So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

hyvinvointi

Joogatunti Kylli Kukkin opastamana

Kynttilöiden miellyttävä lepatus, Pielisjoen kauniit maisemat ja oma hieman jännittynyt keho kohtasivat perjantaina joogan merkeissä. Edellisen illan joogatunti oli loppuunmyyty mutta onneksi olin ilmoittautunut aamutunnille hyvissä ajoin.

En lainkaan ihmettele Kyllin suosiota jooga tapahtumien pidossa. Hänen hersyvä huumori rentoutti tilan hetkessä. Liikkeet joita teimme, olivat ainakin aloittelijan mielestä rauhallisesti opastetut ja se sai itse asiassa aikaan fiiliksen etten ollutkaan ensikertalainen. Kertaakaan ei tullut sellaista oloa että mitä ihmettä pitäisi tehdä. Vaikka en aina liikutellutkaan raajojani juuri oikeassa tahdissa eikä hengitykseni mukaillut aivan annettuja ohjeita, rauhallinen opetustapa mahdollisti liikkeeseen mukaan pääsyn hetkessä.

Kaiken kaikkiaan jooga kokemus oli hyvin energisoiva ja jätti miellyttävän lämmöntunteen koko päiväksi.

Ennen varsinaista joogaamista kävimme läpi joogan hyötyjä meille kaikille. Pidin tavasta miten Kylli esitteli joogan positiivisia vaikutuksia selkärankaan. Hän selitti helposti ymmärrettävällä tavalla liikkuvuuden ja liikkeen merkitystä välilevyjen aineenvaihduntaan. Samoin hengityksen merkityksen korostaminen hyvinvointiin palveli ainakin omaa matkaani kohti terveempää elämäntapaa.

Itse jooga keskittyi siis juuri niihin asioihin, joita hän tuossa info osuudessa korosti. Liikkuvuuden lisääminen ja hengityksen mukana olon tärkeys olivat selkeästi ainakin tämän päiväisen joogan keskeinen teema. Varsinaisia voimaliikkeitä tai haasteellisia asentoja ei tunti sisältänyt. Se olikin hyvä asia ainakin minulle, ensikertalaiselle. Kokemus olisi ollut varmasti toisenlainen jos koko ajan olisi joutunut miettimään mitenkähän tuohon asentoon pääsee tai jos heti aamutuimaan olisi joutunut kamppailemaan jaksamisen kanssa. Eli ainakin minulle tuo rentouttava ja liikkuvuutta lisäävä aamujooga sopi tähän keholliseen tilaan oikein mainiosti.

Käytän itsekin valmentaessa metaforia ja vertauksia joten Kyllin tapa käyttää niitä jooga ohjauksessaan palveli ainakin minua. Hengitin mielelläni myötätuntoa sisääni ja puhalsin sen myös mielelläni toisten käytettäväksi. Eikä ollut lainkaan kiusallista antaa energia-aaltojen virrata jaloista päähän ja päästä jalkoihin. Kaiken kaikkiaan jooga kokemus oli hyvin energisoiva ja jätti miellyttävän lämmöntunteen koko päiväksi.

Joogahetki sisälsi siis opetustuokion, liikkuvuus- ja hengitysharjoitus osuuden ja rentoutuksen. Lopun hieman jopa heittäytymistä vaativa tanssiosuus oli myös hyvin perusteltu valinta tähän tapahtumaan. Se antoi päivään mukavan itsevarmuuden tunteen sillä rentoutuneessa tilassa tanssiminen tai paremminkin kehon heiluttelu, antoi sopivan itsevarmuuden tunteen päivän haasteisiin.

Tällainen oli siis minun ensimmäinen joogatuntini. Toki pitää muistaa että erilaisia venyttely ja jumppatuokioita on tullut matkan varrella tehtyä jos jonkin verran ja joogaankin olin perehtynyt itseoppien. Mutta varsinaista joogaopetusta en aikaisemmin ollut saanut joten siinä valossa kerta oli ensimmäinen. Mutta luulen ettei se ollut viimeinen, sillä sen verran hyvin Kylli ja Uumen-tapahtumat olivat tilaisuuden suunnitelleet.