So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ajatuksia

VAKKA JA KANSI


Bridget Jonesin uusimmassa elokuvassa todettiin rakkauden syntyvän eroavaisuuksista. Lause jäi jo elokuvateatterissa kummittelemaan päähäni. Olemme näkymättömän miehen kanssa nimittäin täysin hyvin erilaisia persoonia. Reippaan neljän vuoden aikana näiden erojen yhteensovittaminen on ollut välillä hyvinkin haasteellista, eikä ristiriidoilta (ja esimerkiksi vääntyneiltä kotiavaimilta) ole vältytty. Aloin miettiä, missä kaikissa asioissa nämä erot tulevat parhaiten näkyviin. Melkoinen listaus siitä tulikin.

Ekstrovertti vs. Introvertti

Minä pidän kyläilystä, tapahtumista ja ulkona käymisestä. Voimaannun ihmisistä ja sosiaalisesta kanssakäymisestä. Pidän uusiin ihmisiin tutustumista jännittävänä. Näkymätön mies viihtyy parhaiten kotona. Isossa porukassa oleminen ja uusiin ihmisiin tutustuminen vie energiaa. Hän ei pidä isoista ihmismassoista ja viihtyy parhaiten omassa, tutussa porukassa.

Epäjärjestelmällinen vs. järjestelmällinen minimalisti

Jätän tavarat aina hujan hajan, usein hyvin epäloogisiin paikkoihin. Näkymätön mies inhoaa turhaa tavaraa. Kaiken pitää olla omalla paikallaan ja kaikelle pitää olla käyttötarkoitus.

Aamuäreä vs. Aamuvirkku
Vaadin heräämiseen paljon aikaa, vähintään tunnin. Nukun mielelläni pitkään. Mies herää kukonlaulun aikaan joka aamu, täynnä riemua ja energiaa. Hän on toimelias ja puhelias heti herättyään. Näkymätön mies pysyy aamuisin kaukana makuuhuoneesta. Aamupartiolle tämä viesti ei ole vielä mennyt perille. 

Laajat kokonaiskuvat vs. yksityiskohdat
Keskityn aina isoon kokonaiskuvaan, miehen keskittyessä yksityiskohtiin. Tämä heijastuu tiskauspolitiikassa parhaiten. Itse odotan mieluummin, että tiskiä on kunnolla ennen kuin ryhdyn toimeen. Miksi tiskata nyt, kun ruoanlaiton jälkeen sitä on kuitenkin lisää? Näkymätön mies taas tiskaisi heti, koska silloin tiskiä on vähemmän. Miksi odottaa, että tiskiä on paljon, kun silloin sen tiskaamiseen kuluu enemmän aikaa? Tästä aiheesta käydään jatkuvaa kädenvääntöä. Terveisiä vaan Sannalle, tätä tiskivuorta purkaessani aloin ajatella uudelleen sitä käymäämme keskustelua astianpesukoneesta. 
Murhemursu vs. Heikki Huoleton
Vaivaan päätäni tuhansilla, täysin turhilla asioilla. Murehdin omia ja muiden asioita, usein jo etukäteen. Mies ei vaivaa päätään asioilla, jotka eivät kosketa hänen omaa elämäänsä. Hän ei stressaa asioista, mihin ei kykene vaikuttamaan. Hän ei murehdi tulevaa, vaan elää päivä kerrallaan.

Kyllästyjä/seikkailija vs. Arjen rutiinien rakastaja

Janoan muutoksia ja uusia kokemuksia. Kyllästyn helposti. Mies pitää toistuvuudesta ja rutiineista. Hän suhtautuu muutoksiin ja uusiin asioihin varauksellisesti. Minä haluaisin vaihtaa järjestystä tasaisin väliajoin, kun taas mies ei ymmärrä, miksi hyväksi havaittu pitäisi vaihtaa toiseen.

Spontaani ja riehakas vs. Harkitseva ja rauhallinen
Teen aikatauluja ja suunnitelmia, mutta en pidä niistä kynsin ja hampain kiinni. Lähden mukaan epäilemättä mihin tahansa hankkeeseen, eikä suunnitelmien muuttaminen kesken matkan häiritse minua. Innostun uusista asioista. Teen päätöksiä nopeasti ja välillä harkitsemattomasti. Mies pitää suunnitelmista ja aikatauluista. Jos jotain sovitaan, siitä pidetään kiinni. Hän on harkitseva ja rauhallinen, eikä koskaan tee hätiköityjä päätöksiä. 


Mököttäjä vs. Hassuttelija
Riitatilanteissa kiihdymme molemmat nollasta sataan sekunnissa. Minun ollessa pitkävihainen mököttäjä, joka saattaa pitää useamman tunnin mykkäkouluja, mies unohtaa riidan lähes yhtä nopeasti kuin se alkoikin. Hän haluaa sopia heti ja mikäli toinen ei ole siihen valmis, yrittää hän hassuttelemalla saada toisen takaisin hyvälle tuulelle.

Huono muisti vs. Hyvä muisti
Minulla on äärettömän huono muisti. Jos en kirjoita asioita kalenteriin, unohdan ne heti. Tämä pätee erityisesti numeroihin: käyttäjätunnukset ja syntymäpäivät menevät sekaisin ja unohtuvat varmasti, jos niitä ei ole merkitty ylös. Mies oppii pitkiäkin numerosarjoja kerrasta ja muistaa aina tärkeät päivämäärät sekä kellonajat. Hän ei koskaan merkitse mitään ylös, mutta on silti aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Hän myös tietää aina, mitä kello on. AINA. Heittää päästään ja aina se osuu lähes minuutilleen oikeaan (?!).
 Kunnianhimoinen kilpailija vs. Tasainen tekijä
Olen määrätietoinen ja kilpailunhaluinen. Jos siitä ei voi voittaa jotain, ei kiinnosta. En voi koskaan kilpailla tiimissä, missä voitto ei ole tärkeintä. Olen äärimmäisen huono häviäjä. Hopea on todellakin häpee. Mies ei ole kovin kiinnostunut kisailusta, maineesta tai mammonasta. Kunhan itse tekeminen on kivaa ja mielekästä, ei lopputuloksella ole niin suurta merkitystä hänelle. Jos häviää, niin sitten häviää. Jos voittaa, niin on sekin ihan kiva juttu. Pääasia, että kaikilla on kivaa. (?!?!?!?!?!?!?!?!?!?)

Vastakohdat kuulemma täydentävät toisiaan. Vakka kantensa valitsee ja mitänäitänyton. Vaikka melko usein joskus turhaudun tietyissä asioissa siihen, että olemme mieheni kanssa kovin hieman erilaisia, on todettava tämä kliseinen lausahdus todeksi. En nimittäin usko, että viihtyisin päivästä toiseen täysin itseni kaltaisen persoonan seurassa. Joku kuolisi ennemmin tai myöhemmin. Juju piilee hyvin pitkälti siinä, hyväksyykö toisen sellaisena kuin hän on, vai pyrkiikö jatkuvasti muuttamaan toista sellaiseksi, että lopputulos miellyttäisi enemmän omaa silmää. Itse uskon siihen, että erilaisuus on rikkaus ja toisesta voi aina oppia uutta. Kummankin persoonalle on annettava tilaa ja on opittava joustamaan omista käytösmalleista. Oman itsen vastakohta aiheuttaa yhteentörmäyksiä väistämättä, mutta mieluummin kiistelen tiskauksen politiikasta kuin hukun tiskivuoren alle kahden huithapelin ajatellessa, että ehtiihän sitä myöhemminkin. Jännityksellä odotan, minkälaisen mausteen vauva tuo perheeseemme. Hän tulee nimittäin saamaan kaksi hyvin erilaista vanhempaa. Aika näyttää, miten opimme kääntämään eroavaisuudet vahvuuksiksi vanhemmuuden pelikentällä ja puhaltamaan yhteen hiileen. Pakka tulee menemään sekaisin pitkäksi aikaa, se jos joku on varmaa.