So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

vinkit

Hysteerisen äidin vinkit oksennustautiin

Siinä vaiheessa kun herää outoon ääneen ja huomaa, että näky on kun manaaja elokuvassa ei tarvitse kovin montaa minuuttia, että elimistö herää täydelliseen vireyteen. Kun katsoo yöllä pimeässä huoneessa lasta, joka oksentaa hallitsemattomasti ympärilleen tosiaan muistuttaen manaaja elokuvan tyttöä yöpukuineen, herää sisäinen ninjasiivoojakin yhtä nopeasti henkiin. Tällä kertaa taas muistin ilta siivouksen tärkeyden keräillessäni lattialta oksennuksessa lilluvaa tavaraa roskiin.

Ei varmaan ole hirveän vaikeaa siis päätellä, että meillä oksennetaan. Sitä en tiedä onko kyseessä nyt ihan rehellinen oksennustauti vai joku muu juttu. Tämä nyt on ollut hiukan outo kun yksi lapsista oksensi siis toissayönä pari kertaa ympäri huonetta, muuten hän olikin melko voimissaan koko seuraavan päivän, ja seuraavan kerran oksentikin vasta nukahdettuaan viimeyönä. Hölmönä minä luulin ”taudin” olevan ohi, enkä ollut kerennyt vielä viedä sankoa hänen lähelleen. Tietäähän sen jo miten siinä käy, koko sänky ja sen ympäristö olikin pesua vailla taas.

Oksennustaudin uhka on siis nytten olemassa, joten on lupa käyttäytyä vähän hysteerisesti. Jokainen kellä on monta lasta tietää, että lapsiperheille oksennustauti ei ole välttämättä mikään pikku juttu. Pahimmassa tapauksessa se voi tarkoittaa jopa usean viikon sairastelua, jos jokainen perheestä saa vuorotellen muutaman päivän itämisajalla taudin.

Oksennustauti on yksi hirveimmistä perustaudeista mitä tiedän! Itselläni on ollut niin huono tuuri, että jokainen vatsatauti minkä olen sairastanut on ollut ihan järkyttävän raju. Kun meillä iskee yrjötauti, muutun ihan hysteeriseksi selviytyjäksi. Itseänikin jopa välillä naurattaa hysteerinen ja ehkä vähän yliampuva ninjaolemukseni, mutta olen antanut itselleni luvan selviytyä omin hassuin keinoin. Meillä myös lapset tietää selvät toimintatavat tämän hirveän taudin alkaessa. Kaikki oksentavat pysyy omissa huoneissaan (no tietenkin vessassa/suihkussa saa olla ja käydä) ja äitiä saa komentaa silloin. Silloin ei tarvitse itse tehdä yhtään mitään muuta (ja on toivottavaa että ei turhia poistuta huoneista) kun oksentaa ja äiti passaa varmasti ja hoitaa kaiken nenän eteen mitä ikinä tarvitsee. Silloin äitiä tosiaan saa juoksuttaa ihan miten paljon vain.

Ajattelimpa siis tulla kertomaan tänne blogin puolelle, kuinka hysteerinen äiti toimii oksennustaudin uhan alla. Ja tässä on kyllä ihan käteviäkin vinkkejä pienten lasten vanhemmille ja kaikille muillekkin!

Kun meillä alkaa ensimmäinen oksentamaan, on aika kaivaa kaapeista esiin taisteluvälineet. Kumihanskat, etikka, käsidesi, kloriitti, roskapussit, ja tälläkertaa myös valkopippurit. Olen joskus aikoja sitten kuullut etikan olevan hyvä apu vatsataudin välttelyyn. Etikkaa siis otetaan muutama lusikallinen veteen sekoitettuna päivittäin, niin kauan kun tarttumisen uhka on. Tämähän ei ole mulle ollut mikään ongelma, itsehhän rakastan etikan makua. Olen myös useina vuosina kokeillut tätä keinoa, ja olen onnistunut usein välttämään taudin. En tiedä toimiiko oikeasti vai onko nyt vain ollut tuurista kiinni. Etikka vie myös hyvin oksennuksen hajua jos sitä käyttää pesuaineena! Nyt kun etikkaa ei ole, enkä ole sitä muistanut ostaa, on kokeilussa valkopippurit. Jostain syystä aloitin valkopippurikuurini jo muutama päivä sitten (outoa!). Eli siis päivittäin nielaistaan n. 10 kpl kokonaisia valkopippureita veden kera. En tiedä toimiiko, mutta nyt se on kokeilussa ensiapuna. Tästä onkin netissä ollut paljon juttua joten se ehkä voisikin toimia. Itse en suosittele raskaana oleville tai raskautta toivoville tätä keinoa, joskus entisaikaan jossain valkopippuria suurina määrinä on käytetty nimittäin mm. ”katumuspillerinä”

Kumihanskat. Niitä kannattaa aina olla kaapissa ihan vaan vaikka hiustenvärjäys juttuihin tai mihin vaan. Ja ihan vaan oksennustauti aikaan lievittämään äidin yrjöpöpö kammoa. Huomattavasti on kivempaa oikeasti käsitellä kumihanskoin oksennuksessa olevia lakanoita/tavaroita kun ihan paljain käsin. Itse olen nyt kahtena yönä siis saanut ihan konkreettisesti kokea kumihanskojen ihanuuden tässä asiassa. Se oksennus mitä ensimmäisenä yönä siivosin ympäri asuntoa, oli sen verran paksua tavaraa, että olisin saattanut jopa itkeä jos olisin joutunut ilman hankoja niitä pesemään/keräämään.

Pyyhkeitä! Paljon paljon pyyhkeitä! Niitä voi kätevästi laitella sänkyyn suojaamaan. Myös näköjään tyynyjen päälle kannattaa laittaa pyyhkeet jos oksennus yllättääkin nukkujan. Pyyhkeet kestää pesuissa myös erittäin korkeita lämpötiloja, joten bakteerin saa niistä tuhottua helposti. Jos pieni lapsi sairastuu, sellainen joka ei osaa hallita oksennustaan ollenkaan ja ikäväkyllä sankoa ei voi teipata kaulaan kiinni, on huomattavasti helpompaa vuorata rattaat pyyhkein ja koittaa lapsi saada nukkumaan niihin. Siinä on myös hyvä pystyasento, joka antaa mielenrauhaa äidille joka pelkää pienen lapsensa oksentavan yllättäen makuulleen. Jos lapsen saa muutenkin suostuteltua viihtymään rattaissa, on helpompi iskeä se sanko siihen eteen aina jos näyttää siltä, että nyt rupeaa tavaraa tulemaan. Ja itse ainakin mielummin pesen rattaita kun sohvaa..

Popcornit. En todellakaan osaa sanoa, mistä olen päähäni saanut popcornien olevan hyväksi vatsataudissa. Tämä on kuitenkin asia jota meillä on aina käytetty, ja jota tullaan käyttämään. Uskoisin ainakin popcorneissa olevan suolan olevan hyvä vastapaino sokeriselle mehulle. Popcorneja ei tietenkään kannata ihan pienille taaperoille antaa tukehtumisriskin takia.

Juomana vesi ja mieto mehu. Ei mitään hiilihapollista! Vaikka varmaan kaikkia meitä vannhempia onkin lapsena hoidettu jaffalla, ei se oikeasti ole mikään hyvä keino. Hiilihapolliset juomat voi oikeasti jopa pahentaa kyseistä tautia. Tietenkin on tärkeintä se että lapsi ylipäänsä juo etes jotain ja saa niitä suoloja ja sokereita, mutta hiilihappo... ei ei ei. Jos juo jaffaa niin siitä kannattaa päästää kyllä hiilihapot tosiaan pois ettei oksentelu sen takia muutu rajummaksi. Isot lapset yleensä haluaa juoda vissyä taudissa. Sitä olen antanut tietenkin, huolimatta siitä että se on hiilihapollista. Olen kuitenkin kertonut heille että hiilihappo voi pahentaa oloa ja antanut tietenkin jos ovat halunneet. Olen myös käsittänyt että vissyssä on hyviä suoloja ajatellen nesteytystä. Pienille kannattaa varuilta käydä ostamassa lääkekaappiin osmosalia tai floridal babya. Se on hyvä ensiapu jos oikeasti tulee pelko päälle että lapsi saattaa ruveta kärsimään nestehukasta. Tärkeintä olis antaa vaikka ruiskulla nestettä, ihan pieniä määriä kerrallaan, että etes jotain imeytyisi. Isommat määrät saa tietenkin usein helpommin oksentamaan kaiken pois. Myös maitotuotteita kannattaa yrötaudin aikana vähän vältellä. Olen käsittänyt että vatsataudin aikana suolisto on sen verran ärsyyntynyt että maitotuotteet voi pahentaa oireita. Tottakia lapselle pitää maitoa antaa jos hän sitä haluaa mutta maitotuotteet tosiaan voi pahentaa oireita, joten ainakaan maidon tuputtaminen nesteytyskeinona ei ole hyväksi. Ylipäänsä minkään ruuan tuputtaminen ei ole tarpeen oksennusvaiheen aikana. Tärkeintä aina on neste ja nesteen menemistä kannattaa ihan pienten kanssa seurata, että oikeasti saisi vältettyä nestehukkaa!

Siivous! Tää nyt on tyhmä juttu koska kaikkihan tämän tietää, että siivous on aika jees juttu taudin ollessa kodissa. Meillä kloriitti tuo minulle turvallisuuden tunteen. Heti ensimmäisen oksentaessa, teen seoksen valmiiksi suihkepulloon. Pullon kanssa hysteerisenä kävelenkin ympäri asuntoa ja hinkkaan usean kerran päivässä ovenkahvat, wc pöntön, lavuaarit ja oikeastaan kaikki mitä voin vaan sillä aineella desinfioida. Oksennuspyykki tietenkin pestään heti samointein riippumatta kellonajasta, joten kone pääsee vihdoin töihin. Parempi se, että puhtaat pyykit on märkinä koneessa pari tuntia, kun se että kasa oksennusta kuivuu pyykkikorissa. Käsipyyhkeet vaihdetaan ja pestään usein, samoin petivaatteet. Ja näköjään myös peitot ja tyynytkin :D Hysteerisenä äitinä pesen myös astioita kokoajan, ettei vaan kukaan vahingossa juo väärästä kupista :D Vinkkinä kerron, että matot kannattaa ottaa pois (matkalta makuuhuone-vessa), samoin kaikki lelut ja yksittäiset tavarat siivotaan lattioilta ja sänkyjen vierestä muualle.. tällä voidaan välttää tosiaan se kaikki mitä perjantai-lauantai välisenä yönä siivosin. Ja kun kodissa on kävelevä taapero, kannattaa matot olla oikeasti muualla ellei tietenkin halua saada itselleen lisätöitä. Käsidesi on myös asia jota en todellakaan säästele silloin kun jollain on oksennustauti.

Särkylääke. Monesti lapsilla (ja aikuisilla) nousee kuume jossain vaiheessa tautia. Koska esikoiseni sai joskus kuumekouristuksia ollessaan pieni, jätti se jälkensä minuun. Vaikka en olekkaan mikään lääkkeiden puolestapuhuja niin yksi panadol ennaltaehkäisynä kuumeseen yrjötaudin aikana ei riko ketään lasta. Jos vaan tulee tilanne, että olisi mahdollisuus jonkun nesteen pysyvän sisällä, annan särkylääkkeen. En tiedä auttaako lääke myös suoliston kouristuskivussa, mutta voisin uskoa että mahdollista on. Jos oikeasti voi mitenkään helpottaa pienen oloa (tai itsensä) niin uskon särkylääkkeestä olevan enemmän hyötyä kun haittaa. Itse annan panadolia. Burana kun on vatsalle muutenkin niin ärhäkkä aine niin jotenkin tuntuisi väärältä antaa sitä :)

Kun toipuminen alkaa, on tietty hyvä ottaa ne maitohappobakteerit siihen kaveriksi edistämään suoliston bakteerikannan elpymistä. Niitä tietty on hyvä syödä muutenkin aina vain kun muistaa. Toipumisvaiheessa kannattaa tietty antaa lapsille ihan mitä vain toivovat. Mutta itse aloitan yleensä tarjoamalla riisiä. Riisi yleensäkkin on ruoka joka auttaa monilla suolistosairailla (esim minulla) joten tuntuu turvalliselta vaihtoehdolta tarjota sitä.

Laitetaan nyt loppuun vielä se perus saarna käsien pesusta :D Oikeastaan varmaan ainoa ja paras keino millä voisi mitenkään välttää yhtään mitään tauteja, on käsien pesu. Siihen kun ottaa mukaan vielä käsidesin niin hyvä tulee. Käsidesihän ei pahemmin auta yksistään mihinkään, joten saippuan kanssa läträäminen ennen sitä on huomattavasti tärkeämpää.

Asenne! Asennehhan se on aina se mikä ratkaisee. Jopa oksennustaudissakin. Ei tämä ikinä kivaa ole, mutta tästäkin voi tehdä ihan siedettävää. Hirveän tärkeää lasten kanssa on se, että vanhemmat ei mene paniikkiin. Hyvällä tavalla saa hysteerinen olla. Jos pieni lapsi oksentaa lattialle, ei saa itse mennä paniikkiin ettei lapsi mene paniikkiin. Se mitä olen vuosien varrella huomannut ihan näitten tosi pienien kanssa, kannattaa ihan heti jo ensimmäisen oksennuksen aikana reagoida oksennushetkeen "ilolla" ja rauhallisuudella. Se että kertoo pienelle, että on ihan hyvä juttu oksentaa jos on pahaolo, antaa lapselle turvaa. Pieni kun ei ymmärrä muutenkaan pahaa yrjö oloa, säikähtää hän jos vanhemmat menee paniikkiin ja rupeaa hysteerisenä toimimaan. Kun oksennusvaihe alkaa on hyvä vauvalle sanoa iloisesti " hyvä juttu, kohta tulee parempi olo, osaat hienosti oksentaa", tällä voidaan oikeasti jopa välttää se että lapsi rupeaa itkemään hysteerisenä jokaisen oksennuksen jälkeen. Muutenkin näin ankean taudin aikaan, olis hyvä tehdä siitä etes jollain tavoin miellyttävä, että jää ihan hyvä mieli vaikka olo onkin ollut paha :)

Jos jotain positiivista nyt pitää tästä taudista keksiä niin olkoon se vaikka se, että olen antanut itselleni joskus luvan syödä herkkuja ja mitä vain ja paljon silloin kun yrjötaudin uhka on pahimmillaan. Joskus nimittäin tein sen virheen, että unohdin syödä (no okei, tyhmänä olin tietoisesti syömättä koska pelkäsin taudin alkavan) kärsin sitten sen taudin aloittaen sen täysin tyhjällä mahalla. Sitä en halua kokea enää ikinä, joten nyt herkutellaan sitten kunnolla! :D