So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

hiihto

Latua!

Näin juoksijana olen talvisin hiihtänyt etenkin pitkää peruskestävyyslenkkiä juoksemisen sijaan. Se säästää jalkoja juoksun iskutukselta ja tuo mukavaa vaihtelua treenikauden keskelle. Voin sanoa, että jos en harrastaisi kilpajuoksua, harrastaisin mitä luultavammin juuri hiihtoa. Se, minkä vuoksi juoksu miellyttää minua enemmän, on sen helppous. Sinun ei tarvitse muuta kuin laittaa tossua toisen eteen. Hiihtämisessä on ärsyttänyt tökkäilevät tai lipsuvat sukset, ja se on yleensä johtunut huonosta voitelusta. Kuulostaako tutulta? Kävin Joensuun Siihtalan Carlsonilla tutustumassa heidän suksi-, side- ja voidevalikoimaansa ja sain hyviä vinkkejä todella asiantuntevalta suksimyyjältä Laakkosen Pekalta suksien valintaan ja niiden voiteluun, joiden avulla edes silloin tällöin tapahtuvasta hiihtelystä tulee miellyttävämpi kokemus sen sijaan, että sukset jäisivät seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi autotallin perälle muistuttamaan paakuista niiden pohjissa kesken hiihtolenkin. 

Minä itse hiihdän karvapohjasuksilla ja olen aivan rakastunut niihin. Ei tarvitse kuin laittaa monot jalkaan ja menoksi! Carlsonilla oli tarjolla kotimaisen Peltosen sekä itävaltalaisen Fischerin karvapohjasuksia, ja karvapohjat ovat olleet koko talven kysytyin suksimalli. Kelle karvapohjasukset sitten sopivat?

  1. Heille, jotka osaavat jo ennestään hiihtää edes jossain määrin, sillä karvapohjasuksilla ei voi vain "töpötellä" menemään. Itse olen oppinut kunnolla hiihtämään koulun liikuntatunneilla, ja tämä tausta lienee suurimmalla osalla suomalaisista olevan. 
  2. Aktiivihiihtäjille ja silloin tällöin nautiskelijoille, kuten minulle, joille ei ole niin väliä, että hiihto on tehokkuudessaan täyttä maksimia. Karvapohjat ovat kuitenkin todella nopeat hiihdettävät, joten vauhdikkaampia lenkkejäkin niillä pystyy mainiosti tekemään.
  3. Heille, jotka vihaavat pitovoitelua. Karvapohjasukset vaativat vain luistovoitelun ja karvapohjan puhdistuksen sekä karvoille laitettavan vettähylkivän aineen, jolloin pito pelaa myös kosteammalla kelillä - esimerkiksi vesikelistä pakkaseen vaihtuva sää ei näin ollen haittaa kesken hiihtolenkin, jos vettähylkivä aine on laitettu. (Itsehän en ole karvapohjasuksiani edes luistovoidellut, saati sitten huoltanut vettähylkivällä aineella... Ehkä pitäisi.)

Näissä kuvissa karvapohjasuksien ja normaalien suksien voiteluun ja huoltoon tarkoitettuja aineita. Carlsonilta löytyy laaja valikoima erilaisia voiteita moneen tarkoitukseen ja hiihtokeliin. Pekka Laakkonen kehottaakin edes vähän hiihdosta innostuneita tutustumaan voiteluun, sillä niin saa syvennyttyä harrastukseensa entistä enemmän ja oppii siitä lisää.

Vettähylkivä aine karvapohjasuksiin. Puhdistusaine, jonka avulla karva pysyy puhtaana pitkään! Puhdistusaine suksien voitelualueelle, jonka avulla luistovoide saadaan tarttumaan hyvin. Luistovoide, jonka kelialue viidestä plusasteesta miinus kahdeksaan pakkasasteeseen.

Karvapohjasuksiin on Carlsonilla myynnissä kätevät MOVE system -siteet pidon optimoimiseksi. Pitoaluehan on kyseisissä suksissa vakio karvapohjan vuoksi, mutta MOVE system -siteissä painoalue on vaihdeltavissa esimerkiksi kelin tai maastonmuotojen mukaan, mikä mahdollistaa täyden pidon hiihtolenkin joka vaiheessa.

Uudenlainen MOVE system -sidetyyppi mahdollistaa huippupidon karvapohjasuksissa hiihtolenkin jokaisessa potkussa.
Fischerin suksissa on perinteisen yhden karvaliuskan sijasta kaksi erillistä liuskaa. Tämä helpottaa kosteuden siirtymistä pois karvasta, joten tälläiset sukset sopivat etenkin kosteammassa kelissä hiihtäville.

Helppoudessaan karvapohjasuksille vetää vertoja Nanogrip-sukset, jotka ovat hyvin kiistelty malli. "Kuluttajille annettiin mallin tullessa markkinoille ymmärtää, ettei tarvitse tehdä yhtään mitään, eikun hiihtää vaan", Laakkonen kertoi. Tämä ei kuitenkaan täysin pidä paikkaansa. Nanogrippien luisto ja pito perustuvat vesikalvoon, joka muodostuu huokoisen suksenpohjan ja lumisen ladun väliin. Voitelua ei siis itse tarvitse harrastaa, ja samoilla suksilla pystyy hiihtämään monenkokoinen ihminen. Kostealla kelillä Nanogrip-sukset ovat omiaan, mutta pakkasen kiristyessä lähelle kymmentä miinusastetta vesikalvon muodostuminen alkaa ymmärrettävistä seikoista olevan hankalaa. Keille Nanogripit sitten sopivat?

  1. Täysin aloittelijoille, jotka eivät vielä osaa vuorohiihtoa, vaan ikään kuin kävelevät suksilla. Hyvät sukset esimerkiksi lapsille.
  2. Rauhalliseen ja leppoisaan menoon aikuisille. 
  3. Keväthangilla nautiskelijoille - Nanogripit eivät sisällä voiteita, joten roskat eivät tartu suksien pohjaan.

"Nanogrip-sukset ovat kosteutta keräävät, joten ne on muistettava nostaa hiihtolenkin jälkeen sisälle kuivumaan ja noin 20-30 minuuttia ennen lenkkiä ulos jäähtymään, kuten voideltavakin suksi", Laakkonen kertoo.

Carlsonilla on jokaiselle jotakin. Perinteisen suksista löytyy myös Peltosen kilpasukset, joista löytyy grafiikkakin, minkälaiseen maastoon ja keliin ne sopivat. Tälläiset sukset sopivat hiihtoon kunnolla hurahtaneille ja sen astetta vakavammin ottaville, jotka haluavat maksimaaliseen suoritukseen kykenevät ja optimoidut sukset.

Vauhdikkaaseen menoon ja kilpailuihin soveluvat sukset, joissa on grafiikka siitä, millaiselle radalle sukset sopivat.

Tottakai Carlsonilta löytyy myös hyviä luisteluhiihtoon tarkoitettuja suksia. Laakkonen suositteleekiin ostamaan sekä perinteisen että luisteluhiihdon sukset. Luisteluhiihdossa on hieman suurempi työtaso kuin perinteisen hiihdossa, joten ennen täysin liikkumattomien kannattaa melkeinpä aloittaa perinteisen hiihdosta, sillä siinä pystyy helpommin säätelemään omaa vauhtiaan ja näin syketasoa.

Jos yhtään mietit suksien ostamista, niin käy edes kokeilemassa Carlsonilla, äläkä jää kotiin pähkäilemään yksiksesi. Sain erittäin kattavan tietopaketin suksista, voiteista ja siteistä. Myyjä oli erittäin asiantunteva ja perehtynyt aiheeseen itsekin hiihtoa harrastavana, joten Carlsonilla he osaavat valita juuri sinulle ja sinun tarpeisiisi sopivat hiihtovälineet, kunhan rehellisesti kerrot hiihtotaustasi ja osaamisestasi. Näin uuden harrastuksen aloittamisesta tulee helppoa ja mukavaa hyvillä välineillä. Samalla saat kaupan päälle kasan käytännön kokemukseen perustuvia neuvoja. Jos ei muuta, niin minut Carlsonin asiantuntemus sai taas innostumaan hiihdosta uudella tavalla ja odotan jo innolla pääseväni ladulle!