So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

vinkit

Syysmasennuksen ennaltaehkäisyyn

Ihan eka nyt haluan kirjoittaa tähän sen että sain aivan mielettömän paljon ihania tsemppiviestejä koskien viime postaustani. Tuli oikeasti todella hyvä mieli. Sain myös paljon yksityisviestejä facebookissa ja jopa instagramissa asiaani koskien. sain paljon vinkkejä kuinka päästä asian kanssa eteenpäin ja erityisen hyvä mieli tuli siitä ihanasta kommenttimäärästä mikä koski rohkeuttani kirjoittaa asiasta ihan omalla naamallani. ja se vertaistuki.. ihanaa kun tälläinenkin asia yhdistää ihmisiä aivan uudenlaisella tavalla.Nämä kommentit täällä, facebookissa,instassa ja ryhmissä sai oikeasti mieleni todella hyväksi ja olon että tästäkin todellakin selvitään. <3

No niin, kirjoitellaas vähän nyt syksystä :)

Nyt kun on eskarilaiselle jankannut vuoden että eskari alkaa syksyllä, on myönnettävä itselleenkin että joo nyt on syksy alkanut. Täällä on nyt ollukkin jo kovin syksyiset ilmat, on satanut vettä, tuullu kovaa ja kokoaika ollu jotenkin synkkää. Nytkin jos menee tuohon pihalle ja katsoo niin huomaa että puissakin alkaa olla jo todella paljon kellastuneita lehtiä. Eikä tuonne ulos oo tehnyt mieli mennä moniin päiviin pelkässä shortsipuvussa joten uskon senkin olevan merkki.

Myös keskustelupalstoilla huomaa että monet harmittelee syksyn tuloa. Tää on siitä erillainen vuosi että tälläkertaa en niinkään ite pahemmin sitä harmittele. Tän kaiken elämäntapa ja asenteenmuutoksen myötä olen vihdoinkin huijannut aivoni siihen tilaan että tänä vuonna syksynkin tulo tuntuu jo melkein miellyttävältä asialta. Yksi suurimmista huijauskeinoistani on tähän asiaan ollut se pakkoajattelu. Sen sijaan että harmittelisin ja voivottelisin syksyn tuloa oon kääntänyt ajatukseni vain hyviin asioihin mitkä on mahdollisia vain syksyllä. Tai mielikuviin missä on selvästi syksy. Mun mieskin tuntee minut jo niin hyvin että lämpimien kesäppäivien aikaan hän ”pakotti” minut ostamaan ihanan villaneuleen, syksyisen semmoisen. Hän vissiin tiesi että se neule päällä nautin siitä että ilma alkaakin viilenemään.

Itelläni on ollut riesana aina semmoinen kun syysmasennus. En olis uskonut sen olevan totta, mutta joka ikinen syksy muunmuassa googletan sen sanan ja etsin vinkkejä syysmasennuksen poistoon. Nyt vuosien jälkeen muistankin jo melkeinpä ulkoa kaikki ne artikkelit, joten jossain aivolohkoissa kummittelee ajatus jo ennen syksyä alkavasta syysmasennuksen ennaltaehkäisevästä hoidosta :D ihan oikeasti minä ajattelen tämmöisiä asioita päässäni :D tässä siis asiat mitä aion tehdä sen asian eteen että syysmasennus ei yllätä. Tälläkertaa minä yllätän syysmasennuksen. Mun tapani siihen ovat erillaiset uudet omanmielen projektit..

Tänävuonna aloitan jo nyt (heti kun mahani puolesta pystyn) niin vitamiinitankkauksen. Uskon syksyllä monien ongelmien johtuvan vitamiininpuutoksista. Tai ei ehkä puutoksista vaan vitamiinitasojen rajuista heittelyistä. Apteekistahan on helppo käydä vaan ostamassa monivitamiineja ja alkaa niitä syödä, mutta tällä kertaa aion perehtyä vitamiini asiaan vähän syvemmin. Oikeastaan siihen millainen monipuolinen ravinto voisi taata vitamiinitasojen hyvän pysyvyyden. Aion kyllä siis hakea sen pakollisen purkin apteekista myös ja syödä niitäkin.

Jo monena syksynä olen haaveillu semmosesta oikeasta herättävästä kirkasvalolampusta. Joka syksy oon niitä myös katsellu kaupoissa, mutta aina on iskenyt pihiys enkä oo semmosta ostanut. Joskus ajattelin myös että niiden teho on vain satua, mutta nykyisin kun olen perehtynyt tähän aivojen huijaukseen niin tajusin, että ei se tietenkään ole satua! Tänä syksynä aion semmoisen siis ostaa enkä anna sille piheydelle valtaa. Vaikka ne onkin vähän kalliita, niin jos omaa mielialaa saa paremmaksi sillä hinnalla niin todellakin semmoinen ostetaan!

Ruokaremontti. Tähän nyt on vähän vaikeaa kirjoittaa mitään koska ruokaremontinkin aloitin jo reilu pari kuukautta sitten. Tää nyt ei liity hirveän paljon suolistojuttuihin mutta kun aloitin ”henkisen hyvinvoinnin ruokaremontin” (kyllä, keksin sen remontin aivan itse :D ) olen voinut mieleltäni paljon paremmin. Olen laihtunut myös henkisen remonttini aikana todella nopealla tahdilla jo 7 kiloa. Laihtuminen siis tapahtui ajalla milloin suolistoni oli normaalikunnossa joten se ei liity tähän paljoa yhtään. Tarkotukseni ei ollut niinkään laihtua, ehkä se onkin se salaisuus. Tarkoitukseni oli vain ”ruokkia tunteitani” ja sitä tehtyäni huomasin painon tippuvan itsestään. Tämä on siis myös elämäntapa, joten mistään kokeiluista ei ole kyse. Mutta niin, nyt syksyn ruokaremonttiin tulee mukaan tosiaan se ruokien vitamiinitaso juttu ja kaikkea muutakin mukavaa. Samalla kokeilen nytten (aloitin sen toissapäivänä) gluteenitonta ruokavaliota suolistoni kuntoon saamiseksi. ”maidoton” olen ollut muutaman kuukauden ja täysin maidoton olen ollut kohta viikon. Maito ja gluteeni pois siis vain siksi että saisin tämän suoliston tulehdusvaiheen pois ja tasaisempaan kuntoon, ei todellakaan minkään muun takia.

Lämpimät ajatukset. Kun ilmat rupeaa viilenemään niin alkaa ihmisten tunteet läpenemään. Näinhän se menee. Monet ostaa kynttilöitä,vilttejä ja ottaa kuvia itsestään villasukat jalassa teekuppi kädessä. Ihanaa että ihmiset valmistautuu henkisesti tuleviin kylmempiin kausiin. Mulla kuuluu lämpimiin ajatuksiin ajatus ostaa itselleni ihan oikeasti hyvät ulkoilu vaatteet. Ja tietenkin lapsille myös. Koska en ole mikään oikeiden kynttilöiden ystävä niin olen ostanut pari led kynttilää ja mukavan kynttilälyhdyn :) myös ajatusmatkat ja mielikuvat positiivisistä nautinnollisista asioista mitä syksyllä voisi tehdä kuuluvat tähän. Haluaisin keretä nyt syksyllä ”retkeilemään” jonnekkin laavulle. Tuota laavuhommaa kun tulee tehtyä useimmiten vain kesällä hyvällä ilmalla. Hyvissä vaatteissa ja hyvin varusteltuna haluaisin nauttia vaikka kahvia kylmässä syksyn hämärässä ilmassa jossain metsän keskellä. Toivoisin myös että saataisiin jokuinen hämyinen ilatapäivä lapsenvahti että voitaisiin käydä miehen kanssa kalassa. Ihan kahden vain. Ilman ketään muuta.

Varasin myös itselleni ja vauvalle paikan muskariin. Uskalsin ja aion mennäkkin. Tälleen kesäihmisenä on todella tärkeää tehdä jotain uutta syksyllä,mikä saa itselleen olon että vaikka päivät lyhenee ja ilmat kylmenee niin elämä voi jatkua. Sinne joogaan en ole valmis vielä ilmoittamaan itseäni, ennen kun löydän oikean hoidon tähän yhteen ongelmaani. Joogaa voin siihen asti harrastaa salaa kotona. Nykysin kun sekin on youtuben ansiosta huomattavasti helpompaa :)

Nyt tosiaan kun täällä ylihuomenna alkaa koulut niin haluan ottaa lapsille käyttöön ns, palkintopaperit. Odottelen itseasiassa wishin kautta saapuvaksi postilaatikkoon jo motivaatiotarrjoja ja leimasimia. Tän homman toteuttamista olen miettinyt kovin ja ajatellut että valitsen ne meidän arjen suurimmat ongelmat (nukkumaanmeno) ja syöminen ja kotityöt. En vielä ole varma miten sen nytten teen, mutta pointtihan on siis se että aina onnistuneesta saa yhden tarran. Jossain vaiheessa luvassa on tietyn tarramäärän jälkeen palkinto. Palkinnoksi en osta mitään tavaraa tai karkkia. Palkinnoksi aion toteuttaa muunmuassa joko uimahallissa käynnin, elokuvissa käynnin tai elokuvaillan kotona. Tai jotain muuta vastaavaa :) Kuitenkin aion siis valita ne palkinnot myös vähän itsekkäistä syistä, semmoisia asioita mistä minäkin nautin täysillä. Tän homman toteuttamisesta teen sitten jossain vaiheessa ihan omansa postauksen :)

Ja sitten lisää projekteja. Tässähän onkin nyt tulossa paljon kaikenlaista. Mm, 1v synttärit aivan kohta. Myöhemmin talvella sitten on muidenkin lasten synttäreitä. Tykkään hirveästi suunnitella synttäreitä. Yleensä meidän perheen synttärit on sellaiset perinteiset sokeriöveri pullamössöbileet. Tänä vuonna onkin sitten ajatuksena suunnitella jotain muuta semmoisen tilalle. Jotain terveellisempää. Miksi tekisin ja suunnittelisin sokeriövereitä jos itsekkin haluan nauttia ja syödä sinä päivänä, kun sokeriövereiden jälkeen mulla ei ikinä ole hyvä olo fyysisesti eikä etes henkisesti.

No niin, siis eli syksy on tulossa ja tässä on omia keinojani miten yritän välttää syysmasennuksen. Menihän tässä melkein 30 vuotta ennenku tajusin sen, että vaikka en syksystä tykkäisi en pysty etes negatiivisella asenteella muuttamaan sitä tosiasiaa että se syksy tulee. Postiivisella, tai no elämänmyönteisellä asenteella pystyn vaikuttamaan siihen millaisen syksyn rakennan pääni sisällä. Kun ennen olen ollut jokainen syksy jossain puoliunessa, tällä kertaa aion olla täysillä läsnä. Tietoinen läsnäolo tekee ihmiselle oikeasti hyvää ja niinhän se menee. Ne kaikki vastaukset mitä olen etsinyt ennen muualta, löytyykin ihan oman itseni sisältä. Siihen tarvitaan vain tarkat silmät/korvat ja kyky nähdä ne asiat niiden oikeissa mittakaavoissa ;)