So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

parantavat kasvit

Nokkosta flunssaan. ( Urtica dioica )

Tässä kävi nyt niin, että flunssa meinaa kolkutella. En saa kyllä nyt sairastua, koska perjantaina meillä on varattuna parisuhdevuorokausi Bomballe, eikä lahjakortti ole enää hirveän kauaa voimassa! Siispä tarvitsen nyt paljon energiaa ja apukonsteja elimistölle flunssan häätämiseen!

Halusin siis tulla jakamaan tänne tietenkin pienen flunssavinkin. Nimittäin niinkin yksinkertaisen asian kun nokkosjuoman!

Nokkonen, tieteelliseltä nimeltään Urtica dioica, sisältää niin paljon hyviä juttuja, että oikein ärsyttää kun se on niin hyljeksitty pikkuinen. Itse ennen kun kipitän apteekkiin, käytän kaikki poppakonstini torjumaan jo melkein alkaneen flunssan. Yleensä konstin toimii ja flunssa käy siis vaan muistuttamassa olemassaolostaan ja apteekin voi todellakin unohtaa.

Inkivääri on tietenkin yksi mitä käytän usein, mutta täällä netin ihmeellisessä maailmassa on niin paljon inkiväärijuttuja, että sisäinen pikku hörhöni huuti päästä puolustelemaan nokkosta. Sitä unohdettua kiusankappaletta. Enkä nyt tarkoita väheksyä inkiväärin terveysvaikutusia, sehän on yksi maailman parhaimmista asioista, mutta no tiiätte mitä tarkoitan! Eikä siinä mitään, inkivääri pääsee kyllä loistamaan tässäkin :)

Nokkonen sisältää paljon c-vitamiinia, kalsiumia, rautaa, piitä, aata, beetä, eetä ja koota plus kaikkea muuta ihmisille elintärkeää asiaa! Nokkosta käytetään myös usein kasveille lannoitteena tai pikasuihkeena ja kasveissa nokkosen vaikutukset voikin aistia melkein heti, miksipä siis ei ihmisissäkin. Nokkosteetä/juomaa ei siis kannata juoda ennen nukkumaanmenoa, se nimittäin piristää kummasti hetkessä.

Jos sinulla ei ole nokkosta omassa kaapissa niin älä hätäile! Kuivattua nokkosta saa ostettua luontaistuotekaupoista :)
Pieni lintunenkin olisi halunnut päästä maistamaan nokkosjuttuja! <3

Ohjehan on kaikissa yksinkertaisuuksissaan tälläinen:

Reilu ruokalusikallinen nokkosta.

Vettä n. puolisen litraa

Hunajaa

( sekä inkivääriä tai mausteita halutessaan)

Keitä vesi  ja laita nokkoset kannuun tai mihin vaan. Älä laita suoraan kiehuvaa vettä nokkosten päälle, ettei hyviä aineita tuhoudu. Odota siis hetki ja sitten vasta vesi. Kansi päälle ja odottelemaan. Jos lisäät juomaan inkivääriä, joka tekee juomasta vielä tehokkaamman niin lisää inkivääri samalla. Mausteet voi tietenkin myös laittaa nyt!

Itselläni on inkivääriä aina pakastimessa, tällä kertaa on kesällä saatua ihanaa Suomalaista inkivääriä. Rakastan inkiväärin makua ja tuoksua. Pakastimesta otettu inkivääri on helppo raastaa juoman joukkoon suoraan jäisenä, näin saa kestämään minkä vain inkiväärin hyvinhyvin kauan.

Juoman voi tosiaankin juoda "teenä"  ja loppulitkun voi vaikka kylmänäkin naukkailla päivän mittaan. 

Hauduttamisaika tummentaa juoman väriä ja makuakin hiukan. Itse tykkään juoda kupillisen vähän haudutettuna, ja toisen kupillisen sitten myrkynvihreänä!

Maku tässä ei ole paha, (eikä hyvä) nokkonen maistuu pikahaudutuksella aika miedosti. Maku on vähän sellainen kun voisi kuvitella miltä maistuisi jos sateen jälkeen nuolisi nurmikkoa :D Muistakaa, että lääkkeiden, rohtojen tai lääkkeinä käytettettyjen asioiden ei kuulukkaan maistua hyvältä :) 

Kannattaa kokeilla heti ensimmäisten flunssaoireiden ilmestyessä ja toki myös jatkaa jos flunssan oireet jatkuvat.

ps, jos käytät juomaan pelkkää nokkosta ja vettä, voit hyötykäyttää jäljelle jääneen nokkosveden. Jätä siis nokkosvesi huoneenlämpöön ja seuraavana päivänä suihkuta kasvien päälle sumutepullosta :) 

Rakkaudella: Jenni