hankinnat

Pakollinen turhakkeet & hyödykkeet -postaus

Perheblogeissa törmää usein vauva-arjen turhakkeet ja hyödykkeet -postauksiin, mitkä toimivat itsellenikin hyvinä ohjenuorina hankintoja pohtiessa. Olen kuluneiden viikkojen aikana tullut samaan lopputulokseen kuin moni muu aiheesta aikaisemmin kirjoittanut: 

"Kukaan ei voi tietää etukäteen, mitkä asiat sinun vauva-arjessasi ovat hyödyllisiä ja mitkä turhia. Se, mikä on toisen arjessa ehdoton hyödyke, on toiselle taas täysin turha". 

SE ON JUURIKIN NÄIN. Taputin itseäni olkapäälle siitä hyvästä, että ymmärsin odotusaikana pitää pään kylmänä. Hankimme ennen Ruususen syntymää vain välttämättömimmät. Ja nyt, hänen syntymänsä jälkeen, on hyvin äkkiä alkanut käydä selväksi, mitkä ovat meidän arjessamme niitä ilman en pärjää ja olis tämänki voinu jättää ostamatta -asioita. 

HYÖDYKKEET 

1. Rottinkinen ensisänky (Tori.fi)

Vaikka Ruusunen nukkui ensimmäiset elinviikkonsa perhepedissä, hankkimamme ensisänky on maksanut itsensä kolmessa kuukaudessa takaisin jo moneen kertaan. Pyörillä liikkuva sänky on keinuttanut Ruususen päiväunille lukuisat kerrat ja liikkuvuutensa ansiosta olen voinut rullailla prinsessaa mukanani huoneesta toiseen kotitöitä tehdessäni tai esimerkiksi ruokaa laittaessani. 

2. Kantovälineet (Trikoinen liina ByKay & Tula Free to Grow)

Hurahdin jo odotusaikana ajatukseen kantamisesta ja olin vakaasti päättänyt, että haluan kokeilla sitä heti vauvan synnyttyä. Tilasin trikoisen kantoliinan jo odotusajan loppupuolella ja Ruusunen pääsi sen kyytiin ensimmäisen kerran viikon ikäisenä. Kantoliinan kanssa menimme ensimmäiset kuukaudet, kunnes muutama viikko sitten hankin kantorepun liinan kaveriksi. Kumpikin kantoväline on ahkerassa käytössä, joskin nykyisin reppu on ottanut isompaa roolia liinailun sijaan. 

3. Sitteri (Baby Björn Balance Soft)

Sitteri hankittiin ensimmäisten viikkojen aikana kun kävi ilmi, että prinsessamme haluaa olla aina siellä, missä kaikki muutkin. Mieluiten liikkeessä samanaikaisesti, jos vain mahdollista. Se on ollut rottinkisängyn ohella arkeni helpottaja etenkin silloin, kun olen kaksin Ruususen kanssa. Tällä hetkellä sitteri on eniten käytössä silloin, kun laitan ruokaa tai kun ruokailemme. Sieltä hän katselee puuhasteluja mielellään, kunhan välillä muistaa kertoa, mitä tapahtuu ja samalla polkaisee hiukan "vauhtia masiinaan". Sitterissä toimii myös iskän salonki silloin, kun kynnet pitää leikata tai kuivatellaan pyyhkeen sisässä kylvyn jäljiltä. Näkymätön mies onkin sitä mieltä, että sitteri on ehdottomasti paras hankinta tähän mennessä. 

4. Yhdistelmävaunut+niihin sopiva Turvakaukalo (Britax GO & Britax Baby Safe SHR II)

Vaunut ovat käytössä lähes päivittäin, enkä voisi olla niihin tyytyväisempi. Sopivan kevyet, helppo kasata ja vaunukopan vaihtaminen turvakaukaloon käy käden käänteessä. Ruusunen nukkuu melkeinpä aina osan päiväunistaan vaunuissa, joko parvekkeella, lenkillä tai sisällä. Joskus vaunukoppa on ainoa, missä hepuliprinsessa saadaan tainnutettua uneen. Turvakaukalo on ollut meille ehdoton hankinta, sillä käymme usein isommilla ruokaostoksilla Porissa ja täällä maalla autolla tulee muutenkin liikuttua enemmän. 

5. Hoitopöytä (käytettynä) 

Mikäli emme olisi löytäneet serkkuni Riinan kautta hoitopöytää käytettynä, se olisi todennäköisesti jäänyt ostamatta. Hoitopöytä ei maksanut kuin muutaman kympin ja siinä mielessä on kyllä ollut halpa ja hyvä hankinta. Hoitopöydässämme on kolme vetolaatikkoa, missä suurin osa Ruususen vaatteista säilytetään. Asuntomme WC on naurettavan pieni, joten sinne olisi ollut mahdoton saada aikaiseksi minkäänlaista vaipanvaihtopistettä. Lähinnä siitä syystä hoitopöytä on ollut arjessamme helpottava tekijä. Tämä on kuitenkin siinä ja siinä, onko se turhake vai ei. Vaipan kun voi vaihtaa melkeinpä missä tahansa. 

6. Amme (Stokke Flexi Bath)

Kuten totesin, asuntomme WC+pesutilat ovat hyvin pienet. Tästä syystä kokoon taittuva kylpyamme on ollut nappivalinta, sillä sen saa kätevästi pesukoneen ja seinän väliin jemmaan sitten, kun sitä ei tarvita. 

7. Äitiyspakkaus

Äitiyspakkauksesta ahkerassa käytössä ovat olleet hygieniatarvikkeet, peitto, harsoliinat sekä makuupussi. Koen, että esikoistaan odottavalle pakkaus on todella hyödyllinen, vaikka osa tavaroista jäisikin käyttämättä. 

Muita hyödyllisiä hankintoja ovat olleet muun muassa: rintakumit, Nenä-Frida, vauvan maitohappobakteerit+disflatyl+D-lux -suihke, sähköinen rintapumppu, muutamat hyvät imetysliivit, muutama hyvä imetysvaate, vauvan vaatteet, jumppapallo,harsoliinat, lämpöpussit turvakaukaloon ja vaunuihin, lasinen tuttipullo ja iso laukku vauvan tarvikkeille.

+Baby Sleep Sounds -sovellus.

TURHAKKEET

1. Manuaalinen rintapumppu 

En tiedä, mikä aivopieru iski, kun pyysin näkymätöntä miestä jo sairaalassa hakemaan kaupasta manuaalisen rintapumpun. Sairaalassa tehostin maidonnousua sähkökäyttöiselä pumpulla ja olisi jo silloin pitänyt ymmärtää hankkia sähköinen kotiinkin. Muutamia viikkoja yritin saada maitoa herumaan käsikäyttöiselle pumpulle, mutta se oli niin järkyttävän työlästä ja aikaavievää, että päädyin hyvin nopeasti tilaamaan sähkökäyttöisen. Tästä hutihankinnasta viisastuneena tilasin sähköisen samalta valmistajalta, joten nyt onneksi manuaalisen osat menevät siihen varaosiksi. Pumppua tuli käytettyä alkuvaiheessa enemmänkin, nyt pumppaan sillä satunnaisia kertoja viikossa, mikäli Ruusunen ei jostain syystä ruokailekaan normaaliin malliin. 

2. Vauvan vaatteet 

Haluan nostaa tämän myös turhakkeisiin, koska niin moni hurahtaa odotusaikana ihaniin vauvan vaatteisiin ja ostaa niitä kaapit täyteen. Nyt 3kk jälkeen tiedän, että suuresta vaatemäärästä ei ole kuin haittaa, sillä arjessa hyvin nopeasti tulee pyöritettyä niitä muutamaa suosikkia, muiden jäädessä laatikkoon pyörimään. Vauva kasvaa niin nopeasti, että vaatteet jäävät hujauksessa jo pieniksi. En itse ostanut Ruususelle paljoakaan, sillä saimme vaatteita niin paljon käytettyinä ja lahjoina. Jos voisin nyt tehdä jotakin toisin, ostaisin vain muutaman vaatekappaleen valmiiksi ja tekisin hankintoja sitä mukaa, kun vauva kasvaa isommaksi. Toppuuttelisin myös innokasta lähipiiriä, joskin niin tein jo nyt ja siitä huolimatta vaatteita vain tupsahti jostain kaappi täyteen. Odotusaikana tuli myös ostettua paljon sellaisia vaatteita, jotka ovat nyt jääneet vähälle käytölle tai käyttämättä kokonaan, leudon talven tai epäkäytännöllisyytensä takia. Siis: less is more. 

3. Leikkimatto

Tämä on siinä ja siinä, onko se ollut turhake vai hyödyke. Pitkälle pääsimme ilman sitä, mutta sitten käänsin takkini ja ostin ku halvalla sai. Ruusunen viettää päivästä matolla aikaa edelleen melkoisen vähän. Lisäksi hän harvoin viihtyy matolla yksinään ja hänen kanssaan pitää olla mukana hassuttelemassa. Myös lelujen paikkaa pitää vaihtaa aktiivisesti, sillä eihän prinsessamme nyt samoja virikkeitä jaksa päivästä toiseen toljottaa. Apinastakin tuli so boring, kun hän hoksasi, että se päästää aina tismalleen kolme samaa biisiä, kun sitä paukauttaa vatsaan. So lame. Siispä tavallaan turhake, tavallaan hyödyke. Meillä päästiin ja päästään edelleen pitkälle ilman mattoakin, joten sanoisin, että mikäli kotoasi löytyy paljon jääkaappimagneetteja tai muuta hyvin jännittävää katseltavaa, matto on turhake. Käytettynä kelpo ostos, mutta uuteen en lähtisi satsaamaan satasia. 

4. Vauvan kylpytuki ammeseen 

Ostin kylpytuen, koska pelkäsin jo odotusaikana, että hukutan vauvan ensimmäisen kylpyhetken koittaessa. Siksi halusin kaikki mahdolliset apuvälineet, että tämä toimitus sujuisi helposti. No, pelkoni oli turha: kyllä minä osasin. Ei vauva hukkunut. Kylpytuesta on ollut viime viikkoihin asti enemmän haittaa, sillä vauvasta täytyi joka tapauksessa pitää toisella kädellä hieman kiinni, koska hän ei vielä aluksi hallinnut ruumistaan millään tavalla. Vasta viimeisen kahden viikon aikana tuesta on alkanut olla hieman hyötyä, mutta kohtapa se jo on pieni ja näin ollen käyttö tulee jäämään melkoisen vähälle. Siis, täysin turha. 

5. Äitiyspakkaus 

Äitiyspakkaus on ollut osaksi turhake, koska saimme vaatteita niin paljon lahjaksi. Vaatteet ovat todella ronskin kokoisia ja siitä syystä osa niistä jää joka tapauksessa käyttämättä. Vaikka pituuden puolesta koko olisi hyvä, sirolle Ruususelle ne ovat liian leveitä. Mikäli joskus vielä olen sellaisessa tilanteessa, että avustuksen ottaminen on ajankohtainen, saattaisi olla, että pakkauksen sijaan ottaisin avustuksen rahana. Nykyisestä pakkauksesta hyödykkeiksi osoittautuneet tavarat jätetään todennäköisesti jemmaan, sillä vaikka lapsilukumme on tällä erää tässä, eihän sitä koskaan tiedä. 

(6. Pinnasänky) 

Pinnasänky on nyt siinä ja siinä, että onko se hyödyke vai turhake. Alun hienon startin jälkeen Ruusunen on nukkunut siinä öitään hyvin vaihtelevalla menestyksellä. Rottinkinen ensisänky olisi sittenkin ehkä ajanut saman asian vielä jonkin aikaa. Onneksi sänky löytyi kuitenkin edullisesti, joten uskon, että sen puolesta se maksaa kyllä itsensä takaisin siihen mennessä, kun on aika siirtyä "isojen tyttöjen sänkyyn". 

7. Isofix 

Ostimme turvakaukalon kylkiäisenä, koska jotenkin ajattelin, että ehdottomasti sellainen pitää olla. No, onhan se kätevä, kun voi vain napsauttaa kaukalon kiinni ja let's mennään, mutta nyt kun osaan laittaa kaukalon autoon tarvittaessa myös vöillä (kiitos Riina V:n erinomaisen perehdytyksen), olen todennut, että nekin eurot olisi voinut käyttää johonkin muuhun. Liikumme loppujen lopuksi kuitenkin niin vähän autolla, että olisimme pärjänneet vallan hyvin ilmankin.  

Hankinnat muodostavat keskeisen riitin vauvan saapumiseen valmistautumisessa. On vertailtu ja tehty listoja. Vaatteet on pesty ja viikattu nätisti kokojärjestykseen. Vaipat aseteltu hoitopöydälle somaan pikkupikkukoriin. Sänky on pedattuna  prinsessa/prinssilakanoineen ja pehmoleluineen. The nojatuoli odottaa kutsuen seesteisiin imetystuokioihin.  Jos muistelen odotusaikaa, itsekin elin jonkinlaisessa, todennäköisesti hormonien aikaansaamassa, uskomuksessa, että KAIKKI PITÄÄ OLLA VALMIINA SITTEN, KUN VAUVA SYNTYY. Kuten muistatte, kuvitelmani vauva-arjesta olivat jokseenkin ruusunpunaiset ja madafaking pesänrakennusvietti sekoitti päätä tuon tuosta. Noh, mites nyt? Ehhehh Kolmen kuukauden jälkeen huomaan naureskelevani huonetoverini kanssa Whatsupissa niille eteerisille the nojatuoleille, mitä vilisee vauvojen huonekuvissa Somessa tuon tuosta. 

"Aivan ihana vauvan huone, mutta. Naurattaa tuo imetystuoli niinku ajatuksena. Tai siis kuvitteleekohan hän että siinä sillai seesteisesti ja ihanasti aina imetetään, linnut laulavat ikkunan ulkopuolella ja sydämet resonoivat rakkaudesta. Ja sit toi pinnasänky. Että se vauva nukkuu autuaasti (ja heräämättä kertaakaan) omassa sängyssä, omassa huoneessa. Muahahahahah sanon minä. Siinäpä istut perse puuduksissa huoneen nurkassa ku tiheä imu iskee ja onnea siihen omaan sänkyyn nukuttamiseen". 

"Mä kyl nauroin jo vähä odotusaikana noille seesteisille nojatuoleille, mikä jostain syystä on ain pakko hankkia vauvan huoneeseen ku on sellasen elokuvissa nähny". 

Jep, realisimi on ehtiny iskeä kolmessa kuukaudessa niin Raumalle kuin Harjavaltaankin. Ruusunpunaisista linnoista tultiin rytinällä alas siinä vaiheessa, kun Runebergin tyttärien kanssa päästin kotiutumaan ja muun muassa totuus täysimetyksestä paljastui. Muistatteko, kun istuin pimeässä huoneessa jumppapallon päällä boobsit paljaana, huutavaa Ruususta pomputtaen ja samalla ampiaista matkien? Siitä oli eteerisyys kaukana. Ei ihan vastannut odotusaikojen mielikuvaani ihanista imetyshetkistä. Ja ei, sillä ei ollut pehmoisen nojatuolin kanssa mitään tekemistä. Tosin, tässä talossa the nojatuolia ei ole koskaan ollutkaan, vaan sen virkaa on toimittanut iki-iäkäs keinutuoli. Ja kyllä, sekin siellä odotti kauan valmiina, kutsuen ihaniin imetystuokioihin. Olen imettänyt siinä kerran. KERRAN. 

Ihan vain muistutukseksi, jos joskus löydän itseni vielä pohtimasta, mitä vauva tarvitsee, note to self: 

Less is more. Newsflash: kaupat ovat auki vielä vauvan syntymän jälkeenkin ja nykyään kaiken saa tarvittaessa muutamassa päivässä vaikka kotiovelle, jos haluaa. Ja unohda ne mielikuvasi, mitkä olet rakentanut lapsuudesta asti elokuvien, television ja muun fiktion pohjalta: ei meinaa tu tapahtuu.