So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Treeni

Helposti hyvään kuntoon (perusta)

Oma halu, tahto ja ymmärrys tehdä itselle hyvää

On hankalaa lähteä neuvomaan ihmistä jolla ei ole omaa halua tai tahtoa tehdä jotain asiaa. Aloittaessani fysioterapeuttina toimimista, tein jokaiselle asiakkaalle monisivuiset ohjelmat ennaltaehkäisevään ja kuntoa kohottavaan toimintaan. Lopulta ymmärsin että nuo tulosteet päätyivät yleensä paperinkeräysastiaan. Jokunen ohjelma toimi myös oivana sytykkeenä takkapuille. Olen törmännyt myös urheilijoihin jotka valmennussuhteen aikana eivät halua kuulla kuinka tulla paremmiksi urheilijoiksi. Jokainen varmasti käsittää yhtälön. Ilman omaa halua ja tahtoa, ei neuvoilla tai opastuksilla ole mitään merkitystä. Vai olisiko sittenkin.

Mutta toivon että jokaisella joka haluaa itselleen terveellisemmän elämän, halu, tahto ja ymmärrys kasvaisi sille tasolle että se on mahdollista juuri tuo tavoite on mahdollinen. Ettei halu ja tahto kasvaisi isommaksi kuin ymmärrys.

Tieto voi tuoda ymmärryksen. Kyseinen urheilija aloittikin joitakin vuosia myöhemmin kunnon harjoittelun. On myös tärkeää ymmärtää miksi aloittaa liikkumisen. Ymmärtää mitä liike ja liikkuminen antaa itselle ja miten paljon ja missä asennossa kehoa olisi hyvä liikuttaa. Tavoitetta miettiessä on hyvä pysähtyä ajattelemaan. Onko tavoite lihasten kasvattaminen, maratonin juokseminen vai oikeasti vain hyvä olo. Sillä tavoite määrittää paljon sitä mitä kannattaa tehdä. Toivottavasti tavoite jonka valitsette, olisi hyväksi teidän jokaisen omalle, ainutkertaiselle keholle ja sitä kautta myös mielelle. 

Hyvin usein liikunnan ja terveellisen elämän aloittamisesta tehdään liian vaikeaa. Kuntoaan kohottavat ihmiset harjoittelevat määrällisesti enemmän kuin monien lajien kilpaurheilijat. Saliharjoittelu vie päivästä useita tunteja ja lenkit voivat olla aivan liian pitkiä. Ei siinä mitään vikaa ole kunhan ymmärtää tuollaisen harjoittelun vaaratekijät. On selvää että loukkaantumisriski kasvaa ja "kuntoilu" voi käydäkin enemmän väsyttäväksi kuin virkistäväksi toimenpiteeksi. Samoin tavoitteet voivat muuttua kauaksi hyvinvointia edistävästä toiminnasta. Mutta en tuomitse tätä toimintaa sillä tiedän toki, miten hyvältä tuntuu siirtää omia rajoja yhä kovemmille tasoille. Mutta toivon että jokaisella joka haluaa itselleen terveellisemmän elämän, halu, tahto ja ymmärrys kasvaisi sille tasolle että se on mahdollista juuri tuo tavoite on mahdollinen. Ettei halu ja tahto kasvaisi isommaksi kuin ymmärrys.

Seuraavaksi käsittelen juoksemista ja siihen liittyviä omia ajatuksia.