kylvö

Kuun hyödyntäminen kylvöhommissa. Nyt on aika valmistautua kylvöön!

Kuu, tuo ihana palleroinen taivaalla. Se minkä käyttäytymisellä monilla on omat mielipiteensä. On hölmöä väittää, että kuun vaiheet eivät vaikuttaisi ihmisiin. Miettikää kuinka kuu vaikuttaa kokoajan suuriin meriin, magneettikenttiin ja muihin isoihin asioihin. Silti osa ihmisistä väittää että me ihmisolennot ollaan jollain tavoin erityisiä, eikä meihin vaikuta mikään muu kun No.. Me itse? Mitä ihmettä?

Kuun tiedetään vaikuttavan meriin, eläimiin, kaikkeen kasveihin, puihin ja muihin juttuihin. Mikä tekee muka sinusta niin ainutlaatuisen, että se ei vaikuttaisi sinuun?

Noniin, nyt kun puheet on pidetty ja omat mielipiteet ihmisten itsekkäistä ajatuksista on ilmaistu, on aika mennä asiaan. Ja niinkun jossain postauksessa kerroinkin eläväni kuunkierron mukaan, hyödynnän sitä kaikkea tietenkin myös kasvien hoidossa ja muissa jutuissa.

Huomenna alkaa uusikuu. Uusikuu on se mikä siellä kalenterissa on tietyin väliajoin merkitty musta pallo. Uusikuu = uuden alku, hyvä aika aloittaa jotain uutta. Uudistumisen aika yms.

Uusikuu on myös mitä mahtavin aika kylvää siemeniä ja nyt kun ollaan jo näin pitkällä keväässä niin miksi et kokeilisi sitä juuri nyt kun kuitenkin aiot laittaa jotain kasvamaan? Jo kauan kauan sitten on kuuta katsomalla tiedetty oikeat ajankohdat kylvöön ja muihin puutarhan ihmetöihin.

Uusikuu on myös mahtava aika ottaa pistokkaita ja laittaa ne juurtumaan, sekä pistää uudet kasvit omiin paikkoihinsa.

Tähänhän tietenkin tarvitaan hyvää multaa, sopivat astiat, siemenet, vettä, kelmua ja halutessaan perliitti saamaan kasvualustan ilmavammaksi.

Perliitti ei missään nimessä ole pakollinen lisä. Tykkään vaan itse sitä käyttää kun useana vuotena ongelmani on ollut liian tiivis kasvualusta. Mutta ilman sitäkin pärjää hyvin!

Astiat/purkit tai mitkä ikinä onkaan. Kaupat on pullollaan jos minkälaista kasvatukseen sopivaa purkkia. Mutta pyydän, älä osta niitä muovisia purkkeja nyt. Tämä maapallo on turhaa muovia pullollaan ja kotoa löydät varmasti vaikka maitotölkkejä jotka sopivat ihan yhtä hyvin tähän.

Tai kananmunia.

Kyllä. Nyt kun teet aamupalamunakkaasi tai leivot vaikka kakkua, älä heitä kuoria pois. Huuhtele Kuoret ja jatkokäytä ne tähän.

Jos on kastelun suhteen sellainen huithapeli kun minä, niin neulalla tekee kätevästi reikiä munien kuorien pohjiin jolloin turvaa sen, että ei hukuta juuria kastelullaan vaan liika vesi pääsee valumaan pois. Jos olet tarkka kastelija niin reikiä ei tarvita.

Munankuorethan ei ole vaan pieni söpö alusta, vaan kasvit saavat pikkuhiljaa ravintoaineita myös kuoresta.

Multaa kuoriin ja pikkuruiset siemenet viskataan päälle ja siemenen päälle voi kevyesti laittaa multaa. Alkuun kannattaa laittaa vaikka kelmua päälle, että kosteus pysyy hyvänä. Kun pikkuiset lehdet alkaa ilmestyä voi kelmun ottaa pois.

Muista lukea siemenpussista, että tarvitseeko siemen jotain erityiskäsittelyä. Jotkut siemenet tarvitsevat kylmäkäsittelyä ja jotkut pimeän itämispaikan. Onneksi suurimmaksi osaksi peruskasvien siemenet ovat ihan helposti idätettävissä.

Älä anna mullan kuivua liikaa vaan kastele sitä tarvittaessa hyvin. Älä kastele kylmällä hanavedellä vaan ota mielummin lämmintä vettä. Parhaimman veden saat hanavedestä niin että annat veden seisoa pullossa. Kastelu kannattaa ajoittaa aamuihin.

Nythän kun on jo maaliskuu, on aika laittaa kasvamaan viimeistään nyt mm, tomaatti, chili, paprika, timjami, basilika, salvia, sitruunamelissa, tilli ja kukkakaali.

Paras aika siis laittaa kasvamaan kaikki mistä haluaa maanpinnan yläpuolelle satoa on suunnilleen ylihuomenna ja huominenkin on hyvä, mutta muistakaa, ei vielä tänään! :) tänään kannattaa siis jo hankkia kaikki tarvittavat siemenet yms muut!

Oletko sinä huomannut vaikuttaako kuu sinuun tai lapsiisi tai hyödynnätkö kuunkiertoa tietoisesti asioihin? 

Rakkaudella: Jenni