So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

lapsiperhearki

Rytinällä arkeen! (Meidän perheen arkisäännöt)

Kyllä muuten on helpottunut olo kun tajuaa koulujen alkavan! Kesäloma on nimittäin ollut aikamoista taiteilua lasten kanssa. Voin ihan rehellisesti sanoa, että odotan koulujen alkua yhtä paljon kun aikaisemmin odotin kesälomaa. Enkä varmasti ole ainut vanhempi joka näin ajattelee.... enhän?

Silloin kun kesäloma alkoi, ajatteli jotenkin hassusti että "jes, nyt ei tarvitse tehdä mitään ja voi vaan olla." Eli ei tarvitse tehdä muuta kun aivan kaikkea kokoajan. Kaikkea sitä mitä arkena ei voi tehdä, plus tietenkin kaikki ne asiat mitä arkena kuuluu ja pitää tehdä.

Voin sanoa, että nyt ajattelen kesäloman loppumisesta että "jes nyt ei tarvitse tehdä mitään." muutakun se mitä nyt arkena pitää tehdä rippumatta siitä onko loma vai ei.

Ai että minä nautin!

Ihanaa että lapset ei voi vedota enää nukkumaan mennessä siihen, että nyt on loma ja saisi muka valvoa pitkään. Tai aamuisin siihen, että nyt on loma niin saa nukkua pitkään. Tai että voisi olla myöhään ulkona tai myöhään puhelimella yms..

Lapset kyllä odottaa innolla koulun alkua, mutta eivät ole yhtä innoissaan normaali aikatauluista kun minä. Etenkään siitä, että nukkumaan mennään tiettyihin aikoihin, herätään tiettyyn aikaan ja että joka arkiaamu ja ilta asioiden kuuluisi tapahtua samaan tahtiin. Vähiten innoissaan he tietenkin ovat siitä, että puhelimien käyttöä rajoitetaan rankalla kädellä taas.

Kun kotona on monta lasta, joutuu oikeasti todella paljon taiteilemaan, että saa homman toimimaan ilman hirveitä häslinkejä. Näiden kanssa (niinkun kaikkien lasten kanssa) saa edelleen muistuttaa samoista asioista kun aina. Nukkumaanmeno, omien jälkien siivoaminen, toisten kiusaaminen, ruokailu, puhelimen käyttö, riehuminen, läksyjen teko, ulkoilu.. ja itseasiassa ihan kaikki mahdollinen on se, mistä saa jokainen päivä muistuttaa.

Millaiset meidän arkisäännöt siis on?

Ihan yksinkertaiset tietenkin!

Koulusta tullaan aina suoraan kotiin, ja ilman kavereita.

Läksyt tehdään aina heti koulun jälkeen. Jos ei jaksa, niin ei tietenkään ole pakko ihan heti. Sääntö on kuitenkin se, että kotoa ei poistuta ennen kun kaikki läksyt on tehty.

Kotiintuloaika on arkisin klo 19.00.

Suikussa on käytävä klo 20.00 mennessä.

Puhelimet myös luovutetaan aikuiselle klo 20.00.

Iltapala syödään 20.00-20.30.

Koulureput, tarvikkeet ja huomiset vaatteet laitetaan illalla jo valmiiksi odottamaan aamua.

Huoneista sammuu valot klo 21.00.

Joidenkin korvaan nämäkin säännöt saattaa kuulostaa natsimeiningiltä. Kuitenkin totuus on se, että jos lipsuu vähääkään näistä, menee koko ilta aivan älyttömän sekaiseksi, joka taaskin vaikuttaa seuraavaan aamuun, ja sitä kautta koko päivään. Etenkin isompien kanssa on oltava ärsyttävän tiukka, että homma toimii. Meillä muuten käy vähän liiankin usein se, että iltapalalle mentäessä joku sanoo "pitää käydä vielä suihkussa, ja en oo muuten tehny vielä läksyjä yms"

Esikoisen kanssa tietenkin sääntöjä sovelletaan vähän niinä päivinä kun on harrastuksia.

Miten teillä toimitaan sääntöjen suhteen arkisin?