So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ajatuksia

SUURI PUHALLUS


Spekulaatiot vauvan sukupuolen suhteen ovat velloneet lähipiirissämme pitkään. Liiankin pitkään, jos minulta kysytään. Näkymätön mies halusi pitää asian salassa, vaikka asian laita paljastui meille jo rakenneultrassa. Yllättävän pitkään jaksoin kunnioittaa tätä hänen toivomustaan. Okei okei, mitä nyt EHKÄ saatoin lipsauttaa sen muutamalle Tampereen daamille etukäteen. Viimeisimmän ultrakäynnin jälkeen sain viimein puhuttua miehen ympäri. Sukupuoliasiaa ei ole tällä kertaa millään lailla tutkittu, vaan kyseessä on kahden eri lääkärin antama veikkaus. Varpun kohdalla tilanne oli eri, sillä saimme tietää kromosomitutkimuksen kautta, että odotimme tuolloin pientä tyttöä. Olen kuullut paljon tarinoita ultrauksen perusteella mönkään menneistä sukupuolilupauksista, joten olen tohtorin kanssa samaa mieltä siitä, että ei tässä nyt kannata päätöksiä tehdä pelkän sukupuolen perusteella. Haluan myös korostaa, että lapsemme sukupuolella ei ole minkään valtakunnan merkitystä meille, saati lähipiirillemme. Pikemminkin on ollut kyse leikkimielisestä arvailusta ja kilpailusta siitä, kuka on oikeassa ja kuka väärässä. Olemme isosiskoni kanssa paraatiesimerkkejä siitä, miten sukupuoli ei määritä millään lailla lapsen käyttäytymistä, saati persoonaa. Olimme lapsena nimittäin kaikkea muuta kuin äidin ja isin pikku prinsessoja. En myöskään ymmärrä tätä tyttöjen ja poikien värit/lelut/vaatteet/janiinedelleen -meininkiä, joten siinäkin suhteessa sukupuoli on yhdentekevä asia.

Olenko jo kertonut, että lapsemme on mestarihuijari? Kehen lie tullut. Tästä sukupuoliasiasta tuli nimittäin kertakaikkisen suuri puhallus (jos olette nähneet ko. elokuvan). Mikäli vanhan kansan taruja on uskominen, kaikki merkit viittaisivat siihen, että minun pitäisi odottaa poikalasta. Tyttäremme onkin siis tehnyt kunnon silmänkääntötempun. Suurin osa on pitkin raskautta laittanut veikkauksensa poikalupaukseen, kun taas tyttöä meille povasivat vain muutamat. Nähtyään viimeisimmän ultrakuvan, ystäväni Ollikainen kiteytti hienosti tärkeän pointin: 


"Sehän on ihan ihmisen näkönen tyttö jo. Paha sanoa kumman näköne ku mies on näkymätön". 

Lähdin leikkimielisesti etsimään netin syövereistä näitä vanhan kansan uskomuksia vain todistaakseni teille, ettei ainakaan minun kohdallani niihin ollut uskomista.

Jos äiti kärsii pahasta raskauspahoinvoinnista eli hypermesis gravidarum -oireista, hänellä on tilastollisesti hieman suurempi mahdollisuus saada tyttö (Vau.fi,2015). Raskauspahoinvointia oli kyllä muutamia viikkoja, mutta en millään muotoa voi valittaa voineeni erityisen pahoin. Krapulanomainen tunne pitkin päivää, mutta kerran kertaa en oksentanut. Lämmin ruoka asetti myös muutaman viikon ajan haasteita, mutta that’s it.

Jos äidillä on vahva tunne siitä, että hän odottaa tyttöä tai poikaa, hän on todennäköisemmin oikeassa kuin väärässä. Sukupuolen aavistaminen osuu usein oikeaan. (Vau.fi, 2015.) Minulla ei aluksi ollut minkäänlaista tunnetta siitä, kumpaa sukupuolta odotan. Äitini, joka lähipiirissämme tunnetaan myös jonkinlaisena noitana/shamaanina, ennusti minulle heti poikaa yhden unen perusteella. Tämän jälkeen minulla tietenkin oli vahva poikaolo, etenkin kun kaikki sitä niin paljon ääneen puhuivat. Myös raskauden oireettomuuden perusteella veikkasin poikaa.

Raskausaikana huomattava himo proteiini- ja rasvapitoisiin ruokiin saattaa viitata poikaraskauteen. Paljon kaliumia ja kaloreita aamiaisella nauttineet äidit saavat useammin juuri poikalapsen. Jos tekee kovasti mieli syödä makeaa, tulossa olisi tyttö ja kirpeänhimo olisi puolestaan merkki poikalapsesta. (Vau.fi, 2015.) Aamupala on aina ollut lempparini ja syön aina tuhdisti juurikin aamuisin. En ole raskauden aikana kärsinyt juurikaan ruokahimoista ennen toisen kolmanneksen loppua, mutta jos mietin ruokailujani raskauden ajalta, niin esimerkiksi ranskalaiset ovat kyllä maistuneet paremmilta kuin ennen. Myös kirpeät karkit ja happamat hedelmät ovat olleet suosikkejani, mikä myös viittaisi enemmän poikavauvaan.

Kuuluisa sormustesti minulle on tehty joskus kauan aikaa sitten, entisessä elämässäni. Ennustuksen mukaan, jos sormus tekee edestakaista heiluriliikettä, luvassa on poika (Vau.fi, 2015). Jos pyörivää liikettä, luvassa on tyttö. Tuolloin ennustus lupasi minulle kaksi lasta: molemmat poikia. No, Varpu osoitti jo tämän ennustuksen vääräksi. Ja jälleen, todennäköisemmin odotan tyttöä.

Jos vauvavatsa on vähän kuin poikittain lötköttävä makkara ja sijaitsee melko alhaalla, on masuasukkina tyttö. Poikavauvaa odottavan vatsakumpu sijaitsee ylempänä ja on muodoltaan potkupallomaisempi. (Vau.fi, 2015.) Niin. Raskausmahan perusteella lähes kaikki ovat veikanneet, että odotan aivan varmasti poikaa. Masu on alusta saakka kasvanut ihan eteen kuin jalkapallo. Takaa katsottaessa minusta ei välttämättä edes huomaisi, että olen raskaana. Vauvan sukupuolta arvellaan myös sikön sykkeen perusteella: alle 145 lyöntiä minuutissa on kyseessä poikalapsi ja yli 145 lyöntiä merkitsisi tyttöä (Vau.fi, 2015). Vauvan syke on asettunut alusta saakka aika tarkalleen 135-145 vaihteluvälille. Tämän perusteella odottaisimme siis poikaa, jep jep.

Odotatko tyttöä vai poikaa -testin perusteella minulla on kuulemma yhtä suuri todennäköisyys kumpaankin sukupuoleen. NO SHIT SHERLOCK, enpä olisi tähän päätelmään kyennyt itsenäisesti.

Ilta Sanomien artikkelin listauksen mukaisesti osumia tulee myös enemmän poika- kuin tyttölupaukseen. Tyttökategoriasta voin allekirjoittaa vain närästyksen ja sen, että näkymätön mies on meistä kahdesta vanhempi. Poikalupauksen puolesta puhuvat taas sängyn asento, vauvan syke ja isän runsas kahvin juominen. Lisäksi masuun muodostui hyvin aikaisessa vaiheessa linea negra, mikä on pikkuhiljaa kiivennyt myös navan yläpuolelle. Varma poika, sanoivat kaikki. Jopa neuvolatäti oli aivan varma asiasta tuon linea negran nähtyään.

On siis todettava se, mitä olemme neuvolatädin kanssa kaksin naureskelleet: ei näihin juttuihin ole uskomista


Toki en yllättyisi siitäkään, mikäli synnytyksessä selviäisi suuri puhallus, osa 2: lääkärit veikkasivat varmaa tyttöä, syntyikin poika! Pitänee varmuuden vuoksi miettiä nimivaihtoehdot kummallekin vaihtoehdolle!
"Heeeeeeey hooman"! 
"Pipa. Mitä teet korissa? Saako siellä olla"? 

"Heeeeeei, mutta kertoisinko vitsin"! 
"Mieluummin älä". 

"Arvaa mikä on suuri puhallus osa 3"? 
"No enpä kyllä yhtään tiiä nyt". 

"Kollikissa, minkä nimi on Pipa, vaik Pipa o tytö nimi". 
"Pipa, sä olet eunukki, et kolli. Ollu jo monta vuotta. Että sinällään ihan sama, mikä sun nimes on. Aivan paske vitsi". 

"Kerron toisen". 
"Älä". 

"Mikä on vähänniinku Pipo ja sijaitsee samassa paikassa"? 
"No nyt en pysty arvaamaan kyllä". 

"PIPA KORISSA tietty". 
"E-he ehe ehe. Oot sää niin hausca".

Lähteet:

Ilta Sanomat. Vanha kansa kertoo: Näistä merkeistä tietää, tuleeko tyttö vai poika. 7.12.2012. Haettu 12.11.2016. http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000000565605.html

Vau.fi. Nämä seikat vaikuttavat lapsen sukupuoleen-tarkista onko puntarisi poika- vai tyttöpuolella! Päivitetty 19.02.2015. Haettu 12.11.2016. http://www.vau.fi/raskaus/Poika-vai-tytto/Oletko-saamassa-todennakoisemmin-tyton-vai-pojan-Nain-teimme-testin-/

Vau.fi. Sormustesti: anna sormuksen paljastaa, odotatko tyttöä vai poikaa. Päivitetty 25.09.2015. Haettu 12.11.2016. http://www.vau.fi/raskaus/Poika-vai-tytto/sormustesti-anna-sormuksen-paljastaa-odotatko-tyttoa-vai-poikaa/

Vau.fi. Kirpeä poika, makea tyttö. Päivitetty 29.06.2015. Haettu 12.11.2016. http://www.vau.fi/raskaus/Poika-vai-tytto/Poika-vai-tytto/

Vau.fi. Odotatko tyttöä vai poikaa. Päivitetty 10.02.2015. Haettu 12.11.2016. http://www.vau.fi/testit/Odotatko-tyttoa-vai-poikaa-Testi-paljastaa/