So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

hyvinvointi

Verenluovutus

Hyvin usein meillä on mahdollisuus auttaa muita ilman että siihen käyttää lainkaan rahaa. Yksi hyvä keino siihen on verenluovutus. Aikaa verenluovutukseen ei kulu juuri lainkaan mutta se apu jonka sen avulla voit antaa, merkitsee useasti hyvin paljon. Tuolla pienellä teolla joku ihminen saa uuden mahdollisuuden elämänsä jatkamiseen.

Törmäsin tänään Punaisen Ristin muistutukseen siitä että tarve 0- verelle on suuri. Juuri tuota veriryhmää oma vereni on. Olin aikoinani käynyt säännöllisesti luovuttamassa verta mutta jotenkin se tapa vain unohtui useaksi vuodeksi. Muistan ensimmäisen luovutus kerran elävästi, sillä siihen aikaan ensi luovuttajalle oli tapana antaa rautatabletteja. Hemoglobiinini oli silloin 182 ja en siis tainnut tarvita lisärautaa. Nyt useita vuosia (siis todella useita) myöhemmin hemoglobiinini oli edelleen hyvä. Verenluovutus onkin oiva tapa mittauttaa hemoglobiini arvot. Tällä kertaa sain mukaani tulitikut, joilla sytytin kynttilän valaisemaan talvista iltaa.

Verenluovutus olisi myös erinomainen haaste sosiaaliseen mediaan.

Itse toimitus ei vie kuin kymmenisen minuuttia. Toki jonotusaika riippuu ajankohdasta, milloin aiot mennä paikalle. Täällä Joensuussa veripalvelu vierailee enää satunnaisesti ja ehkä siksi jouduinkin odottelemaan parikymmentä minuuttia. Yleensä pääsin luovuttamaan heti kun olin täyttänyt soveltuvuus kaavakkeen. Mutta se jonotusaika, kaksikymmentä minuuttia, on kyllä hyvin pieni aika siihen nähden, minkä avun sillä joku ihminen voi saada. Olo luovutuksen jälkeen oli kaikin puolin palkitseva.

Selailin Punaisen Ristin sivuja ja törmäsin mahdollisuuteen luovuttaa myös kantasoluja. Valitettavasti oma mahdollisuuteni siihen oli jo mennyt sillä rekisteriin pitäisi liittyä alle 40 vuoden iässä. Päätin kuitenkin tänään että pyrin jatkamaan tätä uudelleen virinnyttä harrastusta ja seuraava mahdollisuus minulla on siihen aikaisintaan 6.2. 2017. Se onkin sopivasti viikkoa ennen ystävänpäivää. Olkoon se minun ystävänpäivälahjani.

Facebookissa olen törmännyt moniin erilaisiin haasteisiin. Mieleeni tulee jääpalahaaste, kyykkyhaaste ja lankutus. Verenluovutus olisi myös erinomainen haaste sosiaaliseen mediaan. Siksi haastankin juuri sinut ainakin selvittämään olisitko sinulla mahdollisuus verenluovutukseen. Ja jos on, ole hyvä ja anna lahja jonka joku muistaa läpi elämän.

Tässä linkki sovinko luovuttajaksi nettitestiin. Tästä pääset katselemaan mitä kantasolurekisteri tarkoittaa.