So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

perhe

Puolivuotisneuvola

Kävimme alkuviikosta puolivuotisneuvolassa ja kaikki oli jälleen oikein mallikkaasti, joskin sehän tässä jo tiedettiinkin. Ruusunen kasvaa tasaisesti omalla käyrällään ja osaa kaiken, mitä puolivuotiaan "kuuluu" osata. Alles gut. Neuvolatätimme jaksoi ihmetellä Ruususen vauhdikkuutta, sillä neiti ei meinannut pysyä paikoillaan sekuntiakaan. Riemusta kiljahdellen hän esitteli tädille taitojaan. "Kato, osaaks tällee. Mä osaan tälleenki. Teeppäs perässä. Kato: nyt mä laitan varpaat suuhun. Hei, mikäs lelu tuolla on. Äläpä äläpä kuule yritä mittailla mun päätä siinä yhtään".

Juttelimme syömisestä ja neuvolatätimme arveli, että kiinteiden aloitus olisi vaikuttanut suotuisasti myös painonnousuun. Itse olen asiasta hieman eri mieltä, sillä mahaan on päätynyt toistaiseksi vielä niin vähän tavaraa, että se tuskin on ollut kovin keskeinen tekijä kuluneen kuukauden painonnousussa. Painoa oli tullut lähes grammalleen sama määrä kuin edellisenäkin kuukautena pelkällä imetyksellä, mikä mielestäni kertoo enemmänkin siitä, että kiinteillä ei ole toistaiseksi ollut juurikaan vaikutusta Ruususen kasvuun. Tosin, väliäkös sillä. Tärkeintä on, että kasvaa. 

Ruusunen ruokailee nyt 3-4 kertaa päivässä ja saimmekin kehotuksen lisätä vielä viidennen aterian päivään. En ole tätä kuitenkaan toistaiseksi tehnyt, koska en ole vielä ihan varma, mihin tämän viidennen ruokailukerran lisäisin. Tuntuu, että jo tämän neljän ruokailukerran ja imetysten rytmittäminen päiväunien joukkoon on ollut melkoinen saavutus ja valtaosa päivästä kuluukin syödessä. Ruusunen myös vaikuttaa tyytyväiseltä nykyiseen järjestelyyn. joten en näe syytä kiirehtiä viiteen ateriaan vain siksi, että niin on säädetty jossakin suosituksissa. Uskon, että sitten kun kiinteitä alkaa mennä isompia määriä ja imetys jää taustalle, sopiva väli viidennelle ruokailulle löytyy omalla painollaan. Oli puhetta myös yöimetysten lopettelemisesta, mutta totesin, että ainakaan vielä en näe sille mitään tarvetta. Hyvänä yönä Ruusunen herää vain kerran syömään, usein vasta 04-05 aamulla. Hän nukahtaa yöunille kuitenkin niin aikaisin, että varmasti on jo nälkäinen noihin aikoihin. 

Kotiläksyksi saimme nipun hampaiden hoitoon liittyviä ohjeita ja suosituksia. Yhtään hammasta ei ole vielä tullut, mutta jo viikon verran on vaikuttanut siltä, että niitä kyllä tehdään ahkerasti. Ruoka ei tahdo oikein maittaa. Etenkin puurot ovat alkaneet tökkiä ja syöttäminen ylipäätään on Ruususen mielestä aivan hanurista. Sormiruokaillen hän malttaa keskittyä syömiseen, mutta silloinkin ruoan täytyy olla mielellään viileää tai kylmää. Erityisen kivaa on imeskellä maistelututista jäisiä hedelmäsoseita. Maito maistuu onneksi hyvin ja uskon, että kiinteitäkin alkaa taas mennä heti, kun inhottava tunne suussa helpottaa. Taitaa vain ottaa aikansa, että ensimmäinen tai ensimmäiset puskevat ikenistä läpi. Valveilla ikenet eivät juurikaan kiusaa prinsessaa, mutta heti, kun pitäisi rauhoittua nukkumaan, hän muistaa niiden olemassaolon. Nukahtamisesta ei tahdo tulla mitään ja ennen niin helposti sujunut yönukahtaminen on jo monena iltana muuttunut tunnin huutokonsertiksi. Eilen heijasin hänet suosiolla jumppapallon päällä sikeään uneen ennen kuin nostin omaan sänkyyn. Vielä unissaankin hän hieroi sormillaan alaikeniä, hiljaa vaikeroiden. On turhauttavaa seurata vierestä, kun paljoakaan ei voi toisen oloa helpottaakseen tehdä. Ei auta kuin toivoa, että kohta helpottaa.