So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

perhe

Ruususen unikoulu, part 2

Varoitus, postaus on pitkä kuin nälkävuosi.

Pistäytymisunikoulusta on nyt kulunut muutama viikko. Muutama erinomaisen hyvin nukuttu viikko. Oletuksena tälle metodille on, että vanhempien liiallinen läsnäolo ja huomio ylläpitävät vauvan yövaikeuksia (Unihiekkaa etsimässä, 2015). Pistäytymisunikoulun tavoitteena on, että lapsi oppii nukahtamaan itse. Pistäytymisen avulla viestitetään vanhemman olevan lähellä, kuitenkaan vahvistamatta huomionhakuisuutta. Pistäytymisen kesto ei saa venyä liian pitkäksi, vaikka vauva itkisikin. (Unihiekkaa etsimässä, 2015.) 

Tässä pistäytymisunikoulun toteutus pähkinänkuoressa: 

 1. Vauva lasketaan sänkyyn unisena mutta valveilla 
 2. Hyvän yön toivotukset, minkä jälkeen vanhempi poistuu huoneesta. Tarkista kellonaika.
 3. Jos (ja kun) lapsi protestoi, mene hänen luokseen ennalta päättämäsi ajan kuluttua. Ajan pituuden voit määrittää itsellesi ja lapsellesi sopivaksi. Se voi olla viisi minuuttia, kymmenen minuuttia tai puoli minuuttia. 
 4. Pistäytyessä kerro lapselle, että ei ole mitään hätää/on yö ja nyt nukutaan/tms. Käytä rauhallista, lempeää, mutta neutraalia äänensävyä. Ole mahdollisimman vähäeleinen ja tylsä. Vältä lapsen nostamista sängystä, äläkä jää pidemmäksi aikaa kuin minuutiksi. Poistu ja tarkista kellonaika. 
 5. Odota ennalta määrittelemäsi aika, joka on hieman edellistä poissaoloaikaa pidempi. Jos (ja kun) lapsi protestoi, mene takaisin huoneeseen ja toimi kuten ensimmäisellä kerralla. 
 6. Poissaoloaika pitenee jokaisen pistäytymisen jälkeen ennen kuin lapsen luona pistäydytään uudelleen. 

Pistäytymisen väliä voi lähestyä kolmella eri tavalla: 

 1. Lapsen luona käydään asteittain, tyypillisin on 5+10+15 minuuttia. 
 2. Lapsen luona käydään tasaisin aikavälein, esimerkiksi viiden minuutin välein. 
 3. Lapsen luona käydään tasaisin väliajoin, mutta hänen kanssaan vietettyä pistäytymisaikaa vähennetään tasaisesti. 

(Unihiekkaa etsimässä, 2015.) 

Tällaisenaan en täysin unikoulua toteuttanut, vaan sovelsin sitä itkuun reagoimisen osalta itselleni ja prinsessalle sopivaksi. Olin jo pitkään nukuttanut prinsessan iltaisin niin, että iltarutiinin päätteeksi pomputtelin hänet jumppapallon päällä puoliuneen ja tassutin lopuksi omaan sänkyyn niin kauan, että hän nukahti. Samoin menettelin yöheräämisten kanssa. Läsnäolostani, sylittelyistä, pusutteluista, imetyksestä, halittelusta, pomputtelusta tai vieressä istumisestani huolimatta hän protestoi nukkumaanmenoa ja nukahtamista usein enemmän tai vähemmän itkemällä. Viimeaikoina todella voimakkaasti itkemällä. Siksi tiesin, että tietynlainen itkuisuus kuuluisi asiaan joka tapauksessa. Kuitenkin ajatus siitä, että en saisi mennä huoneeseen välittömästi itkun eskaloituessa tai että minun pitäisi jättää raastavasti itkevä prinsessa yksin huoneeseen pistäytymisajan tullessa umpeen, tuntui minusta liian raskaalta. Siksi päätin soveltaa.

Pähkinänkuoressa suunnitelmani eteni näin: 

 1. Iltapala, iltapesut, iltasatu+iltatissit noin klo 18.30-19
 2. Iltasadun jälkeen valot pois ja hetki sylittelyä+hyräilyä (vältä pomputtelua) jumppapallon päällä. Sitten hyvän yön toivotukset ja prinsessa omaan sänkyyn hereillä. Silitän vielä päästä ja kerron, että on aika käydä nukkumaan. Poistun huoneesta ja jätän oven raolleen niin, että eteisen valo pääsee huoneeseen ja olohuoneesta kuuluu vaimeana television ääni.
 3. Säädän pistäytymisen välit 5+10+15 minuutiksi. Pistäytyessä kerron, että on aika käydä nukkumaan. Jos prinsessa itkee, pyrin rauhoittelemaan muilla keinolla kuin sylittelyllä/pomputtelulla, mihin on aikaisemmin tottunut nukahtamaan. Itkun eskaloituessa otan kuitenkin syliin ja rauhoitan. 
 4. Pysyttelen poissaoloaikana huoneen ulkopuolella niin, että pystyn tarkkailemaan tilannetta oven raosta. Hätääntyneestä itkusta menen huoneeseen, vaikka poissaoloaika ei olisikaan täyttynyt. Pyrin kuitenkin hivuttamaan sen kestollisesti edellistä poissaoloaikaa pidemmäksi. Pyrin pitämään pistäytymisajan maltillisen pituisena, mutta en kuitenkaan kellota sitä. 
 5. Jos herää yöllä, itkusta menen huoneeseen ja rauhoittelen tassuttamalla takaisin uneen. Jos herää hieman ennen 05 tai myöhemmin, imetän. 
 6. Kokeilen vähintään 3-5 iltaa ja yötä. Jos negatiivisuus joko itselläni tai prinsessalla lisääntyy, eikä mitään muutosta parempaan tapahtu, puhallan pelin poikki ja palaan entiseen. Tilanteen rauhoituttua lähden kokeilemaan uudelleen samaa tai jotakin toista metodia. 

Seuraavaksi 12 päivää pistäytymisunikouludataa, olkaa hyvä. 

ILTA 1. "Hyvää yötä, kirpuille työtä. Kauniita unia, äitin ja iskän kuvia. Autoja ja junia. Nyt nukkumaan rakas", sanon ja poistun huoneesta. Säädän puhelimesta ajastimeen 5 minuuttia ja jään huoneen ulkopuolelle odottamaan seurauksia. Prinsessa jumppaa, kiljahtelee ja naureskelee sängyssään. 5min kuluttua käyn pistäytymässä. "Nyt on aika käydä nukkumaan. Hyvää yötä", totean ja lasken hänet seisoma-asennosta makuuasentoon. Säädän ajastimeen 10 minuuttia ja poistun huoneesta. Jälleen hetki höpöttelyä, kunnes prinsessa huomaa olevansa uninen, eikä tahdo nukahtaa. Alkaa jo tutuksi tullut unikiukuttelu. Pistäydyn 10 minuutin aikana muutaman kerran. 10 minuutin kohdalla sylittelen, koska hän on todella itkuinen. Rauhoittumisen jälkeen lasken sänkyyn ja toivotan hyvää yötä. Poistun nopeasti huoneesta ja säädän ajastimeen 15 minuuttia. Prinsessa itkeskelee, mutta selvästi tyyntyy vähän väliä itkujen välissä odottamaan, onko sillä minkäänlaista vaikutusta. Välissä hän taas höpöttelee ja naureskelee, kunnes kokeilee itkua uudelleen.Pistäydyn muutamia kertoja ennen poissaoloajan umpeutumista. Säädän seuraavan poissaolon vain 17 minuutin päähän. Prinsessa itkeskelee edelleen, mutta nyt itku on enemmän unenhakuun liittyvää. En puutu tilanteeseen, koska hän on selvästi nukahtamassa. 17 minuutin täyttyessä huoneessa on hiljaista. Prinsessa on juuri nukahtamaisillaan, kun pistäydyn. Silitän päästä ja totean hiljaa "shhhhhhhhhhhhh, ei ole mitään hätää, nuku vaan, äiti on tässä rakas. Hyvää yötä.". Poistun huoneesta. Seuraavan 18 minuutin kuluessa huoneessa on hiljaista. 

Poissaolot yhteensä: 5+10+15+17+18 minuuttia. Pistäytymiset: sekosin laskuissa. Useita. 

Itkuisuus +++, höpöttely ja muu spedeily +++++. Yöheräily 0kpl. Nukkui 20.30-06.30 

Aamulla itkuhälyttimestä kuuluu iloista höpöttelyä. Tepastelen Ruususen huoneeseen ja tapaan sängyssään seisoskelevan prinsessan, joka hymyilee minulle koko naaman leveydeltä. "MOI ÄITI, MÄ OON JUST HERÄNNY". Saan onnistumisesta sekä prinsessan hyväntuulisuudesta lisävarmuutta siitä, että olen tekemässä oikeaa ratkaisua. Laitan näkymättömälle miehelle viestin, että unikoulu to be continued. 

ILTA 2. Poissaolot yhteensä 5+10+15 minuuttia. Pistäytymiset 2kpl, jolloin kehoitan rauhallisesti nukkumaan ja silitän hetken päästä samalla unilaulua hyräillen. Itkuisuus: njet. Höpöttely ja muu spedeily: +++. Yöheräily 0kpl. Nukkui 20:00-07:30. 

ILTA 3. Poissaolot yhteensä 5+10+(15) minuuttia. Pistäytymiset 2kpl, mistä toinen 10 kohdalla. Silitän juuri nukahtamaisillaan olevaa Ruususta päästä ja poistun nopeasti huoneesta. Itkuisuus: njet. Höpöttely ja muu spedeily: ++. Yöheräily 0kpl. Nukkui 19:30-06:00. (Kellojen siirtäminen todennäköisesti vaikutti aikaiseen heräämiseen). 

ILTA 4. Poissaolot yhteensä 5+10 minuuttia. Pistäytymiset 1(2) kpl. 10 kohdalla kävin huoneessa, mutta oli nukahtanut jo. itkuisuus, njet. Muu spedeily: +. Kellojen siirtäminen varmasti vaikutti helppoon nukahtamiseen, koska oli jo melko valmista kauraa iltarutiinien alkamisaikaan. Yöheräily: 1kpl. Heräsi 02 yskimään. Tarjosin vettä pullosta, minkä jälkeen peittelin takaisin sänkyyn. "Nyt takaisin nukkumaan rakas. On yö. Äiti menee omaan sänkyyn nukkumaan. Nuku säkin. Hyvää yötä", totesin ja poistuin huoneesta. Itkuhälyttimestä kuului hetki höpöttelyä, kunnes tuli jälleen hiljaista. Nukkui 19:30-07:00. 

ILTA 5. ISI HOITAA UNIKOULUN, äiti elokuvissa. Poissaolot yhteensä 5+10 minuuttia. Nukahti jo 5 minuutin aikana, ei pistäytymistä (isi kurkkasi ovelta). Itkuisuus, ei. Muu spedeily: +. Heräsi illan aikana kerran niin, että olohuoneeseen kuului höpinää. Nukahti itsekseen takaisin. Nukkui 19:40-07:00. 

ILTA 6. Oli jo sänkyyn laskiessa todella väsynyt. Poissaolo 5 minuuttia, minkä aikana nukahti. Ei pistäytymistä. Itkuisuus, ei. Spedeily, ei. Heräilyt yöllä: 3kpl. Heräsi höpöttelemään, mutta ei itkemään. Nukahti itse takaisin. Nukkui 19:40-06:30. 

ILTA 7. Poissaolot yhteensä 5+10+15 minuuttia. Nukkui vain yhdet päiväunet, joten varmasti heijastui illalla yliväsyneisyytenä ja känkkäilynä. Pistäytymiset 2kpl nyt nukkumaan, hyvää yötä -kehotuksella ja silittelyllä. Itkuisuus, +. Spedeily, ei. Yöheräilyt: 1kpl, mutta nukahti itse takaisin. Nukkui 19:50-06:30. 

ILTA 8. Poissaolot yhteensä 5+10 minuuttia. Pistäytymiset 1kpl nyt nukkumaan, hyvää yötä -kehotuksella. Itkuisuus, ei. Spedeily +. Yöheräilyt 2kpl ennen klo 00, nukahti itse takaisin. Nukkui 19:45-06:30. 

ILTA 9. Poissaolot yhteensä 5+8+(15) minuuttia. Pistäytymiset 1kpl, itkun tyynnyttely, silittely, unilaulu ja hyvää yötä -toivotus. Nukahti viimeisen poissaolon aikana. Itkuisuus ++. Spedeily ++. Yöheräilyt 0kpl. Nukkui 19:45-06:00. 

ILTA 10. Poissaolot yhteensä 5+8+15+17 minuuttia. Pistäytymiset 3kpl, mistä yksi pidempi rauhoittelu, silittely -pistäytyminen. Päiväreissu Ylöjärvellä, sekä kahdet pitkät päiväunet heijastuivat illan levottomuutena (?). Itkuisuus, ++. Spedeily, ++++. Yöheräilyt 0kpl. Nukkui 20:05-06:00. 

ILTA 11. Poissaolot yhteensä 5+10+(15) minuuttia. Pistäytymiset 1kpl "nyt nukkumaan, hyvää yötä" kehotuksella. Itkuisuus, +. Spedeily, +. Yöheräilyt (1)kpl. Heräsi, kun mies lähti 05 töihin, mutta nukahti hetken höpöteltyään takaisin. Nukkui 19:35-06:30. 

ILTA 12. Poissaolot yhteensä 5+10+10+15 minuuttia. Pistäytymiset 3kpl, joista yhden aikana nostin syliin rauhoittumaan. Itkuisuus, ++. Spedeily, +++. Yöheräilyt 1kpl. Heräsi itkemään 04:30, jolloin imetin ja otin viereen nukkumaan. Nukkui 19:50-04:30. (Tiheä imu??)

ILTA 13. Poissaolot yhteensä 5+10 minuuttia. Pistäytymiset 1kpl nyt nukkumaan -kehotuksella. Itkuisuus, ei. Spedeily, +. Yöheräilyt 1kpl. Heräsi itkemään 04:30, jolloin imetin ja laskin takaisin omaan sänkyyn. Nukahti takaisin. Nukkui 19:50-08:00. (Tiheä imu??) 

Summa summarum: 

Unikoulun ensimmäinen ilta oli hyvin itkuinen. Ruusunen spedeili ensin aikansa, kunnes alkoi totutusti taistelemaan kaikin voimin nukahtamista vastaan. Kuuntelin Spotifysta musiikkia pysyäkseni itse rauhallisena, samalla oven raosta tilannetta sekä itkun kehittymistä tarkkaillen. Heti itkun alkaessa eskaloitua, pistäydyin huoneessa. Alkuun hän vain yltyi pistäytymisistä ja kesti tovi saada hänet rauhoittumaan ennen uutta poistumista. Poissaolojeni aikana hän itkeskeli, mutta tyyntyi vähän väliä sen sijaan, että itku olisi muuttunut hätäiseksi. Välillä hän ryhtyi jumppailemaan ja höpöttelemään itkeskelyn lomassa. Huomasin, että olin todennäköisesti ennen reagoinut itkuun väärään aikaan. Lopulta Ruusunen nukahti itsekseen ja nukkui aamuun asti heräämättä kertaakaan. Aamulla hän oli hyväntuulinen ja energinen, joten päätin jatkaa unikoulua. Vaikka ilman itkua emme selvinneet, itku ei kuitenkaan missään vaiheessa ollut sen suurempaa kuin mitä se on ollut tähän saakka aikuisen ollessa osana nukahtamista. Ruusunen on protestinut nukkumaanmenoa aina, joten en odottanut unikoulun olevan itkun osalta poikkeus. Sitä en osannut aavistaa, että sillä olisi nopeasti keskeinen vaikutus itkuisuuden vähenemiseen. 

Ensimmäisen illan jälkeen nukahtamiset ovat sujuneet pääsääntöisesti ilman itkuja, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta (illat 9, 10, 12). Itkuisuus + tarkoittaa unen hakemiseen liittyvää itkua, jota prinsessa on pitänyt syntymästään lähtien juuri ennen nukahtamista. Tällaiseen itkuun en reagoinut pistäytymällä ennen "määräajan" kulumista. Itkuisuus ++ tarkoittaa, että olen pistäytynyt huoneessa ennen "määräaikaa" ja ottanut prinsessan syliin rauhoittumaan. Useimmiten hän on nukahtanut illalla 15 minuutissa, yhdellä "nyt nukkumaan" pistäytymisellä. Yleensä hän nukahtaa 5-10 minuutissa, yhdellä pistäytymisellä. Hän höpöttelee ja jumppailee aikansa, kunnes nukahtaa. Sellaisina päivinä, kun päiväunia on nukuttu huonommin tai olemme olleet kovasti menossa, nukahtaminen on ollut "työläämpää" ja pistäytymisiä sekä poissaoloja on vaadittu enemmän. Lainausmerkit siitä syystä, että en voi parhaalla tahdollakaan kuvailla yhtäkään unikouluiltaa hankalaksi tai työlääksi, mikäli vertaan niitä aikaisempiin unitaisteluihimme. 

Yöheräilyt loppuivat jo ensimmäisenä yönä unikoulun aloittamisesta. Muutamina öinä hän on herännyt kesken unen niin, että itkuhälyttimestä on saattanut kuulua hetki kääntyilyä tai höpöttelyä, mutta hän on aina nukahtanut nopeasti takaisin, vaatimatta vanhempaa paikalle. Tämä on huikea muutos, kun ottaa huomioon, että pahimman yöheräilyvaiheen aikana hän on herännyt tavallisesti joko tiheästi 1-2h välein tai kerran niin, että on ollut keskellä yötä hereillä 1-3h. Pahimman heräilyn aikana Ruususen pisin unipätkä kesti maksimissaan 1-4h, kun nyt hän on nukkunut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta 10-12h putkeen. Myös aikaisempi klo 05 aamuimetys jäi unikoulun myötä pois. Tosin nyt muutamana yönä hän heräsi jälleen aamuyöstä, vaatimaan maitoa. Epäilen kuitenkin, että kyse oli jonkinlaisesta tiheästä imusta, sillä hän on viihtynyt rinnalla myös päiväsaikaan tavallista enemmän. Viime yö nukuttiin jälleen 19:30-06:30 heräämättä kertaakaan. 

Tällä erää minulla ei ole Ruususen unikoulusta mitään pahaa sanottavaa. Vaikka ensimmäinen ilta oli itkuinen ja "jouduin" rauhoittelemaan häntä paljon, missään vaiheessa itku ei eskaloitunut hysteeriseksi tai hätäiseksi. En kokenut rauhoittelun ja tyynnyttelyn unikoulun aikana eroavan mitenkään päivän aikana esiintyvien itkujen rauhoittelusta tai aikaisemmasta iltarutiinistamme. Tuloksia alkoi tulla jo ensimmäisenä yönä. Nukuttaminen ei ole tässä talossa sujunut koskaan näin helposti kuin nyt. Tai siis, mikä nukuttaminen? Hänhän nukahtaa nykyään itse. Yöt eivät ole sujuneet koskaan näin hyvin kuin nyt. 

En oleta unikoulun olevan automaattinen ratkaisu repaleisiin öihin. Tiedostan, että niitä on varmasti luvassa sekä vauvavuoden että pikkulapsivuosien aikana vielä lukematon määrä. Hampaita on saatu aikaan vasta kaksi, joten ennustan repaleisten öiden paluun tapahtuvaksi lähiaikoina. Myös liikkumisen ihmeet valvottavat varmasti jatkossakin sitten, kun kävelemisen salaisuus kaikkine mahdollisuuksineen selviää. Voi tulla sairastumisia, yllättävää läheisyydenkaipuuta tai muita selittämättömiä heräilyjä. Koen kuitenkin, että tämä muutaman viikon hengähdystauko hyvin nukuttuine öineen on ollut perheemme pelastus. Nyt nukuttamisen voi periaatteessa hoitaa kuka tahansa, kun ennen se on ollut kokonaan minun vastuullani. Nyt nukutus sujuu ilman, että sekä tytär että äiti itkevät yhdessä tai erikseen. Iltarutiini on lempeä, rauhallinen ja mieluisa sekä Ruususelle että äidille. Tärkeimpänä koen, että olemme löytäneet hyvät ja perheellemme sopivat työkalut öiden parantamiseksi sitten, mikäli yöheräilyt jostain syystä meinaavat jäädä päälle uudelleen. 

Toivon, että tämä postaus rohkaisee väsyneitä vanhempia tutustumaan erilaisiin unikoulumetodeihin, sekä pohtimaan, löytyisikö niiden kautta ratkaisu koko perheen yöunien parantamiseksi. Painotan edelleen, että perheet ja tilanteet ovat erilaisia. Jokaisen on pohdittava ratkaisuja itsensä sekä lapsensa kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Unikoulu ei aina ole paras ratkaisu, eikä siihen pidä ryhtyä hätiköiden tai muiden painostuksesta. On mietittävä tarkkaan, mitä asioita muutetaan. Miten ja millä tavalla.  En ole ammattilainen, vaan puhun ainoastaan oman elämänkokemukseni pohjalta. Haluan omalla kokemuksellani kuitenkin murtaa valitettavan yleistä käsitystä siitä, että unikoulu on yhtä kuin lapsentahtisuudesta luopuminen tai vauvan tahallinen huudattaminen ja hylkääminen. Tämän unikoulun aikana juurikin vauvan itkuisuus nukkumaanmenon/nukahtamisen yhteydessä väheni merkittävästi entiseen verrattuna. Vauvaa ei hylätty yhtään mihinkään. Sillä vanhempien syli on ja pysyy hänelle avoimena aina, kun hän haluaa sinne kiivetä. 

Pistäytymisunikoulu. 12 iltaa. Koulutettava: prinsessa Ruusunen. Kouluttaja: Janika Heikkonen aka äiti +sidekick näkymätön mies aka isi. Koulu alkaa joka ilta noin 19.00 ja päättyy noin 19:30/20:00. Vauvan yöunien pituus: 10-12h. Äidin yöunien pituus: 6-8h. Arvosana 5/5. TOIMII, OIKEIN HIENOSTI. Kokeileppas ite, jos et muuten usko.