So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Treeni

Helposti hyvään kuntoon (15 min)

Aloitin projektini siis noin puolitoista vuotta sitten. Mietin väsyneenä kotiin tullessani kuntoilun aloittamista mutta totesin päivittäin olevani liian väsynyt. Jalka ei tahtonut millään upota lenkkikenkään ja jumppamatollekin menin lukemaan kirjaa. Sitten tajusin ratkaisun. Entisenä urheilijana olin ajatellut että lenkin olla vähintään 8 kilometriä ja jumppamatolla pitäisi tehdä rankka, puolentunnin kuntopiiri. Ajatus siitä että huonokuntoisena ja väsyneenä ryhtyisi moiseen, ei todellakaan saanut tulta alle.

Se mahdollistaa sen että 15 minuutin jälkeen saatatkin innostua vielä hieman venyttelemään tai muuten jumppailemaan.

Hyvin usein puhutaan liikuntamääristä jotka hyödyttävät. Itse ajattelen siis toisinpäin. Minusta on parempi kiertää vaikka kortteli kerran ympäri kuin maata sohvalla. Siksi en tuntenut huonoa omatuntua siitä että sidoin lenkkikengät jalkaan ja kirmasin ulos vain hetkeksi. Vaihtoehtoisesti tein mm. vatsalihaksia, nostelin hieman käsipainoja, punnertelin, yms. Minulla ei ollut tähän mitään erityistä rytmiä, sillä välillä oli kausia, jolloin jumppailin enemmän. Toimiakseen hyvin tämä menetelmä tarvitsee säännöllisyyttä. Se on kaiken perusta. Joka päivä se 15 on hieman liikuttava, mutta voin sanoa että joka kerran jälkeen on oikein hyvä olo.

Kerron nyt mitkä edut tähän 15 minuutin sääntöön kuuluu. Ensinnäkin tuo yllä mainittu hyvä olo. Se mahdollistaa sen että 15 minuutin jälkeen saatatkin innostua vielä hieman venyttelemään tai muuten jumppailemaan. Jonain päivinä kun homma kulkee hyvin, niin 15 minuuttia vaihtuukin 30 minuutiksi. Teet sen valinnan lisämääristä ihan itse. Olen huomannut että liian pitkän lenkin jälkeen kun ei oikein jaksa venytellä ja siten pikkuhiljaa nivelliikkuvuudet pienenevät ja ongelmia alkaa tulemaan.

Juoksu on myös teknisesti haastava laji kun sitä enemmän harrastaa. Siksi 15 minuuttia sopii oikein hyvin aloittelijoille ja minusta myös jo juoksun makuun päässeille. Sillä väsyessä tekniikan ylläpitäminen vaikeutuu. Jos joku on edes hieman neuvonut juoksu tekniikkaa, niin pitemmillä lenkeillä se tahtoo loppumatkasta olla aivan jotain muuta kuin lähtiessä. Eli lyhyien lenkkien etuna juoksutekniikka hioutuu ja rasitusvammoja ei pääse syntymään.

Myös olo pysyy hyvänä kun liikunta on säännöllistä mutta ei liian rasittavaa. On selvää että oikein pitkän ja kovan harjoituksen jälkeen menee useita päiviä palautellessa. Tässä sitä ongelmaa ei ole. Niinpä sellainen joka haluaisi aloittaa liikkumaan mutta ei saa sitä kuitenkaan aikaiseksi, voi hyvinkin onnistua tällä metodilla. Tavoite kun ei ole ultramatkojen juoksija tai fitness urheilija. Tavoite on tyytyväinen ja liikkuva normaali ihminen.

En ole mikään varsinainen ravintospesialisti mutta kerron tähän havainnon ja myös oman kokemuksen ravinnon puolelta. On selvää että jos puhutaan painonpudotuksesta, ravinnon rooli on merkittävä. Mutta terveellisesti syöminen on helpompaa kun on hyvä olo. Kokemus ja havainnot osoittavat että oikein raskaan treenin jälkeen on paljon helpompi tarttua suklaapatukkaan tai johonkin muuhun omaan mielitekoon. Palkitsemme itsemme väärällä lailla. Liikuntahetken hyödyt voivat täysin valua hukkaan jos palkitsemismekanismi olisi sama kuin minulla joskus oli. Menin usein syömään hampurilaisaterian plussana tai extrana, ihan miten vaan. Jokainen on voinut kokea vastaavaa ja kun pysähtyy miettimään, ymmärtää yskän.

Tässäpä pohjaa sille miksi olen valinnut tämän ajatusmallin. Niin kuin mainitsinkin mitään estettä sille että juoksee, jumppaa tai käy kuntosalilla enemmänkin, ei ole. Jos tavoite on hyvä kunto, jota tuossa mainostan, olen varma tämä metodi riittää siihen. Jos tavoitteet ovat sitten kovempia, pitää joitakin erilaisia harjoituksia lisätä. Mutta varmasti hyvin monelle säännöllisen liikunnan kautta saatu hyvä olo on myös synonyymi hyvälle kunnolle.

Seuraavassa osassa käsittelen kaiken tämän prosessin liikkeelle panevaa voimaa.