So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ruoka

Matcha tee

Pyhäinpäivän kunniaksi vietin hyvin miellyttävän teehetken japanilaisen Matcha teen parissa. Koska vieraanamme on japanilainen vaihto-opettaja, teen valmistus sujui "oikeaoppisesti". Ilman häntä en olisikaan osannut valmistaa teetä oikein, sillä sen valmistaminen oli hyvin erilaista kuin se mihin olen tottunut.

Ei ihme että vihreä tee on terveellistä, sillä se tuoksui ja maistui terveelliseltä.

Matcha tee on hienoa pulveria. Teen lehdet ovat kasvatettu siten, että kuukausi ennen poimintaa ne varjostetaan auringon säteiltä. Varjo tekee lehdistä ohuempia, vähentää kitkeryyttä ja muuttaa muutenkin teelehden rakennetta ja makua. Poimimisen jälkeen teelehdet höyrytetään, kuivataan ja niistä erotellaan lehtisuonet ja varret. Seuraavaksi tee jauhetaan hienoksi pulveriksi, jonka jälkeen matcha vielä asetetaan tuulitunnelia muistuttavaan laitteeseen pulverin lajittelemiseksi. Tuulitunnelissa hienolaatuisin, kevein matcha lentää kauemmas huonolaatuisesta ja karkeasta lehtimateriaalista.  Näin erotetaan niin sanotusti jyvät akanoista.

Teen valmistukseen tarvitaan vispilä ja teemalja. Pieni määrä pulveria sekoitetaan huolella kuumaan veteen. Seuratessani operaatiota, ymmärsin että teen pinnalle oli tarkoitus saada pieni vaahto. Vatkaaminen on siis tärkein osa teen valmistusta. Meillä oli käytössä bambusta tehty Matcha-vispilä ja myös japanista tuotu teemalja. Nämä pienet yksityiskohdat tekivät teehetkestä merkityksellisen.

En puhu nyt teeseremoniasta. Se on aivan jotain muuta kuin tuo meidän teen nauttimistapahtuma. Silti teen valmistaminen sai minut tuntemaan tavallaan kuin pieni määrä japania olisi tullut lämpimästä juomasta sisälleni. Itse teen maku oli hyvin voimakas. Maistoin ja haistoin teetä huolella ja ilman maidon lisäämistä, maku toi mieleen leväjuoman. Ei ihme että vihreä tee on terveellistä, sillä se tuoksui ja maistui terveelliseltä. Maidon lisäämisen jälkeen makua voisi luonnehtia jopa maukkaaksi. Hyvin toisenlainen maku se joka tapauksessa oli kuin aikaisemmin maistamissani teejuomissa.

Jos siis haluaa kokea pienen palan japanilaista ruoka- ja juomakulttuuria sushin tekemisen lisäksi, suosittelen Matcha teen valmistusta. Itse löysin teen Joensuusta Mokkamaa nimisestä kaupasta. Olin käynyt sieltä aikaisemmin ostamassa jauhettua kahvia mutta nyt halusin kokeilla Matcha teetä. 

Japanilaisesta kulttuurista saa myös hyvin selkoa lukemalla Minna Eväsojan kirjan Melkein geisha. Tässä linkki jonkun bloggarin kirjoittamaan arvioon kirjasta. Itsekin kirjan lukeneena voin suositella mikäli Japani aiheena kiinnostaa.