So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

juokseminen

Helposti hyvään kuntoon (juokseminen)

Nautin juoksemisesta. Mutta kuten aikaisemmin olen jo kertonut, lenkkien pituudet minulla ovat hyvin lyhyitä. Aukaisen nyt syitä siihen, miksi minulle alle puoli tuntiakin on riittävä juoksulenkki. En ajattele kuitenkaan niin että pidempi lenkki olisi huono asia. Mutta kunhan kerron syyt lyhyempään lenkkiini niin jokainen voi itse miettiä oman suorituksensa pituutta.
Minulle lenkin pituuteen vaikutta vahvasti se aika jonka jaksan pitää asentoa hyvin yllä. Olen todennut että yli puolen tunnin juoksun jälkeen en enää niin hyvin hallitse keskivartalon lihaksia ja se heijastuu huonontuneena juoksutekniikkana. Kolmesti leikattu akillesjänne alkaa nopeasti muistuttaa kivulla, mikäli juoksuasento ei pysy hyvänä. Siksi hyvin usein suosittelenkin aloittelevaa juoksun harrastajaa aloittamaan esimerkiksi pylväsväli kerrallaan juoksemisesta. Intervalli tyyppisen harjoittelun etu on se että juoksuasentoa jaksaa kontrolloida paremmin ja vääränlaista kuormitusta ei näin ollen pääse syntymään.

Tiivistetysti voisi siis sanoa että pieni lenkki on iso terveys teko.

Toinen lyhyemmän lenkin etu minulle on se, että jaksan lenkin jälkeen tehdä hieman venyttelyjä ja kenties lihaskuntoa. Lämpimät lihakset kun oikeastaan odottavat hieman liikkuvuusharjoittelua. Mikäli lenkin pituus on ollut kuntoon nähden liian pitkä, on väsymys liian suuri ja suihku kutsuu eikä venyttelyyn ole enää energiaa. Myös tämä syy on minulle hyvin merkittävä. Pienen liikkuvuusharjoittelun jälkeen olo on huomattavasti parempi kuin jos olisin suoraan lenkin jälkeen mennyt suihkuun.
Itse juoksemisen tekniikassa pidän tärkeänä siis asennon ylläpitoa. Nyrkkisääntönä voisi sanoa että juokse mahdollisimman pitkänä. Sama pitkänä olo pätee toki kävelyyn, seisomiseen ja istumiseen.

Käsien merkitystä ei sovi unohtaa. Niillä pystyt rytmittämään juoksua ja jopa ohjaamaan jalkoja. Mikäli pyörität käsiäsi juostessa liikaa edessä, juoksutekniikkakin muuttuu etupainotteiseksi. Kun taas keskityt käden vientiin vartalolinjan taakse, jopa korostetun ripeästi saat jalatkin toimimaan enemmän työntövoimaa käyttäväksi. Käsien ja jalkojen välisen synkronoinnin voit helposti selvittää siten että yrität juosta tekemällä kaksi käden heilautusta yhden askeleen aikana. Juokseminen näin yrittäen muuttuu todella haastavaksi, eli hyödynnä käsien apu juostessasi.

Seuraavaksi itse kiinnitän juoksualustaan ja ympäristöön paljon huomiota. Luonnon voimaa antavaa vaikutusta ei minusta kannata aliarvioida. Siksi metsäinen maasto on minulle se ylivoimaisesti paras vaihtoehto. Hieman vaihteleva maasto jopa pinnan suhteen, varmistaa sen ettei kuormitus ole koko ajan samanlainen vaan joudut hieman vaihtelemaan askelrytmiäsi ja näin kehität myös mukavasti tasapainoa ja hermostoa. Hyvin useat juoksun aiheuttamat rasitusvammat syntyvätkin kovalla, monotonisella alustalla juostessa. Esimerkiksi maantien reunan kaltevuus on todella suuri riskitekijä jo itsessään. Eli ei kun maaston nauttimaan juoksemisen iloista. Siellä kun joudut myös hieman seuraamaan sitä, mihin astut ja näin ollen helpommin unohdat turhat asiat mielestäsi.

Olen miettinyt miksi juoksu antaa minulle kokonaisvaltaisemmin paremman olon kuin esimerkiksi pyöräily. Syy voi olla vatsassa. Juoksuliike laittaa vatsaontelon liikkeelle. Näin ollen juostessa "hierot" sisäelimiäsi eri tavalla kuin monessa muussa liikuntamuodossa. Ja elimistösi kiittää sinua tästä hieronnasta mukavalla ololla. Eli juoksun hyödyt koskettavat siis myös suolistoa ja siksi jos terveydellisiä esteitä ei ole, niin pieni lenkki on usein oikein hyvä terveysteko.

Minulla itselläni oli melkein kymmenen vuoden tauko, jona aikana terveyteni ei sallinut juoksemista. Monesti katsoin kaiholla ihmisiä, jotka tuona aikana juoksivat ohitseni. Se että terveys esti juoksemisen, tuntui surulliselta ja siksi nyt en keksi tekosyitä miksi en kävisi pienellä lenkillä. Nautin siis juoksemisen tuomasta hyvän olon tunteesta, enkä halua sitä liialla rehkimisellä kadottaa. Sillä tiedän tälläkin hetkellä monia ihmisiä jotka haluaisivat tehdä pienen lenkin mutta terveys estää sen.

Tiivistetysti voisi siis sanoa että pieni lenkki on iso terveys teko. Huolehdi siis asennosta, rytmitä juoksua käsillä, suosi luonnon alustaa ja ympäristöä ja mitoita lenkki kuntosi mukaan että jaksat hieman myös venytellä. Lopuksi korostaisin kenkien merkitystä sillä ei autollakaan voi ajaa kunnolla huonolla renkailla. Valitse itsellesi sopivat juoksukengät ja teetä niihin tarvittaessa yksilölliset pohjalliset. Kunnon jalkineiden arvoa ei voi liikaa korostaa. Se on helpoin tie ehkäistä ongelmia. Jos tuntuu ettet tiedä, millainen on hyvä jalkine, kysy ihmeessä neuvoa. Ja mikäli asentovirhettä on liikaa, Törrösen Jouni tekee tarvittaessa pohjallisia joilla tilannetta voisi helpottaa.

Seuraavassa jaksossa käsittelen hieman asento asiaa.