So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

arki

OODI SMOOTHIELLE


Sara V: ”Heikkonen, MITÄ tossa on”? Ollikainen: ”Mitä sä aina laitat noihi smuuutsieisiiis”? 

Minut hyvin tuntevat tietävät, että rakastan smoothieita ja fruitieita. Työskennellessäni Linnainmaalla työpaikan blenderiin lensi päivittäin mitä erilaisempia sekoituksia. Aina oli vähintään yksi tai kaksi uteliasta uunoa vierelläni tutkimassa, minkä värinen sekoitus sieltä tällä kertaa syntyisi. Itse vein tietysti ahneena aina leijonan osan, mutta jämät jaettiin aina halukkaille maisteltavaksi. No, valitettavasti enää niissä nurkissa blenderi ei surise Heikkosen toimesta, mutta smoothiet eivät ole kadonneet omasta arjestani mihinkään. Siis Halleluja ja ylistys x100 niiden keksijälle! Ne ovat kiireisten päivien pelastus ja PARAS keino lisätä ruokavaliossa hedelmien, marjojen ja kasvisten määrää. Arvostan kaikessa tekemisessä helppoutta ja nopeutta, ehkä siitäkin syystä smoothiet ovat itselleni niin helppo valinta. Kamat blenderiin ja surrur: VALMIS ja kurkusta alas. Mikäli olet parisuhteessasi yhtä raivostuttava terveyssaarnaaja ja ravitsemusbesserwisser kuin minä, smoothie on myös hyvä keino saada puoliso syömään enemmän marjoja ja kasviksia. Poikkeuksena tähän hurja ja pelottava vihersmoothie. Sitä näkymätön mies mulkoili kulmiensa alta: 

”Hyi helvetti, mitä toi on. Hyi. Haisee ihan ruoholta. En tykkää”.

MAISTA EDES! Ei voi sanoa ettei tykkää, jos ei maista”. *Lähestyy uhkaavasti lasillisen kanssa*

”EI EI EI EI EI EI EI vie se pois SE HAISEE RUOHOLTA”! 

”Maista ni mä en kiusaa sua enää”. 

*Näkymätön mies maistaa maailman pienimmän suullisen lasista. Naama vääntyy rusinalle.* 

”Maistuu ruoholta. En tykkää”. 

En minäkään pyhimys ole. Olen itsekin toisinaan nirso ja ennakkoluuloinen uusia makuja kohtaan. Paras keino ottaa joku uusi maku testiin, on nakata se blenderiin. Parhaimmassa tapauksessa outoa makua ei edes huomaa. Pikkuhiljaa, uuden maun määrää asteittain lisäten, siihen alkaa tottua ja raaka-aineen voi ottaa käyttöön sellaisenaan. Paraatiesimerkkinä voin omalla kohdallani nimetä avokadon. En voinut aluksi sietää sen rasvaista koostumusta. Eihän tää maistu miltään, paitsi rasvalta. Päätin kuitenkin antaa sille mahdollisuuden. Lisäsin pieniä määriä smoothieen. TADAA! Eihän sitä edes huomannut siellä muiden raaka-aineiden seassa. Se toi myös smoothieen mukavasti rakennetta ja piti nälän kauemmin poissa. TÄYDELLISTÄ. Nyt avokado menee jo alas sellaisenaan, salaatin joukossa tai leivän päällä. Laiskana kuitenkin päädyn edelleen lisäämään sen useimmiten osaksi smoothieta. Se nyt vaan sattuu sopimaan sinne parhaiten, minun mielestäni

Raskauden aikana smoothieiden ja fruitieiden osuus on korostunut entisestään, etenkin alkuvaiheessa. Kaikki hedelmät ja marjat maistuivat taivaallisilta. Jos se olisi ollut järkevää, olisin varmaan elänyt pelkillä appelsiineilla pahimman pahoinvoinnin aikaan, niin hyviltä ne maistuivat. Viime aikoina olen löytänyt aivan uudenlaisen yhdistelmän ja haluankin nyt jakaa sen loppuhuipennuksena tälle ylistykselle. Tätä on nimittäin viimeaikoina tehty USEIN. Ohjeesta riittää joko yhdelle isosti tai kahdelle sopivasti. Raaka-aineiden määriä kasvattamalla saat luonnollisesti tehtyä isommallekin porukalle. 


Persikka/passion -smoothie

Ps. Turkkilaisen jogurtin ja maidon tilalla voi käyttää mitä tahansa maustamatonta jogurttia/maidotonta vaihtoehtoa (soija-/kaura-/muut kasvipohjaiset valmisteet). Keskeistä on kiinnittää huomiota hedelmien kypsyyteen. Mitä optimaalisempi kypsyys, sitä maukkaampi smoothie. 

Pps. Tiedän Tiia T, passionhedelmä on kallista. Mut jos ny vähän joskus (joka päivä).