So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Niin siitä perunasta

4kk tuntuu jotenkin käänteentekevältä hetkeltä, sillä pieni vastasyntynyt on yhdessä kuukaudessa muuttunut tomeraksi vauvaksi, joka todellakin tietää, mitä tahtoo. Eilen kävimme juhlapäivän kunniaksi moikkaamassa neuvolatätiämme ja tänään käytiin vielä tohtorisedän juttusilla. Neuvola on itselleni aina jännittävä hetki, sillä siellä pääsen aina näkemään "numeerisesti", miten Ruusunen kasvaa. On hyvin vaikea arvioida, minkälaisia määriä hän rinnasta ruokailee ja siksi erityisesti painon kehitys on aina ollut minulle pieni mörkö. Lisäksi nämä jatkuvat peruna- ym. sosekeskustelut, uteluineen Ruususen kiinteiden syömisestä tai syömättömyydestä, sekä voi miten PIENI hän on -kommentit ovat aiheuttaneet minulle enemmän päänsärkyä kuin olisi ollut tarpeen. Painostus kiinteiden ja THE PERUNAN aloittamiseen on ollut jokseenkin kova, vaikka itse haluaisin vielä odottaa. "Kyllä nyt jo tarttis muutakin kuin maitoa". No nyt uskallan sanoa ääneen sen, minkä äidinvaistoni on tiennyt jo pitkään: ei tartte. Maito kyllä riittää: painoa oli tullut kuukaudessa peräti päälle 900g, kun täysimetyksellä 500g olisi jo täysin riittävä. Kaikki oli muutenkin todella mallikkaasti. Tämän myötä saimme myös vihreän valon suunnitelmilleni siitä, että imetyksellä jatketaan niin kauan, kunnes Ruusunen osoittaa valmiuksia kiinteille tai 6kk ikä tulee täyteen. Ai miksi? Noh, koska 

  1. THL suosittelee MAISTELUannosten aloittamista 4 VIIVA 6 kuukauden iässä. Paino sanalla MAISTELU ja VIIVA. Viiva välissä tarkoittaa, että MAISTELUT aloitetaan AIKAISINTAAN 4kk iässä, VIIMEISTÄÄN 6kk iässä. Ja huom, huom: vauva on 6kk niin kauan, kunnes täyttää 7kk. "Ei siis ole mitään estettä jatkaa täysimetystä 6 kuukauden ikään saakka – rintamaito riittää ravitsemuksellisesti täysiaikaisina ja normaalipainoisina syntyneille lapsille puolen vuoden ikään saakka. Maisteluannosten ei ole tarkoitus syrjäyttää imetystä." (THL2016). 
  2. Täysimetetty vauva maistelee jo rintamaidosta eri raaka-aineita ja herkistyy sitä kautta. Niin kauan, kun lapseni vatsa reagoi hyvin voimakkaasti maidon kautta erilaisille raaka-aineille, äidinvaistoni sanoo, että suolisto ei ole vielä riittävän kypsä vastaanottamaan näitä raaka-aineita suoraan suun kautta. Lähde: maalaisjärki. Yöuniin on juuri tullut jälleen jonkinlaista tolkkua, enkä halua lähteä "turhaan" huudattamaan vauvaa öitä läpeensä vain siksi, että maaginen 4kk on tullut täyteen. On myös viitteitä siitä, että kiinteiden aloitus ei radikaalisti vaikuta vauvan yöuniin, joten pidempien unien toivossa en aio tarttua lusikkaan (Imetyksen tuki ry, 2016). 

Lapsen valmiuksista kiinteille kertovat mm. seuraavat asiat:

  • Seuraa kiinnostuneena muiden ruokailua ja tavoittelee ruokia.
  • Hallitsee pään liikkeitä ja osaa kohdistaa katseensa.
  • Saa ruoan poimittua itse käteensä ja vietyä sen itse suuhunsa.
  • Osaa käsitellä ruokaa suussaan niin, että ei kielellään "kolaa" kaikkea ulos suustaan.
  • Osaa istua syöttötuolissa itse tai hyvin vähäisellä tuella. Vaihtoehtoisesti hän osaa istua aikuisen sylissä tukevassa pystyasennossa.

Lapsi on siis valmis siirtymään kiinteisiin ruokiin yleensä silloin, kun kaikki ylläolevat kohdat täyttyvät hänen kohdallaan. (Simppeli Sormiruokakeittiö)

Samat valmiudet pätevät sekä soseisiin että sormiruokailuun. Koska Ruusunen kasvaa rintamaidolla odotusten mukaisesti, en näe mitään syytä kiirehtiä kiinteiden aloitusta ennen kuin yllä mainitut kohdat täyttyvät. Olen seurannut muutamassa FBryhmässä keskusteluja kiinteiden aloituksesta, ja todella moni Ruususen ikätoveri onkin jo maistellut pidemmän aikaa. Hyvin harvalla vauvalla kuitenkaan kaikki valmiudet täyttyvät 4kk ikäisenä. Kaikki on kuitenkin yksilöllistä ja esimerkiksi keskosvauvoilla kiinteiden aloitus kai tulee usein ajankohtaiseksi jo ennen 4kk iän saavuttamista. Toisilla taas korvikemäärät kasvavat todella isoiksi, jolloin kiinteiden aloitus on enemmän kuin järkevää. On myös tutkittu, että varhainen kiinteiden aloitus vähentäisi allergioita, mutta täysimetetty vauva altistuu allergeeneille jo äidinmaidon kautta, joten siksi en itse koe tarvetta kiirehtiä. Jokainen tekee aina ratkaisut oman perheensä ja lapsensa parhaaksi, enkä todellakaan tässä postauksessa tarkoita, että olisi jotenkin väärin aloittaa kiinteät heti tai jopa ennen 4kk rajan ylittymistä. Jokainen on oman vauvansa asiantuntija ja yhdessä neuvolan sekä lääkärin kanssa kiinteiden aloitukselle löytyy varmasti paras mahdollinen ajankohta, olipa se sitten ennen 4kk tai vasta 6kk ikäisenä.

Omalla kohdalla vaakakupissa painaa eniten se, että 2vkon iästä alkaneet masuvaivat alkavat vasta nyt olla historiaa. On edelleen raaka-aineita, mitä en voi käyttää joko ollenkaan tai vain hyvin pieninä määrinä omassa ruokavaliossani. Nyt, kun tilanne on juuri rauhoittumassa, en halua lähteä pelaamaan venäläistä rulettia maisteluiden kanssa. Olen myös äärimmäisen laiska tietyissä asioissa ja pelkkä ajatuskin pikkiriikkisten maisteluannosten kanssa näpräämisestä ahdistaa. Se onkin ehkä suurin syy miksi haluaisin odottaa likemmäs 6kk ikää, koska: 

"kun kiinteät ruoat aloitetaan puolen vuoden iässä, vauva saa maistella alusta asti uusia ruokia monipuolisesti. Hidas totuttelu yksittäisiin, uusiin ruoka-aineisiin ei ole nykysuosituksen mukaista. Vauvan suolisto on 5–6 kuukauden iässä valmis vastaanottamaan jo kaikenlaisia ruoka-aineita, maitotuotteita lukuunottamatta" (Imetyksen tuki ry, 2016).

Olen ollut itse todella nirso ja ennakkoluuloinen lapsi. Jos olisin itse saanut päättää, olisin elännyt pelkällä karkilla ja makaronilla. Tästä syystä haluan edetä Ruususen ruokailujen suhteen mahdollisimman hitaasti ja lapsentahtisesti, eri vaihtoehtoja kokeillen. Olen todella kiinnostunut sormiruokailusta ja varmasti aiomme kokeilla sitä perinteisen soseruokinnan rinnalla. Olenkin tutustunut aiheeseen jo hieman ennakkoon, Simppelissä Sormiruokakeittiössä (http://simppelisormiruokakeittio.com/) . Erityisesti sormiruokailu viehättää siksi, että siinä lapsi tutustuu ruokaan itse. Aikuinen tarjoaa vaihtoehdot, lapsi päättää mitä ja miten paljon syö. Lapsesta tulee aktiivinen osallistuja sen sijaan, että ruoka vain tarjotaan hänelle suoraan suuhun lusikalla. Maito (ämmä tai korvike) on kuitenkin jokaisen vauvan ensisijainen ravinnonlähde vuoden ikään asti, joten tästäkin näkökulmasta sormiruokailu kuulostaa mielekkäältä vaihtoehdolta. 

"Before one, food is just for fun".  

Näkymättömällä miehellä olisi jo kova hinku päästä ruokkimaan Ruususta kiinteillä sapuskoilla. Olenkin joutunut aivopesemään häntä ihan urakalla, että pääsisimme samalle sivulle tässä case perunassa. Asiaa ei yhtään helpota se, että tämä peruna tuntuu olevan suorastaan pyhä asia kovin monelle:

Niin. Allekirjoittanut on saanut sitä perunaa 2kk ikäisestä alkaen ja edelleen 27 vuotiaana paino menee alakäyrällä. Että sillälailla sitte. 

Eilen oli merkittävä päivä myös siitä syystä, että pääsin kuin pääsinkin omaan henkilökohtaiseen tavoitteeseeni imetyksen suhteen! Jo 4kk (täys)imetystä! Täysimetys suluissa siksi, että Ruusunen on kuitenkin saanut lisämaitoa ensimmäisinä elinpäivinään ja joku laktivistimamma saattaa saada päänsä kipeäksi, jos viljelen vääriä termejä täällä blogissani. Itse kuitenkin koen, että hän on ollut täysimetyksellä 4kk. Ja näillä puheilla samalla tiellä jatketaan, mutta siitä enemmän varmaan toisella kertaa! 

Tiivistelmä: ei, ei vieläkään perunaa.

Transleissön: still NO potato.