So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

tunne

Tunteiden hallinta

”Nyt laitetaan tunnetta peliin”, on hokema johon olen joskus urheilun parissa törmännyt. Asiassa on varmasti vinha perä, tunnetta tarvitaan, mutta se sisältää myös ansan. Perustunteitamme ovat suru, pelko, viha ja ilo. Entäpä jos tunne mikä peliin laitetaan, on pelko. Meneekö asiat silloin hyvin. Kuten huomataan ei hokema kerro vielä paljoakaan.

Kun mietit asiaa tarkemmin, huomaat että jokaisesta neljästä perustunteesta voit saada voimaa omaan suoritukseesi, omaan elämääsi. Kyse ei siis ole pelkästä tunteen valinnasta vaan enemmän kyvystä hallita tunteita. Mikäli et kykene hallitsemaan tunteitasi, ongelmia alkaa muodostua. Jopa iloisuutta on osattava hallita ja pelon tunnekin on aiheellinen. 

Kyse ei siis ole pelkästä tunteen valinnasta vaan enemmän kyvystä hallita tunteita.

Älä siis huoli niinkään tunteista joita jotkut asiat tai tilanteet herättävät, vaan opettele hallitsemaan tuo tunne ja käytä se hyödyksesi. Se että pelkää vaikkapa esiintymistä ei ole ongelma sinänsä, mutta jos et hallitse pelon tunnetta, ongelmia alkaa syntyä. On siis aivan turhaa yrittää tukahduttaa tunteensa, yrittää olla niin kuin niitä ei olisikaan. Kuten varmaan tiedät, se ei onnistu. Mutta kun hyväksyt tunteesi osana itseäsi, opit hallitsemaan ja käsittelemään niitä voi matka kohti varmempaa oloa alkaa.