So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

vinkit

Myrkytöntä ötökkä asiaa

Mulla on jonkin aikaa roikkunut tuolla kirjoituksissa vinkkejä ötököiden karkoitukseen ja päätin ruveta sitä viimeistelemään julkaisu aikeissa. Kuitenkin huomasin, että ihana So-upin bloggaaja Ammeri Enemmän elossa-blogissa on mietiskellyt samoja asioita ja julkaissutkin ihanan luomu hyttyskarkotteen ohjeen blogissaan joskus aikaisemmin (pääset postaukseen tästä)  Mietin, että julkaisenko omia vinkkejäni ollenkaan mutta uskon, että ötököiden karkoitusvinkkejä ei voi koskaan olla liikaa täällä meidän itikkamaassamme! :)

Nyt kun tosiaan raparperiaika alkaa olla parhaimmillaan, alkaa ötökkäaikakin näkymään oikein kunnolla. Punkkeja onkin ollut vissiin nyt enemmän kuin yleensä ja itikoita ja mäkäräisiä on alkanut jo näkymään jonkin verran ainakin täälläpäin Suomea.

Ite en tykkää yhtään ötökkämyrkkyjen hajusta ja jotenkin pelkään suihkuttaa niitä lapsiin, joten päätin tulla blogiin kertomaan muutaman niksin vähän turvallisempaan ötökän karkoitukseen :) omia lempikeinojani on ehdottomasti nämä.

Eteeriset öljyt, sitronella ja laventeli sekä perus yrtit, minttu ja rosmariini.

Sitronella on varmaan tunnetuin tuoksu kaikissa ötökkään liittyvissä asioissa. Tiesitkö että sitronella nostaa myös mielialaa ja sen on väitetty lievittävän myös päänsärkyä?

Laventeli taaskin on varmasti tunnetuin tuoksu ihan missä vain, mutta tiesitkö että useimmat ötökät vihaa laventelia? Laventeli myös lievittää stressiä, auttaa nukahtamaan, kohentaa mielialaa ja no, silläkin on vaikka kuinka paljon terveysvaikutuksia.Näillä öljyillä on tuhat erilaista käyttötapaa, kuitenkin tosiaan omat lepijuttuni on:

Tipauta tippa öljyä vaatteeseen. Näin tuoksu hivelee mieltä ja ötökät vihaavat sinua ainakin hetken.

Tipauta tippa laventelia päähineisiin, näin ötökät karttaa pään aluetta.

Tipauta tippa kenkiin.

Petivaatteisiin (etenkin laventeli) johonkin patjan/peiton/tyynyn tai minkä tahansa kulmaan. (on olemassa muuten joukko ihmisiä ketä laventeli piristää joten kanattaa kokeilla tätä varovasti)

Sitronellaa lattianpesuveteen.

Laventelia shampoon tai hoitoaineen sekaan.

Kun vaihdat imurista pussin, imuroi sinne ensimmäisenä pumpulituppo johon olet kaatanut pari tippaa öljyä, tulee ihana ja ötököitä karkoittava tuoksu kotiin.

Pyykkiin hajusteettoman huuhteluaineen sekaan tai pyykkietikan sekaan.

Huonetuoksuun/suihkeeseen. Eli suihkepulloon vettä ja muutama pisara öljyä. Ravista aina ennen suihkuttelua. Sitä voi suihkia ympäri asuntoa. 

Ötökkäöljyyn. Elikkä ruokalusikallinen oliviöljyä/vauvaöljyä ja pari tippaa eteeristä öljyä. Vaikka esim. yksi tippa laventelia ja yksi sitronellaa. Lapsille mielellään vain yksi tippa ruokalusikalliseen öljyä. Öljyä sivellään pumpulin avulla muutamiin kohtiin, esim nilkkoihin, ranteisiin, niskaan yms.

Tuoksulyhty. Siitä ötököitä karkoittava tuoksu leviää mukavasti koko asuntoon.

(Muistakaa varmistaa, että öljyt tosiaan sopii teille varmasti)


Ulkokäyttöön sitten onkin tarjolla niitä poltettavia ötökkäkiemuroita. Jos niitä ei jostain syystä tahdo polttaa ja olisi pakollinen tarve saada ötököitä vähemmäksi niin siihen hyvä apu on minttu ja rosmariini.

Itselläni on tähän tarkoitukseen suitsukeastia jossa suitsukehiilen päällä voi poltella oikeastaan mitä vain. Ötökät karttaa rosmariinia ja minttua, joten sitä tulee poltettua ulkona istuskellessa. Yrttejä voi käyttää hiilen päällä joko kuivattuna tai ihan tuoreena. Grilliinkin kannattaa heittää muutama oksa, samalla tavalla sekin niitä pikku inisijöitä karkoittaa :) 

Nyt on kyllä tämän kevään/kesän ilmat lellinyt meitä kunnolla. Itse olen ainakin nauttinut näistä niin täysillä kun vaan ikinä voi.

Nautinnollista päivää kaikille <3