So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

huutaminen

Virheet

Urheilussa, työssä tai vapaa-aikana voi tapahtua erilaisia virheitä. Valmentajan, johtajan tai läheisen ihmisen olisi syytä miettiä miten näihin reagoi. Inhimillinen virhe johtuu vahingosta, jonka tekijä varmasti huomaa. Harhasyöttö tai vaikkapa maali paikan tuhlaaminen ovat hyviä esimerkkejä tällaisesta virheestä. Jokainen varmasti tajuaa ettei kukaan tee tuollaisia tahallaan, joten palautteen anto tapa tulee tarkasti miettiä. Voi olla ettei siihen kannata edes reagoida jos selvästi huomaa ihmisen itsensä huomanneen virheensä. Mieti tilannetta että olet vahingossa hukannut puhelimesi. Mikä on olosi jos joku huutaa sinulle siitä? Tiedät varmasti itsekin ettei puhelimen hävittäminen ollut järkevää.

...sillä voihan olla ettei asiasta ole informoitu riittävästi.

Systemaattinen virhe on taas toiminto, joka tapahtuu useammin kuin kerran. Selvitän esimerkin avulla. Tehtävänäsi on siivota toimisto. Siivoat se mielestäsi hyvin mutta et huomaa yhtä roskista kaapin alla. Et siis tiedä että se pitäisi tyhjentää. Työn tilaaja miettii aivan varmasti, miksi toimit näin. Huutaminen asiasta on tuskin on kovin järkevää, sillä voihan olla ettei asiasta ole informoitu riittävästi. Joka tapauksessa asia on mennyt sinulta ohi ja mielelläsi teet sen hyvin kun joku sinulle asiasta huomauttaa.

Kolmas virhe on tahallinen virheellinen toiminta. Syitä tällaiseen on vaikea keksiä. Ehkä tulehtuneet välit muiden ihmisten kanssa tai jokin mielenterveydellinen häiriö voisi johtaa tuollaiseen toimintaan. Näitä tapauksia on kaiken järjen mukaan kaikista vähiten.

Eli kun pysähdyt miettimään kuinka usein oikeastaan tarvitset korottaa ääntäsi toiselle ihmiselle valmentaessasi, johtaessasi tai vaikkapa arkielämässä, huomaat helposti totuuden. Sitä tarvitsee tehdä todella harvoin.