So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

perhe

Pari puurolempparia

Ruususen puuroista koostettu postaus sai paljon kiitosta (http://so-up.fi/heikkonenkakspistenolla/puurokikkailuja). Tekstiä kirjoittaessani kiinteisiin oli vasta lähdetty tutustumaan ja ruoka upposi hyvin vaihtelevalla menestyksellä. Nykyisin Ruusunen syö puuronsa lähestulkoon aina ilman suurempia ongelmia. Mikäli ruoka ei jostain syystä maistu, se heijastuu useimmiten enemmänkin lounas- ja päivällisaikaan.

Erityisesti iltapala on Ruususen lemppari ja silloin hän saattaa syödä uskomattoman suuria määriä. Eipä olekaan ihme, että muutama ilta sitten luovuimme iltatissistä kokonaan, koska hän ei enää tukevan iltapalan päälle pahemmin rinnalla viihtynyt. Ja tämäkös äitiä pisti surettamaan, niiskis. Niin se vauva vain väistämättä kasvaa ja imetyskerrat vähenevät.

Puuro on tässä talossa vauvan vakkari sekä aamulla että illalla. Tässä reilun kolmen kuukauden aikana onkin tullut keiteltyä puurosatsi, jos toinenkin. Ruususen lemppari kaikista puurolajikkeista on kaurapuuro, hyvänä kakkosena ohrapuuro. Näistä kumpikin menee usein sellaisenaan, ilman mitään kikkailuja tai höysteitä. Usein tarjoankin puuron kuin puuron ensin "raakana" ja annan lopuksi hedelmiä/marjoja joko sormiruokana tai soseena. 

Kutiavat ikenet aiheuttavat toisinaan huonoja ruokapäiviä, jolloin oikein mikään ei maistu, etenkään lämmin ruoka. Tällöin otan kovat käyttöön ja tarjoan lempparipuuroja. Näistä ehdottomia suosikkeja ovat 

Omenakanelipuuro 

1,5dl kauramaitoa 

3-4rkl kaurahiutaleita 

1/2dl omenasosetta/omenaa raastettuna 

ripaus ceylonin kanelia 

ripaus kardemummaa 

Maapähkinä/banaanipuuro

1,5dl kauramaitoa 

3-4rkl spelttimanna/mannasuurimoita 

1/2 banaani pilkottuna 

1rkl maapähkinävoita/pähkinärouhetta

Kylmä jogurttipuuro 

1,5dl kauramaitoa 

3-4rkl mitä tahansa puurohiutaleita 

Lisää valmiiseen puuroon 

1/2prk maustamatonta kaurajogurttia (esim. Yosa) 

1/2 dl tai prk valitsemaasi hedelmäsosetta 

(Tästä tulee usein niin reilu annos, että sekoitan jäljelle jääneet jogurttipuurot, puolikkaan jugun sekä hedelmäsoseen keskenään niin, että seuraavaksi aamuksi on aamupala valmiina) 

Vauvan voimapuuro (sovellettu Pipsan keittokirja pienille ihmisille -kirjan reseptistä) 

1,5dl kauramaitoa 

3-4rkl mitä tahansa puurohiutaleita 

1 muna 

1tl oliivi/rypsi/avokado/muuta öljyä 

Sekoita öljy ja kananmuna puuron joukkoon keittämisen loppuvaiheessa niin, että puuro pulpahtelee vielä muutaman kerran. 

Edellämainituista Ruususen ultimate feivöritti on tällä hetkellä omenakanelipuuro. Kananmunapuuroa ja pähkinäpuuroa tarjoan usein sellaisina päivinä, jolloin sekä lounaalla että päivällisellä ruoka on uponnut kovin huonosti. Tällöin vauva saa yötä vasten tukevan ja proteiinipitoisen iltapalan, mikä kompensoi hieman päivän aikana syömättä jääneitä sapuskoja. Lisäilen puuron joukkoon säännöllisen epäsäännöllisesti erilaisia öljylisiä, sillä uskon pehmeiden rasvojen hyötyihin. Lisäksi Ruusunen tuntuu kuluttavan kaiken, minkä pistää suustaan alas, joten tästäkin syystä pyrin rakentamaan ruokailut niin, että jokaisella suupalalla olisi merkitystä. 

Pyrin edelleen tarjoamaan sormiruokaa vähintään kerran päivässä. Yleensä näistä jompi kumpi on aamu- tai iltapalalla. Puuro onkin helppo piilottaa myös sormiruokaan. Ruususelle parhaiten maistuvat Simppelin sormiruokakeittiön (http://simppelisormiruokakeittio.com/) resepteistä puurorieskat, apinaeväät sekä vohvelit. Tällä hetkellä hänestä hauskinta on kuitenkin räjäyttää kaikki sormiruoka tuhannen kappaleiksi pitkin keittiötä, joten tästä syystä sormiruoan ohella tarjoan usein lisäksi smoothien/kaurajogurttia/banaania tai muuta hedelmää. 

Toisinaan on kuitenkin sellaisiakin päiviä, milloin MIKÄÄN ruoka ei tunnu maistuvan. Silloin Ruusunen vetää suunsa viivaksi jo yhden tai kahden puurolusikallisen jälkeen. Näihinkin hetkiin minulla on eräs ässä hihassa. Silloin alan lauleskella hänelle puurolaulua, siis Muumihumppaa. 

"Ruuuuuuuuuuusushumppa soi. Nyt kuulet miten Ruusushumppaaaaa soi. Ruuuuuuusushumppa soooooooi, nyt kuulet MITEN Ruuuuuuuusushumppaaaaaaa SOI. Ja sitte sitä Puuuuuroooo puuuuuurooooo PUUUUUUUROOOOOOOOOOO". 

Ja kuin taikaiskusta: suu aukeaa ja puuro maistuu taas. Kysy ny, mikä ihmeen vaikutus tällä laululla on. En tiedä, mutta TOIMII. Melkein joka kerta.