So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Harrastukset

Haiku

Haiku runon kirjoittaminen on aika hauskaa. Joudut miettimään hieman tavutusasioita. Haikun kirjoittaminen sisältää japanilaisessa runoudessa joitakin sääntöjä. Se on kolmisäkeinen runo, jossa on 17 tavua. Japanissa se kirjoitetaan yhdelle pystyriville mutta länsimaissa runo jaetaan kolmelle vaakariville. Haikun säkeet jaetaan 5-7-5 tavutukseen. Eli ensimmäisellä vaakarivillä on 5 tavua, seuraavalla 7 ja viimeisellä taas 5. Luonto on keskeinen aihe haikuissa ja usein myös vuodenaika halutaan tuoda niissä esille. Ne ovat mietteenomaisia ja tyypillistä niille on kahden poikkeavan ajatuksen esille tuominen.

Itse tykkään ajatuksesta, jossa joudut miettimään tavutusta numeraalisena ohjeena. Se ei ole ilmeisesti nykyisin välttämätön sääntö mutta silloin kun mietiskelen niitä, tavutan kyllä tuon 5-7-5 säännön mukaan. Minusta myös luontoteema on tärkeä ja ehkä jollain lailla myös vuodenajan esille tuominen ilman että käytän esim. sanaa talvi. Yritän alla olevassa haikussa nitoa kaksi eri asiaa yhteen viimeisellä rivillä. Tavoitteena on yhdistää meren pauhu ja kesän tuoma terälehtien avautuminen.

Ajatus tästä haikusta syntyi kun katselin säilytykseen käytettävää koriste-esinettä. Se kuvaa merta ja siinä näkyviä voimakkaita aaltoja. Mieleeni tuli että meri pauhaa siksi että se haluaa, ei siksi että sen on pakko. Samoin kukinto avautuu omasta tahdostaan. Tämän kun muistaa myös omassa elämässään. Parhaat kuohut ja kauneimmat hetket syntyvät sisäisestä tahdosta.meren valkopäät

kukinto on avoinna

näin ne tahtovat