So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

hyvinvointi

Tuleen tuijottaja

Tykkään tuijottaa tulta. Minulle se on yksi parhaimmista tavoista unohtaa aika ja paikka. Näin joulun aikaan kynttilät tuovat elävän tulen taloon, mutta harvemmin pysähdyn niitä rauhassa katselemaan. Koska joulusta on ollut tarinaa jo aika paljon eri lähteissä, hypätään välillä kesään ja juhannukseen.

Muistan lapsuuden juhannuksista sen kuinka miellyttävää oli istua Ruvaslahden rannalla, pellon laidalla ja tuijottaa tulta. Halusin heittää kokkoon koko ajan uusia oksia ettei tuli vain sammuisi. Seurata kuinka tuli nuoli oksienpintaa, miettiä mikä kohta kokosta syttyisi seuraavaksi. Rätinä ja pauke mikä syntyi palavien puiden kamppailusta tulta vastaan, lisäsi nuotiohetken taianomaisuutta. Välillä katse harhautui seuraamaan omaan tanssiin lähteviä savukiehkuroita ja savun seassa olevien kevyiden hiilikeijujen nousua kohti sinertävää taivasta. Tulen loimun lämmittävä ja verenkiertoa lisäävä vaikutus pään alueelle lisäsi entisestään ajatuksen juoksun nopeutta.

Välillä katse harhautui seuraamaan omaan tanssiin lähteviä savukiehkuroita ja savun seassa olevien kevyiden hiilikeijujen nousua kohti sinertävää taivasta.

Tarkistin urbaanista sanakirjasta mitä tuleen tuijottaja merkitsee. Määritelmä oli ajatuksissaan oleva, haaveiluun taipuvainen henkilö tai konkreettisemmin tulta ajatuksiinsa syventyneesti katseleva henkilö. Tulen katsominen on siis oiva tapa päästää ajatukset valloilleen ja uppoutua haavemaailmaan. Joskus siis riittää pelkkä lepattava kynttilän liekki.

Jäinkin ihmettelemään miksi katselen tulta niin harvoin. Otan askeleet alakertaan, lataan puita telineeseen, astelen takan luo. Tuli syttyy vaivatta. Jos talossa jossa asun, ei olisi takkaa, ostaisin varmasti usein kynttilöitä ja silloin varmaankin pysähtyisin niitä katselemaan. Mutta nyt aloitan tarkkailemaan liekkien tanssia takan pesässä, mielenkiintoisin hetki on syttymisvaihe, arvailen silloin minkä kohdan puusta liekit pyytävät mukaan rytmiinsä seuraavaksi. Ja niinhän siinä käy, mielikuvitukseni alkaa seikkailemaan omia polkujaan.

Sytytä kynttilä tai takka. Rentoudutko sinä tulta katsellessa?