So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

vinkit

Junassa matkustaminen minityyppien kanssa

Ajattelin tulla kertomaan tänne minun ajatuksista junamatkustamisessa pienten lasten kanssa. Itse aikoinani ainakin googlettelin kovasti näitä asioita ja jännitin junamatkaa hirveästi. Mulla taustalla oli vielä pelko, pelkäsin nimittäin junia. Tätä pelkoa lievensi ehdottomasti se, kun sain jutella ja kysellä rauhassa tyhmiä ystäväni mieheltä, joka sattuu olemaan veturinkuljettaja. Toivottavasti kaikki junapelon kanssa elävät ihmiset pääsisivät joskus tekemään saman, elämästä tulee huomattavasti helpompaa kun tietää asioista vähän enemmän ja saa alan ammattilaisen kanssa keskustella turvallisuudesta.

Mä en tiedä, voiko junassa matkustaminen pienten lasten kanssa olla oikeasti ikinä kivaa ja rentouttavaa. Ei siinä sinänsä mitään vikaa ole, jos itse on energinen ja jaksaa juosta perässä/ viihdyttää ja palvella. Mutta jos haluaa vaan rennosti istua paikoillaan ja vaikka lukea kirjaa, niin minun lasten kanssa tämä ei kyllä ole mahdollista. Eikä kenenkään muunkaan pienen lapsen kanssa ehkä. Sen verran tykkään kyllä junalla matkustaa, että ehdottomasti valitsen mielummin junan kun auton.

Itse olen nyt matkustellut junassa pitkiä matkoja lasten kanssa jo sen verran paljon, että koen olevani tässä jo aika hyvä. Enää ei tarvitse stressata, vain vähän suunnitella ja ennakoida.

Meidän perheessä on huomattu, että junalla matkustaminen kannattaa ehdottomasti ajoittaa mahdollisimman aikaseen aamuun. Siis ihan niin aikaseen, että lapsetkin joutuu heräämään jo aamuyöllä. Tässä asiassa ennakointi tietenkin on tärkeää. Illalla etsitään kaikki aamun vaatteet valmiiksi, että ei tarvitse kun vain hypätä autoon joka kuljettaa junalle. Tässä vaiheessa lapset yleensä on kuitenkin jo niin heränneitä, että harvemmin nukahtaa autoon. Kuitenkin ne on sen verran väsyneitä, että alkumatka junassa menee oikeastaan rauhassa heräillessä.

Kun aamupalan syö junassa, voi hetken hengähtää paikoillaan, ennenkuin lapset innostuu tutkimaan junaa. Aamupalaksi kannattaa valita mahdollisimman vähän sotkevia tuotteita jotka on helppo vaan äkkiä syödä.

Se mikä tulee nyt heti mieleen on ehdottomasti kosteuspyyhkeet. Vaikka näitä ei muuten käyttäisi, kannattaa junamatkaa varten niitä hankkia. Pieniä käsiä nimittäin tarvitsee puhdistaa yllättävän usein, eikä junassa monesti muutenkaan ole mitenkään hirveän puhtaan näköistä ainakaan niillä alueilla minne pienet kädet yleensä eksyvät. Tossut/kevyet kengät lapselle on hyvä olla erikseen. Junan lattiat ei todellakaan ole puhtaat useimmiten.

Tutteja! Niitä kannattaa ottaa mukaan monta. Aika yllättävää on se, miten usein lapsi heittääkään oman tuttinsa lattialle. Yllättävää on myös se, miten se tutti aina, jokaikinenkerta pyörähtää juuri sinne nurkkaan missä varmasti on kaikkea epämääräistä monjää ja likaa.

Tuttipullot! Niitä kannattaa myös olla pari ainakin. Itse en ainakaan suosittele huuhtelmaan junan vessan vedellä vauvan pulloja. Sitä vettä ei ole tarkoitettu juotavaksi. Ja jos vauva on pulloikäinen, ja syö maitoa joka tehdään jauheesta, kannattaa ihan kotoa ottaa keitettyä vettä vaikka termariin. Joskus nimittäin ravintolavaunun työntekijä sanoi minulle, että hän ei suosittele ravintolavaunun keitettyä vettä ihan pienten vauvojen ruokintaan käytettäväksi.

Vaipanvaihtoalusta! Tätähän siis mulla ei ole ikinä mukana. Joka kerta mennessäni junan vessaan muistan sen, että se on kyllä ihan ehdoton. Junassa vaipanvaihto sille tarkoitetussa tilassa kun on muutenkin vaikeaa, niin tämä helpottaa ehkä ihan vähän. Ihan oman mielenrauhan takia. Jos ette oo ikinä vaihtanut vauvan vaippaa siellä vessassa niin kannattaa kokeilla, tiedätte heti miksi tämän kirjoitin :D Itse yritän vain toivoa, että tarvetta vaipanvaihdolle ei junassa tule. Toisaalta kun kuitenkin loppupeleissä nämä junamatkat on vain muutamia tunteja, niin lapsi ei siitä hirveästi kärsi jos ei joka ikisellä pissalla sitä vaippaa vaihda.

Istumapaikaksi kannattaa ehdottomasti valita perhehytti, jos on mukana pieni taapero. Suljettu tila, eli huomattavasti helpompaa vanhemmille. Muutenkin perhehyttiin saa hyvin mahtumaan rattaat, joissa pikkuinen voi sitten vaikka nukkua. Peitto kannattaa olla todellakin mukana, ihan vaan siksi että saisi pimennettyä rattaat ja ehkä vähän eristettyä sitä ääntä. Vauvahan nukahtaa aina juuri silloin kun minuutin päästä nukahtamisesta kuuluu joku kovaääninen kuulutus...

Lasten leikkivaunu on isompien kanssa hyvä valinta. Pienen kanssa se on vähän hankala, leikkivaunussa nimittäin on liukumäki ja portaat jonne tasapainoton taapero aina haluaa kiivetä. Liukumäki on vielä erittäin liukasta materiaalia, joten sieltä tullaan kyllä niin vaihdilla alas, että monesti isommatkin lapset kopsauttaa päänsä siinä. Nämä istumapaikat on siitä hyviä, että siellä ei tarvitse hävetä lapsen huutoa. Varmasti jokainen joka paikkansa on näistä valinnut, tietää että siellä ei ainakaa hiljaisuus vallitse. Jos jotain ärsyttää lapsen itku näillä paikoilla, kannattaa hänen mennä vaikka sinne junan vessaan katsomaan peiliin ja miettimään omia valintojaan.

Eväät. Nämähän ei tietenkään ole pakolliset, koska junissa yleensä aina on ravintolavaunu. Kuitenkin nämä on hyvä olla mukana, koska lapsilla on aina nälkä junassa. Se, miten mukavaa niitä eväitä on syödä siellä, on varmaan se pointti. Evääksi kannattaa ottaa kaikkea pientä helposti mukana kulkevaa, kuten välipalapatukoita, hedelmiä, pillimehua ja tuommoisia. Vettä kannattaa ottaa useaan pulloon mukaan! Kun mukana on leikki-ikäinen lapsi, niin huomasin toimivaksi eväs ideaksi sen, että leipoo edellisenä päivänä jotain lapsen kanssa ja antaa lapsen pakata itselleen mukaan itse leipoma juttu. Se vasta olikin kivaa lapsesta, syödä ihan itse tekemiä eväitä. Eväsrasia kannattaa ottaa mukaan ehdottomasti, vaikka eväänä olisikin vain patukoita. Olen huomannut että eväsrasian tarve voi olla matkojen aikoina hyvinkin yllättävä, jos esimerkiksi tarvitsee yllättäen lautasta lapselle, eikä sitä ole saatavilla.

Ravintolavaunussa on todella kattavasti tuotteita, mutta jos mukana on kannettavan ikäinen minityyppi niin mukana kannattaa olla vaikka manduca tai mikä vain kantoväline. Itselläni on ainakin junissa niin huono tasapaino, että esim, kahvin kantaminen paikalleen pieni lapsi sylissä on semmoinen ajatus että en halua kokeilla. Todellakin helpompaa kun saa molemmat kädet vapaiksi. Manduca on myös siitä hyvä, että jos itseä väsyttää ja lapsi sattuukin nukahtamaan, voi huoletta nukkua päiväunet itsekkin ilman pelkoa että lapsi karkaa jonnekkin.

Paljon tekemistä. Jotenkin tuntuu, että lapset ei junissa jaksa ikinä keskittyä muutamaa minuuttia pitempään yhteen asiaan, vaan päättömästi sinkoillaan asiasta toiseen. Siispä on hyvä olla mukana leluja, piirustusvälineitä, lastenohjelmia, kuulokkeet ja mitä vaan ikinä keksiikin. Mahdollisimman paljon vaan eri asioita! Tähän tarkoitukseen kannattaa siis valita myös mukaan ihan pelkästään näitä ja eväitä varten oleva reppu. Yksi ylimääräinen reppu siis. Kun eväät on syöty, ja juna perillä, on tähän reppuun helppo vain viskellä kaikki tavarat mitä sattuu olemaan lasten penkeillä/ pöydällä. Etenkin siirtymävaihe junasta päämäärään onkin sitten aina se seuraava haaste, ja lapset yleensä onkin niin innoissaan ja sinkoilevia, että se vaihe kannattaa ennakoida jo ainakin puolta tuntia ennen junan saapumista asemmalle.

Toivottavasti näistä vinkeistä on joillekkin hyötyä. Junassa matkustamista lasten kanssa ei oikeasti tarvitse jännittää. Junassa on myös yleensä hyvin mukava henkilökunta. He kyllä auttavat varmasti kantamaan kassit ja muut alas ja ulos jos näyttää siltä että itse ei pärjää :)