So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

ihmissuhteet

Muiden merkitys

Muutama viikko sitten kävin lounaalla ihanan ystäväni kanssa Helsingin keskustassa. Tiedättekö, kun joidenkin kanssa vain synkkaa niin hyvin, että jo parin tunnin juttutuokioista tuntee saavansa pitkäksi aikaaälyttömän paljon positiivista energiaa, ajatuksia/pohdittavaa ja inspiraatiota? Tämä oli juuri sellainen.

Ystäväni sanoi: ”Minua rupesi melkein itkettämään kun juoksin sunnuntaina pitkällä lenkillä yhden vanhainkodin ohi. Siinä pihassa istui nainen pyörätuolissa, ja hänen vierellään seisoi mies, joka hymyili niin onnellisesti saadessaan pitää vaimoaan kädestä ja jakaa sen hetken hänen kanssaan. Molemmat hymyilivät ja aurinko paistoi heidän kasvoilleen. Silloin tajusin, että elämässä oikeasti on väliä vain toisilla ihmisillä. Ei mikään tuntuisi miltään, jos et saisi jakaa hetkiäsi toisten ihmisten kanssa.”

Minusta tuo oli ihan älyttömän hyvin sanottu. Esimerkiksi kun juokset kisoissa ennätyksen, tuo se itselle tottakai hyvän mielen, mutta toisten ihmisten onnittelut saavat hyvän juoksun tuntumaan entistä paremmalta. On niin älyttömän palkitsevaa saada valmentajalta ”hemmetin hyvinhän se meni” -viesti ja saada hänetkin tyytyväiseksi. Myös päinvastaisessa tilanteessa, kun kisa on mennyt penkin alle, saan voimaa ja parempaa mieltä toisilta ihmisiltä, pääsen paljon helpommin yli näistä tilanteista ja mieli kääntyy aurinkoisempaan suuntaan, koska on saanut vertaistukea, tsemppausta ja ymmärrystä.

Ihmiset ympärilläni saavat minut tuntemaan, että olen hyväksytty, vaikka epäonnistuisin. Se on itselleni tärkeää, sillä vielä viime kesänäkin ajattelin olevani tarpeeksi hyvä ihminen vain silloin, kun juoksen ennätyksiä, onnistun koulussa ja muutenkin elämässäni. Luulin, että minua arvostetaan suoritusteni perusteella. Kuluneena syksynä ymmärsin, että ne ihmiset, jotka minusta oikeasti välittävät, jaksavat kysellä kuulumisiani ja olla tukenani myös erittäin huonoina hetkinä ja päivinä, jolloin en ole saanut mitään aikaiseksi. Tälläisiä ihmisiä me kaikki tarvitsemme ympärillemme, sillä on henkisesti erittäin raskasta elää elämää, jossa sinun ikään kuin pitää ansaita muiden ihmisten huomio saavutustesi perusteella. Tälläisten ihmisten avulla saamme vaikeina hetkinä voimaa jatkaa ja uskoa parempaan.

Itse olen kylmän viileästi pyrkinyt eroon ihmisistä, jotka arvottavat minua esimerkiksi juoksutulosteni perusteella, tai ihmisistä, jotka luovat ympärilleen ja samalla itselleni negatiivista energiaa. Kaikkien kanssa on kyllä tultava toimeen, muttei kaikkien kanssa tarvitse viettää vapaa-aikaansa. Ystävyys syntyy aivan huomaamatta, ilman minkäänlaista vaivannäköä. Kannattaa vaalia ihmissuhteita, joissa sinulla on hyvä ja turvallinen olla aina, missä tilanteissa tahansa – olitpa mokannut pahasti, epäonnistunut tärkeässä kisassa, voittanut Suomen mestaruuden, rakastunut, masentunut… ihan mitä tahansa. Ihmiset, jotka seisovat rinnallasi ja kyselevät kuulumisiasi elämänvaiheestasi huolimatta, ovat niitä juuri sinulle oikeita ihmisiä.

Olen älyttömän kiitollinen kaikista heistä, jotka jakavat omia ilojaan ja surujaan kanssani ja kuuntelevat minun fiiliksiäni. Kaikista, jotka ovat joskus olleet elämässäni ja heistä, jotka edelleen ovat. Jos joku sanoo teille, että ”Anteeksi, olen ollut vähän etäinen kun asun nyt täällä näin kaukana/ei olla nähty pitkään aikaan/on ollut niin kauhea kiire”, ovat kaikki syyt tekosyitä. Kuulumisia on nykyään aika helppo kysellä esimerkiksi ihan vain yksinkertaisella viestillä. Se voi välillä merkata aika paljon.

Tärkeät ihmiset ympärilläni tekevät elämästäni elämisen arvoisia, koska heidän kanssaan saan jakaa ihmeellisen elämän monisävyiset hetket ja he haluavat jakaa ne kanssani. Ei mikään tuntuisi miltään ilman toisia ihmisiä. Minun on ollut hankala oppia se, ettei täällä tarvitse pärjätä yksin. Olen ajatellut, että koska olen niin vahva ihminen, pärjään vallan mainiosti yksin. Aika naurettava ajatus, ei ainaisessa yksinolemisessa ole mitään hienoa. Joten nyt haluan muistuttaa teitä, että me ihmiset olemme täällä toisiamme varten – muistetaan hymyillä toisillemme ja välittää rakkaimmistamme. Kaikki elämässämme tuntuu sata kertaa paremmalta, jos sen saa jakaa muiden kanssa.

JM