So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

Harrastukset

Uusi meditatiivinen harrastus

"Jos haluat olla onnellinen yhden päivän,ota humala.

Jos kolme päivää, mene naimisiin.

Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se.

Jos haluat olla ikuisesti onnellinen,

ryhdy puutarhuriksi."

Tätä kiinalaista sananlaskua mietin kun aloitin uuden harrastukseni. Kasvatin aikoinani Bonsai puuta, mutta totesin sen olevan hieman liian haastava projekti, ainakin toistaiseksi. Mietiskelin mielessäni mikä voisi olla tavallaan yhtä palkitsevaa mutta ehkä hieman halvempi ja helpompi tapa harjoittaa meditatiivista puutarhan hoitoa.

Silloin mieleeni välähti istuttaa yksi ruohonsiemen joka päivä. On haastavaa tyytyä laittamaan vain yksi siemen kerrallaan. Joinain aamuina mietin laittavani useamman kerrallaan jotta näkisi enemmän kasvua. Ehkä tuo onkin se asia jota minun pitää opetella, kärsivällisyyttä. Alku varsinkin oli työläs. Useamman päivän ajan näin vain multaa, kunnes eräänä aamuna yksi pieni vihreä oras pilkotti tumman mullan keskeltä. 

Meillä on vierailemassa japanilainen vaihto-opettaja/oppilas koko tämän vuoden. Voi olla että hänen tulo vaikutti myös siihen että tämän harrastuksen aloitin. Joka tapauksessa hänenkin mielestään tämä projekti oli mielenkiintoinen. Tosin on muistettava että japanilaiset ovat erittäin ystävällistä kansaa :) Toinen tekijä harrastukseni aloittamiseen saattoi olla kesäinen keskustelu siskoni kanssa. Hän mainitsi puutarhatyöskentelyn lisäävän onnellisuutta. Pienimuotoistahan tämä on mutta pienikin onni elämässä on tarpeen. 

Viime vuonna luonamme asui kreikkalainen vaihto-opettaja/oppilas. On mielenkiintoista tutustua uusiin kulttuureihin. Se avaa uusia näkökulmia totuttuihin asioihin. Kreikkalaisten avoin, iloa pursuava reippaus ja japanilaisten hymyilevä kohteliaisuus ovat oivia oppimisen aiheita minulle, jäyhälle suomalaiselle. Ehkäpä tuo uusi harrastus tai heiltä opittu onnellisuus saa minutkin hymyilemään entistä useammin.

Asiat joita tarvitset tähän harrastukseen, ovat kovin vähäisiä. Multaa, astia ja siemeniä sekä pitkäjänteisyyttä. Toki myös kastelun merkitystä ei voi unohtaa. Tuo asia muistuttaa myös ihmissuhteittemme saralle sen etteivät nekään voi hyvin ellei niistä huolehdita.

Kuva yllä on reilun kuukauden harrastuksen tulos. Itse hifistelin ja ostin Arabian 24h astian, toki ihan mikä tahansa laakea astia käy. Ehkä ennen japanilaisen opettajan tuloa lukemani kirja "Melkein Geisha" sai minut ajattelemaan myös astian estetiikkaa. Kirja oli muuten mielenkiintoinen kuvaus suomalaisen naisen elämästä Japanissa. Suosittelen.

Ainiin, kuvassa on myös tervetuliaislahjaksi saamamme japanilainen onnea tuova kissa, Maneki neko.