So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

musiikki

laulaja-kitaristi keikkaa

Kävin keikalla Punkaharjun palvelutalo Helminauhassa. Paikka oli tuttu, lauloin siellä edellisen kerran viime juhannusviikolla. Sain pyynnön sinne SOS-Lapsikylän työtoveriltani, joka suorittaa sosiaali- ja terveysalan tutkintoon liittyvää harjoittelua. Käyntini liittyi hoito- ja huolenpidon näyttöön, joten valmistauduin kuin suureen juhlaan. Ajaksi oli sovittu puoli tuntia, sen jälkeen juotiin päiväkahvit.

Esiintyminen on ihanaa mutta se vaatii paljon. Usein kuulee sanottavan, että elävä musiikki maksaa liikaa. Hetket yleisön edessä ovat täyttä työtä, jossa esiintyjä antautuu yleisölle. Kaikkea voi tulla vastaan, lavalta ei pääse pakoon kesken. Myös keikan jälkeen saatetaan maksusta tinkiä tai jättää maksamatta kokonaan. Annan tässä kokonaiskuvan yhdestä keikasta.

Mitä kaikkea laulaja/soittajan pitää tehdä ennen keikka?

 1. Kirjaa sopimistilanteessa kaikki johonkin, yhteystiedot ovat tärkeitä. Katso reitti esiintymispaikalle.
 2. Raivaa aikaa viikolta ennen keikkaa harjoittelulle ja nuottien tekemiselle. Pidä niistä kiinni.
 3. Tee nuotit ja laita ne kansioon esittämisjärjestyksessä niin, ettei esiintyessä mene aikaa etsiskelyyn. Tämä voi viedä kauan, jos esität toivottuja kappaleita, joita et ole ennen laulanut. Lauluja menee tuntiin yhtä monta kuin munia kiloon eli 16. Sen perusteella voi arvioida tarvittavan määrän.
 4. Harjoittele kappaleet niin, että voit katsoa yleisöä silmiin. Yleensä harjoittelen viikkoa ennen esiintymistä joka päivä tunnin. Tuttuja kappaleitakaan ei voi mennä esittämään ilman harjoittelua. Sen tarkoitus on pitää ääni auki eli olla valmis laulamaan äänen särkymättä tai sen menemättä ala- tai ylävireiseksi.
 5. Valmistele puheosuudet laulujen väliin sekä aloitusspiikkaus. Mitä enemmän puhuu sen löysempää pöpinää yleisö saa kuulla. Standup -koomikot esiintyvät joko ennen sinua tai jälkeesi, sinä olet muusikko. Lisää väliin joku pieni henkilökohtaisuus, jolla positiivisesti viittaat keikan järjestäjään. Älä selitä tai pyytele anteeksi, laula ja soita. Etsi tietoja esitettävistä lauluista ja kirjoita ne johonkin.
 6. Valitse vaatteet, joilla esiinnyt. Ota huomioon tilaisuuden luonne ja sinne kokoontuvat ihmiset. Esiintyjä voi aina pukeutua vähän juhlavammin tai siistimmin kuin yleisö. Puhdista vaatteet, pese ja silitä paidat, lankkaa kengät. Jos esiinnyt toisen tai toisten kanssa yhdessä, sovi yhteisestä pukeutumiskoodista. Varaa aikaa sen toteuttamiselle.
 7. Viritä kitara, tarkista nuottiteline ruuveineen, pakkaa pyykkipojat, jos on ulkokeikka, vauvatalkki, jos on hellettä (se tulee kitaran otelautaan), varakielet ja soittimen viritin sekä nenäliinat.
 8. Esiintymispäivänä avaa ääni. Minulla on tapana laulaa tunnin verran. Tarkista, että nuotit ja muut tarvikkeet ovat mukana. Tarkista yhteystiedot ja sopimukset keikan sisällöstä ja kestosta. Ota mukaan laskukaavakkeet ja kynät. Pidä mukana käyntikorttisi.
 9. Syö kevyesti pari tuntia ennen keikkaa. Juo vettä. Kahvi kuivattaa äänihuulia, samoin alkoholi. Ja mansikat.
 10. Tankkaa auto, tarkista öljyt ja pissapoika.
 11. Lähde ajoissa matkaan, puoli tuntia ennen esiintymisen alkua pitää olla paikalla, että ehtii virittää soittimen ja asetella nuotit ja telineen. Jos mukana on äänentoistolaitteita, niiden paikalleen asettamiselle, virittämiselle ja balanssien etsimiselle pitää olla enemmän aikaa.
 12. Keikkapaikalla etsi järjestäjä ja sovi miten esiintyminen aloitetaan. Varaudu joustamiseen. Laita kaikki valmiiksi.
 13. Ole esillä sovittu aika. Anna kaikkesi. Ole innostunut siitä mitä teet ja nauti, se näkyy.
 14. Keikan jälkeen kerää tavarasi. Kiitä järjestäjää ennen kuin lähdet.
 15. Kotona pura kuorma. Aseta tavarat paikoilleen. Siirrä nuotit kansioon, jossa ne ovat aakkosjärjestyksessä ja levytysvuosikymmenen mukaisessa kansiossa, sieltä ne löytyvät helpoimmin.
 16. Tuuleta esiintymisvaatteet, laita paita pesuun.
 17. Hoida laskutus ja kirjanpito.
 18. Käy läpi esiintymisesi ja mieti, mitä voisit tehdä paremmin.
 19. Lepää. Laulaminen on kuin juoksisi maratonia. Kerran lauloin keikalla neljä tuntia putkeen. En tee sitä toiste.

Puolen tunnin keikalle palvelutaloon valmistauduin kaikkiaan neljä tuntia. Kappaleiden etsiminen ja niiden sopivuuden arvioiminen vei yllättävän paljon aikaa. Harjoittelussa laistin, sillä olin lääkekuurilla viimeiset päivät ennen esiintymistä.

Kirjahyllyssäni on noin 1300 laulua valmiina kansioissa. Aamulypsylle ei ennätetä ylihuomiseksikaan, jos laulan ne kaikki.