So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Hyvän yön smoothie

Mietiskelin yksi aamu tehdessäni Tomi Kokon extra virkistävää 5am kahvia että miksi en tekisi  jotain rauhoittava iltajuomaa. Olin kyllä keitellyt joskus kamomilla teetä mutta kaipasin hieman vaihtelua sillä varsinainen teen ystävä en ole. Niinpä rupesin miettimään mitä kaikkea ennen nukkumaan menoa otettava juoma voisi sisältää.

Tietoa etsiessäni selvisi että kirsikkamehu nostaa melatoniinitasoja ja tämän myötä lisää syvän unen määrää ja voi jopa jatkaa unta. Oli siis selvää että juoma sisältäisi kirsikkaa. Toiseksi ainesosaksi valitsin kiivin. Myös tästä hedelmästä löytyi kannustavia tutkimustuloksia unen kannalta. Kiivin vaikuttaa positiivisesti serotoniinituotantoon ja sitä kautta parantaa unen laatua. Kaupasta löytyikin sopivasti pieni rasia niin kirsikoita kuin kiivejäkin. Kuorin kaksi kiiviä, poistin 14 kirsikasta siemenet ja laitoin mehulingon laulamaan. Lopputulos oli kauniin punainen mehu mutta maku oli hiukan karvas. Halusin myös että juomani olisi hiukan täyttävämpi, lähempänä smoothieta kuin mehua. 

Seuraava kokeilu sisälsikin kiivin ja kirsikoiden lisäksi myös banaania ja manteleita. Tällä kertaa tein kaksi erilaista yhdistelmää. Toisessa käytin blenderiä kaikkiin ainesosiin ja toisessa lisäsin kirsikka-kiivi mehun banaani-manteli seokseen. Banaani valikoitui mukaan juomaan kahdesta syystä. Ensinnäkin se antoi sen täyttävyyden, jota kaipasin. Toiseksi sen sisältämät hivenaineet, magnesium ja kalsium helpottavat lihasten rentoutumista. Mantelin mukaan tulon ratkaisi sen sisältämä aminohappo, tryptofaani. Tryptofaanin nauttiminen nostaa mielialaa ja auttaa nukahtamaan. 

Olin jo aikaisemmin miettinyt teen ja hedelmämehujen sekoittamista keskenään mutta en ollut kuitenkaan vienyt ajatusta pidemmälle, nyt sekin tuli tehtyä. Clipperin orgaaninen, kofeiiniton tee oli tähän tarkoitukseen hyvä valinta. Valitsin kamomillaa, laventelia ja sitruunamelissaa sisältävän teen. Sekoitin siihen joukkoon hieman hunajaa makua antamaan. Hunajan luonnollinen sokeri helpottaa tryptofaanin pääsyä aivoihin, joten siltäkin osin se sopi makeutensa lisäksi yhdeksi ainesosaksi. Nyt ainekset olivat kasassa.

Tein siis kaksi versiota. Toisessa käytin siis kiivi-kirsikka mehua, jonka valmistin mehulingolla ja toinen versio oli puhtaasti blenderillä tehty. Molempiin versioihin lisäsin jäähdytetyn teen hunajalla höystettynä. Alla on kuva molemmista versioista. Värissä ja maussa oli hieman eroja. Käytin puolueettomia koemaistajia, joiden iät olivat 12 ja 8 vuotta. Molempien mielestä blenderi versio maistui paremmalle ja niin myös minustakin. 

Vasemmalla pelkästään blenderillä tehty versio.

Kun huomioi maun ja valmistamiseen käytetyn energian niin on selvää ettei mehulinkoa tähän juomaan kannata käyttää. Mehulinko on hyvä väline aamuisten "herätysmehujen" tekoon. Esimerkiksi inkiväärin käyttö on minulla mehulingon myötä kasvanut huomattavasti. Mutta iltajuoman osalta päädyin siis siihen että smoothiemaisempi on parempi. Laitan alle lopullisen reseptin. Maku oli makeahko, hieman karvas mutta juotava kokonaisuus. Ja kyllä, nukahdin helpommin ja nukuin pidempään ja syvemmin kuin normaalisti. Toki myös sunnuntaiaamu mahdollisti sen. Suosittelen kokeilemaan.

HYVÄN YÖN SMOOTHIE

  • ½ BANAANI
  • 2 KIIVIÄ
  • 7 KIRSIKKAA
  • 10 MANTELIA
  • 1 DL CLIPPER TEETÄ
  • ½ TEELUSIKALLINEN HUNAJAA

BLENDAA BANAANI, KIIVIT, KIRSIKAT JA MANTELI ENSIKSI

LISÄÄ BLENDERIIN TEE JOKA ON JÄÄHDYTETTY JA JOHON ON LISÄTTY HUNAJAA JA BLENDAA HIEMAN

NAUTI JA NUKAHDA :)