So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

aktiivinen synnytys

TESTISSÄ Obi TENS

*Postaus sisältää kaupallisia linkkejä

Obi TENS -laite/Helmi&Taimi

Etsin jo Varpun odotuksen aikana tietoa synnytyksestä ja tutustuin erilaisiin synnytyskokemuksiin blogien kautta. Tuolloin tutkimukseni olivat kuitenkin hieman pintapuolisia ja varsinainen sysäys aktiiviselle tiedonhaulle tapahtui Varpun syntymän jälkeen, uuden raskauden saatua alkunsa. Ensimmäisten tunnustelevien tiedonhakukertojen aikana törmäsin kuitenkin ensimmäisen kerran TENS-laitteeseen ja ajatus sen mahdollisesta käytöstä jäi kytemään jonnekin takaraivon pohjalle. Voisiko synnytystä lievittää tehokkaasti ilman lääkkeitä? -Kyllä voi. Mikäli blogitekstejä, kätilöitä, doulia ja keskustelupalstojen kokemuksia on uskominen. Kaksi hyvää tekstiä aiheesta löytyy Kemikaalicocktail- sekä Voimaannuttava synnytys -blogeista: Mikä tämä mystinen TENS-laite sitten on ja miten sitä voi synnytyksessä hyödyntää? Tiedonhakuni aiheesta on paljastanut seuraavaa:

sähkö kivunlievittäjänä mainittiin ensimmäistä kertaa jo antiikin Roomassa, missä kirjattiin kivun helpottuvan sillä, että seisoi sähkövirtaa tuottavan kalan päällä merenrannalla (Seppänen, 2016). Kun heikkoa sähkövirtaa johdetaan ihon alla kulkeviin hermoihin, kipuviesti aivoihin häiriintyy ja kipu on helpompi kestää (Seppänen, 2016). 

TENS on yleistynyt synnytyksen lääkkeettömänä kivunlievityskeinona (Jaga, 2014).  Laitetta voi käyttää jo ennakoiviin eli harjoitussupistuksiin silloin, kun raskausviikkoja on vähintään 37+0. Tens-laitetta voi käyttää sekä kotona että sairaalassa. TENSin käyttö samaan aikaan on mahdollista muun muassa lämpöpussin, homeopaattisten lääkkeiden, akupunktion, aquarakkuloiden, ilokaasun, kohdunkaula-, ja pudendaalipuudutusten sekä suun kautta ja lihakseen annettavien kipulääkkeiden kanssa. (Helmi&Taimi, 2017.) TENS-laitteen paras hyöty saavutetaan kun se otetaan käyttöön mahdollisimman varhaisessa vaiheessa synnytystä (Koskinen, 2015). Käteen sopivasta laitteesta säädetään tehoja, ja vaikutus tuntuu selkään kiinnitettävien neljän geelipintaisen lätkän kautta värähtelynä (Jaga, 2014). Sähköimpulssit lievittävät supistuskipua ja rentoutumista etenkin synnytyksen alkuvaiheessa (Jaga, 2014). TENSsin perustoiminto nostaa kehon omaa endorfiinituotantoa, jolloin kaikki tuntuva kipu tuntuu lievempänä (Koskinen, 2015). Endorfiini on kehon omaa kipulääkettä, joka kiinnittyy aivojen endorfiinireseptoreihin. Endorfiinia erittyy ilman TENS-laitettakin koko synnytyksen ajan siihen saakka, kunnes äiti ehkä päättää käyttää järeämpiä kipulääkkeitä, kuten puudutteita. TENS saa endorfiinituotannon hieman nopeammin käyntiin ja todennäköisesti reagoimaan hieman rivakammin muuttuneisiin tilanteisiin. Toisaalta laitteen tuoma apu on merkittävä myös siksi, että siitä tulee varmempi olo olla kotona supistusten alkaessa. Synnytystä varten suunnitellussa TENS-laitteessa on supistusta varten oma Boost-nappi. Nappia painamalla selkään tulevat sähköimpulssit muuttavat taajuuttaan ja tiheyttään. Tämä tuntemus lähtee kilpailemaan selkäytimen kipua kuljettavan radan muiden impullien kanssa. Selkäydin kykenee välittämään tehokkaasti vain yhden kipusignaalin kerrallaan, joten kaikki muut tuntemukset lievittävät kovinta tuntemusta. Supistuksen loputtua äiti voi nappia painamalla palata normaaliin TENS-tuntemukseen. (Koskinen, 2015.)

Laite on helppokäyttöinen ja turvallinen (Jaga, 2014). Epilepsia ja sydämen tahdistin voivat olla este laitteen käytölle, samoin kuin ihoinfektio sillä alueella, jolle elektrodit tulisi kiinnittää (Seppänen, 2016). Elektrodit voi kiinnittää itse ja laitteen saa ripustettua roikkumaan vaikka kaulaan (Jaga, 2014). TENS toimii paristoilla. Siksi se täytyy ottaa pois suihkussa ja ammeessa. Geelipintaiset elektrodit kiinnittyvät iholle uudelleen suihkun jälkeen. Ne ovat henkilökohtaiset, mutta kestävät yleensä hyvin yhden synnytyksen ajan, vaikka ne irrotettaisiin useampaan kertaan. TENSiä voi käyttää synnytyksen alusta loppuun saakka. Joskus TENS on aiheuttanut häiriöitä sydänäänten seurannassa ja käyrää ei olla saatu näkymään kunnolla. Silloin laitteen sammuttaminen on korjannut ongelman. TENSsiä voi käyttää myös synnytyksen jälkeen jälkisupistuksiin, jotka etenkin uudelleensynnyttäjällä saattavat olla voimakkaita. (Jaga, 2014.)

Mainitsin jo aikaisemmin, että Varpun synnytys oli alusta loppuun hyvin lääkkeellinen tapahtuma. Toki, muita vaihtoehtoja ei ollut. Olihan kyseessä enkelivauvan synnytys. Kroppani olisi halunnut varmasti hamaan tappiin saakka uskoa, että se kykenee yhä pelastamaan tilanteen. Lääkkeiden käyttö oli siis väistämätöntä. Kaikki tuon synnytyksen aikana kokemani negatiiviset tunteet liittyivätkin hyvin pitkälti kuitenkin kivunlievityksessä käytettyjen lääkkeiden aiheuttamiin sivuvaikutuksiin. Kärsin TODELLA voimakkaasta ja rajusta pahoinvoinnista, sekä sekavuudesta lähes koko synnytyksen ajan. Voimakas lääkitys esti minua menemästä kehoni viestittämiin asentoihin ja kahlitsivat minut pääsääntöisesti sänkyyn, vaikka mieli kehoitti pysymään liikkeessä tai hakeutumaan pystyasentoon. Yksi hyvä puoli tässä saamassani lääkityksessä kuitenkin oli: se tuli suoraan suoneen, nappia kaukosäätimestä painamalla. Kontrolli lääkkeen annostelusta oli siis koko ajan "omissa käsissäni" ja aluksi sillä oli todella voimakas psykologinen vaikutus tapahtumien kulussa. Tiesin, että saan "apua" heti napista painamalla. Pitkään sinnittelinkin sen voimalla, että "tämä supistus vielä ja sitten painan napista". Ja vaikka lääke ei todellakaan vienyt kipua yhtään mihinkään, tuon napin painaminen muodostui hyvin voimaannuttavaksi tekijäksi synnytyksen aikana. Lieveilmiöt pahenivat Varpun synnyttyä. Kipu oli kadonnut, mutta pahoinvointi ja tokkuraisuus voimistuivat voimistumistaan. Meni useita tunteja ennen kuin kykenin ajattelemaan, puhumaan, syömään saati liikkumaan. Tästä päästään takaisin TENSsiin ja päätökseeni kokeilla sitä synnytyksessä kivunlievitykseen. Voisinko saavuttaa TENSin avulla saman vaikutuksen, ilman pahoinvointia ja sekavuustilaa? Lukemani perusteella en ainakaan menettäisi mitään, jos kokeilisin. Mainitsin, että kävin juttelemassa tulevasta synnytyksestä Lapsis ry:n tiloissa viime viikolla. Myös siellä TENS sai ylistystä osakseen ja viimeistään tuolloin totesin mielessäni: SOLD. Halusin ehdottomasti päästä kokeilemaan. 


Olin jo aikaisemmin saanut vinkin, että Porissa TENS-laitetta vuokraa muun muassa Helmi & Taimi. Nainen kaiken takana on kätilö-terveydenhoitaja, imetysohjaaja ja doula, Silja Sjölund. Silja tarjoaa monipuolisia palveluita niin raskaana oleville kuin jo synnyttäneille naisille. Hänen kauttaan on mahdollista tilata erilaisia tuotteita tulevaa synnytystä varten. Myös TENS-laitteiden kotivuokraus sisältyy näihin palveluihin. Saatavilla on kahta erilaista laitetta: Elle & Obi TENS. Itse valitsin näistä kahdesta Obi TENS -laitteen, lähinnä siitä syytä, että kaukosäätimen koko tässä laitteessa miellytti enemmän silmääni. 

Laitoin Siljalle varauspyynnön laitteesta maanantaina ja sainkin vastauksen sähköpostitse melkein heti. Olin päättänyt vuokrata laitteen kolmeksi viikoksi, jolloin vuokra-aika menisi muutamia päiviä lasketun ajan yli. Vuokra-aikaa saisi kuitenkin helposti jatkettua, mikäli näyttäisi siltä, että vauva viihtyy masussa pidempään. Maksoin vuokran suitsaitsukkelaan nettipankin kautta ja hetken kuluttua sainkin tekstarilla vahvistuksen tilauksen onnistumisesta. Silja lupasi postittaa laitteen seuraavana päivänä. Halutessani olisin voinut käydä hakemassa laitteen Poristakin, mutta en kokenut sitä niin kiireelliseksi, kun synnytys saattaa parhaassa tapauksessa olla vielä viikkojen päässä. Turhaan olisin hätäillytkään, sillä postimies Pate tiputti paketin postiluukusta jo eilen! 


Obi TENS-laite/Helmi&Taimi

Paketti mahtui siis oikein hyvin postiluukusta. Laitteen mukana saapui  saatekirje sekä vuokrasopimus. Miten pieni ja söpö, ajattelin heti paketin avattuani. Koko laitos oli pakattu siististi ja nätisti meikkilaukkua muistuttavaan pussukkaan. Obi TENS -laitteen vuokraan sisältyi 

Obi TENS-laite 
Virtajohto 
Käyttöohjeet
Paristot (4kpl)
Kaulanauha
Säilytyslaukku
Palautuskuori (postimaksu maksettu)
1 viikon ylimääräinen lisävuokra (*saatu bloginäkyvyyttä vastaan)

Huomio kanssaodottajat ja muut TENS-laitteesta kiinnostuneet! TENS-laitteet ovat Helmi & Taimi:ssa tällä hetkellä tarjouksessa.  3 viikkoa 25 euroa! Tarjous koskee viimeistään 31.1 tehtyjä sopimuksia ja kun vuokra-aika alkaa viimeistään 28.2! Vuokraa omasi: Obi TENS

"TENSSI saapu, nyt saa synnyttää", viestitin heti whatsupissa. Sisso, nyt sitten vain odotellaan. Nyt kaikki skeptikot naureskelevat partoihinsa: typerä nainen, ei sähköimpulssit mitään auta. Niin. Ehkä ei. En tietenkään ole niin naiivi, että kuvittelisin tämän laitteen avulla selviäväni synnytyksen alusta loppuun kivuttomasti tai ilman mahdollista lääkkeellistä puuttumista. Mikäli synnytyksestä olisi mahdollista tehdä täysin kivutonta puuhaa, sellainen keino olisi varmasti tässä vaiheessa ihmiskunnan historiaa keksitty jo. TOIVON kuitenkin, että TENS tulee olemaan muiden konstien rinnalla kokeilemisen arvoinen juttu ennen kuin antaudun lääketieteelle. Se tie on jo nähty kertaalleen, joten mieluusti kokeilen nyt jotain ihan muuta ensalkuun. Kaikki on yksilöllistä, joten on turha saivarrella ennakkoon, tuleeko TENSsistä olemaan apua minun kohdallani vai ei. Se ei selviä kuin kokeilemalla. Uskon kuitenkin, että mitä aikaisemmassa vaiheessa synnytystä laitteen ottaa mukaan, sitä paremmat tulokset sillä saavuttaa. 

Pesänrakennusvietti vei minut eilen mennessään ja nyt on kaikki mahdolliset kaapit ja purnukat järjestyksessä. Olen jopa edistynyt hieman myös sen legendaarisen laukun pakkaamisen suhteen. Tuntuu nimittäin sekin olevan jonkinasteinen riitti tässä odottajien maailmassa. Olen nimittäin tehnyt listan sinne laitettavista asioista. Enää se tarvitisi vain pakata. Ehkä tänään. Tai huomenna. Tai ylihuomenna. Tai sitten, kun on jo kiire. Heh. 

Ps. Kiitokset Siljalle nopeasta TENS-toimituksesta ja ammattilaisen näkökulmasta, mitä tulee vauvan mahdolliseen saapumisajankohtaan. Jänniä aikoja, tsaijjaijjai

Oletko sinä käyttänyt TENS-laitetta osana synnytystäsi? 
Oliko laitteesta apua vai ei? 
Älä epäröi jakaa kokemustasi blogin kommenttiboksiin tai FB-sivuille! 

Lähteet: 

Helmi&Taimi. TENS-laite. Haettu 11.01.2017. http://www.helmijataimi.fi/tens-laitteet/

Jaga. Kokemuksia Tens-laitteesta synnytyksessä. 22.12.2014. Haettu 11.01.2017. http://www.jaga.fi/kokemuksia-tens-laitteesta-synnytyksessa/

Koskinen, E. Tens-laite synnytyksen kivunlievittäjänä. 25.11.2015. Haettu 11.01.2017. http://www.eevakoskinen.fi/tens-laite-synnytyksen-kivunlievittajana/

Seppänen, S. TENS-laite. 03/2016. Haettu 11.01.2017. http://www.vauvantai.info/tens-laite/