että perhepedin riskinä on äidin kierähtäminen unissaan vauvan päälle. Nykypäivän tutkimustiedon mukaan perhepeti on turvallinen paikka nukkua ja imetyksen kannalta hyödyllinen asia (Imetyksen tuki ry, 2016). Seuraavien asioiden on kuitenkin oltava kunnossa:

Imetys: imettävä äiti suojaa vaistomaisesti vauvaa, joka nukkuu äidin vartalon vieressä “imetysetäisyydellä”.

Päihteet: vauvan kanssa nukkuva ei tupakoi, käytä alkoholia, huumeita tai väsyttäviä lääkkeitä.

Sänky: riittävän kova, yhtenäinen patja alustana, ei rakoja joihin vauva voi kierähtää, ei irtonaisia tyynyjä tai peittoja, joiden alle vauva voi hautautua, ei lemmikkejä tai sisaruksia samaan sänkyyn.

Asento: vauvan nukkuma-asento selällään, vauvan raajojen liikkumista ei saa rajoittaa esimerkiksi kapaloimalla.

Lämpötila: viileä huonelämpötila sekä kevyt vaatetus vauvalle. 

(Imetyksen tuki ry, 2016.)

Pitkään ajattelin, että perhepeti tulee olemaan meille paras vaihtoehto. Nyt kuitenkin, kun yöt ovat odotusaikana alkaneet muuttua hyvin levottomiksi, olen alkanut tulla toisiin ajatuksiin. Jos heräilen nyt jo tsekkailemaan vauvan liikkeitä ja varon häntä liikkuessani, miten saan nukuttua kunnolla, jos hän nukkuisi samassa sängyssä? Näkymätön mies on myös toisinaan hyvin levoton nukkuja, joten varmasti aluksi stressaisin ajatusta hänestä ja vauvasta samassa sängyssä. Näkymättömällä miehellä on myös omat paheensa tupakoinnin suhteen, mikä oli oikeastaan painavin syy siihen, miksi aloin luopua perhepetivaihtoehdosta. Vauvalle tulisi siis oma sänky. Imetyksen tuki ry (2016) ja Bebesinfo (2016) suosittelevat, että vauvan sänky sijoitetaan kiinni omaan sänkyyn sivuvaunuksi, jotta äiti herää vauvan varhaisiin nälän merkkeihin ja hänet on helppo ottaa imetettäväksi. Päätös oli siis tehty, enää piti löytää vain itse sänky.

Materialisti sisälläni liputti tietenkin uuden sängyn puolesta. Olen kuitenkin huomannut, että minulla on hieman kallis maku. Olipa kyse sitten elektroniikasta, sisustuksesta tai vaatteista: kiinnostun aina siitä kalliimmasta. Näkymätön mies huomauttelee ja vitsailee tästä jatkuvasti. Sänkyasiassakin huomasin tämän jälleen kerran: rakastuin Stokken Sleepi-  ja Done by Deerin sänkyihin. Jos tekisin ostoksia edelleen yhtä tunneperäisesti kuin entisessä elämässäni, olisin varmaan ostanut näistä toisen. Nykyisin pyrin kuitenkin kaikessa ostokäyttäytymisessäni tekemään järkeviä päätöksiä. Mitä jos vauva ei suostu yksinkertaisesti nukkumaan omassa sängyssä? On siinä sitten hieno katsella 500€ turhaa sisustuselementtiä uusine patjoineen päivineen. En voi mitenkään tietää vastausta ennalta. Siksi päätin, että jos sänky hankitaan uutena, hinta ei saa olla kallis. Mieluiten käytetty sänky, patja uutena. Myös ensisängyt ja kehdot herättivät kiinnostusta, sillä ajatus pienen pienestä vastasyntyneestä isossa pinnasängyssä tuntui hassulta. Tässä kohtaa Tori.fi, kirpputorit ja Vaavisänky vaihtoehtoina astuivat kuvioihin.

Olitpa sitten hankkimassa mitä tahansa vauvaan liittyvää, suosittelen lämpimästi tutkimaan Tori.fi:tä. Sinne tulee päivittäin hirveästi uusia ilmoituksia! Olin hyvin pitkälti jo tehnyt päätöksen siitä, että vuokraamme ensimmäisiksi kuukausiksi Vaavisängyn ja ostaisimme käytettynä pinniksen. Pitkään suunnittelin myös, että nukutamme vauvan aluksi äitiyspakkauksessa: olihan siinä patjakin jo valmiina. Muutaman viikon ehdin selata Tori.fi:tä puolitosissani, kunnes törmäsin vaihtoehtoon, mikä muutti kaikki suunnitelmat kertaheitolla. En vain voinut kieltäytyä. Rottinkinen ensisänky, vieläpä pyörillä! Toimintaperiaate kuin vaavisängyllä, mutta tätä minun ei tarvitsisi palauttaa! 


Eilen ajelimme Tampereelle ja prinsessa sai arvolleen kuuluvan, rottinkisen, ensisängyn.Koska sänky on rottinkia, sitä on äärettömän kevyt käsitellä. Pyörät pyörivät moitteetta. Koriosa on myös pohjasta irrotettava ja näin ollen helppo käsitellä. Ottaen huomioon, että sänky on käytetty, se on älyttömän hyvässä kunnossa. Kauppaan kuului myös teline, mihin saa halutessaan ostaa verhon täydentämään kokonaisuutta. Alkuperäinen omistaja kertoi kuitenkin kokeneensa sen yöheräilyn aikana hyvin epäkäytännölliseksi. Toistaiseksi meille ei siis ainakaan ole sellaista tulossa, ellen ehdi tässä viimeisien kuukausien aikana höpsähtää päästäni aivan kokonaan. Kammoksun nimittäin kaikkea prinsessahömppää ja muuta maalaisromantiikkaa, joten siksi tämäkin sänky on hieman siinä rajoilla, että meneekö se oman makuni kanssa yksiin vai ei. Suurin yllätys oli näkymättömän miehen reaktio: hän ei sanonut EI, eikä nauranut löydökselleni. Hän ei nimittäin tippaakaan arvosta mitään ”vanhaa” tai antiikkista. Hän kammoksuu kaikkea kirpputorikamaa, mitä aina roudaan salaa kotiin. Vain kuolleen ruumini yli toi tulee meille, hän usein toteaa kirpputorireissuillamme, jos ihastelen jotain vanhaa huonekalua. Hänen reaktionsa tuli siis aivan puun takaa, mutta hyvä näin. Painavin syy ostopäätöksen tekemiseen oli kuitenkin pyörät. Niiden ansiosta sänkyä on helppo liikutella huoneesta toiseen, esimerkiksi päivällä olohuoneeseen tai kokkailun ajaksi keittiöön. Tarvittaessa kakkosmakuuhuoneeseemme, jos näyttää siltä, että välillä toisen vanhemman on hyvä nukkua eri huoneessa parempien yöunien toivossa. Entäpäs hinta? Seitsemänkymppiä! En lähtenyt edes tinkaamaan, niin hyvässä kunnossa sänky oli hintaansa nähden. Maksoin sen mielelläni. Saman summan olisin laittanut Vaavisängyn vuokraamiseen ja vielä enemmänkin. Haimme myös Ikeasta uuden vaahtomuovipatjan, minkä leikkasimme kotona sänkyyn sopivaan muotoon. Sänky on myös yllättävän reilun kokoinen, hieman äitiyspakkausta isompi. "Hooman, minä nukun sen ihmispennen kanssa perhepedissä ja laulan sille tuutulauluja ja sitten se papsuttaa minua". 

"En nyt halua olla ilonpilaaja, mutta et muuten nuku. Eikä sun laulua kyllä kuuntele poliisika. Eikä se pieni vielä pitkään aikaan osaa sua papsuttaa". 

"Laulan silti". "Minun uusi peti". 
"Jalo, se on vauvan uusi ensisänky". 
"Ihmispente". 
"VAUVA".
"Typerä nainen, ei ihmispente petiä tarvitse. Se nukkuu tissillä. Minä nukun pedissä". 
"Ei ole sinun peti se". 
"Filosofit eivät tarvitse vuoteita. Peti voi jäädä, pikkuveli saa sen. Ihmispente ei jää. Minä myyn sen". 

"Asia selvä". 

Vaikuttaa siis siltä, että tällä erää meidän perheen nukkumisjärjestelyt alkavat olla selvillä vauvan ensimmäisten kuukausien osalta. Hän nukkuu omassa sängyssään, joka sijaitsee aivan meidän sänkymme vieressä tai korkeintaan muutaman metrin päässä sängystämme. EHKÄ. Olen kuitenkin realisti ja ymmärrän, että kaikkea ei voi suunnitella etukäteen. Loppujen lopuksi kaikki selviää vasta sitten, kun hän saapuu maailmaan. Tulen olemaan avoin kaikille vaihtoehdoille edelleen. Ainahan voin tehdä tästä pedin kissoille, jos näyttää siltä, että vauva ei arvosta. Von Pippelson ja Pappelson varmasti suorastaan rakastaisivat omaa, liikkuvaa petiä. Aika siis näyttää, kuka tässä sängyssä lopulta tulee viettämään yönsä!

Olen kuluttanut hankintojen osalta äärettömän pitkiä aikoja vaunuviidakossa suhaamiseen. Aihe on nostattanut niin jäätävän ahdistuksen ja päänsäryn, että hermo on mennyt jo monen monta kertaa. Vaihtoehtoja on liikaa. Mielipiteitä on liikaa. Kaikkea on liikaa. Rahanmeno on ainoa, mikä on varmaa. Ja sekös vasta ahdistaa. Satsata satasia välineeseen, minkä todellinen tarve muotoutuu vauvan persoonan mukaan. ÄEEEEEEHHHHHHHHHHH. Eilen päätin viimein samaisella Tampereen reissulla iskeä tässäkin asiassa kapuloita rattaisiin. Tehdä jonkinlaisia päätöksiä. Kävimme Lielahden Baby Stylessa, missä saimme todella ammattitaitoista palvelua osaksemme. Emme vielä tehneet ostopäätöstä, mutta tässä illan googlettamisen mittaan se on alkanut muotoutua. Veikkaan, että loppuviikkoon mennessä meillä on myös vaunuhankinnat lyöty lukkoon! Siitä sitten enemmän, kun lopullinen päätös on tehty. Sen verran voin tästä reissusta paljastaa, että ikinä en ole nähnyt näkymättömän miehen menevän yhtä nopeasti valkoiseksi kuin vaunujen hintoja katsellessa. Palaan tähän vielä!

Lähteet 


Bebesinfo. Vauva viereen nukkumaan. Haettu 16.11.2016. http://www.bebesinfo.fi/sivu.php?artikkeli_id=49

Imetyksen tuki ry. Perhepeti. 6.6.2016. Haettu 16.11.2016. http://www.imetys.fi/index.php/tukea-tietoa/imetystietoa/perhepeti

Väestöliitto. Vauvan nukuttaminen perhepedissä. 5.2.2013. Haettu 16.11.2016

https://www.perheaikaa.fi/jutut/lapsi-perheessa/lapsen-maailma/vauvan-nukuttaminen-perhepedissa/


Postaus sisältää kaupallisia linkkejä