So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

hyvinvointi

oranssiaamu

Syyskuun alkupäivinä selasin silmät sikkarassa facebookin uutisvirtaa. Linkit ja kuvat, henkilökohtaisuudet ja yleistykset virtasivat kuin vesi ikkunalasissa. Keltainen neste valkoisessa kupissa, hieno otos…Suvin immuuniteettidrinkki 2017...hmmm mitäs tää sisältää? Kurkumaa ja inkivääriä…uuuje!!…uppouduin lukemaan ja panin hetimiten veden kuumenemaan. Useamman kerran olen kokeillut taiteilija Suvi Sistosen vinkkejä. Tälläkin kertaa sain elämääni jotain uskomattoman hyvää tekevää ja arvokasta. Kiitos!

Kurkuma ja inkivääri ovat ruohovartisia sukulaiskasveja Aasiasta, samaan perheeseen kuuluu kardemumma. Kurkuman toivat Eurooppaan arabit ja inkiväärin roomalaiset. Inkivääri ryyditti jo pyramidien rakentajia ja rakennuttajia. Tietävästi ensimmäisen inkiväärileivän eli piparkakun leipoi leipuri Rhodokselta noin 4500 vuotta sitten. Vielä 1300-luvulla inkivääri oli pippurin ohella Euroopan käytetyin mauste.

Kurkuma mainitaan assyrialaisissa kasviluetteloissa väriaineena 2600 vuotta sitten. Siitä käytettiin nimitystä Intian sahrami ja sana kurkuma tuleekin hepreankielisestä kasvia kuvaavasta sanasta karkam. Molempia kasveja käytetään luontaislääkinnässä. Kurkumaa tutkitaan juuri nyt esimerkiksi sen vaikutuksista syöpäsoluihin. Itse käytän inkivääriä yskän ja nuhan vaikutusten minimoimiseen. Oppilaani ja työtoverini ovat tottuneet mukuloihin, joista veistän siivuja suoraan suuhun. Mikään ei aukaise tukkoista nenää niin tehokkaasti! Kurkumaa olen käyttänyt marjasmoothieissani pari vuotta.

Mutta nyt jumaltenjuoma –reseptiin:

tuoretta kurkumaa

tuoretta inkivääriä

ceyloninkanelia

mustapippuria

cayennepippuria

hunajaa

kuumaa, keitettyä vettä

cashew –juomaa

Tuoretta kurkumaa löytyy Savonlinnan Prismasta. Luomuna Ruohonjuuresta ja Stockan Herkusta. Inkivääriä löytyy luomuna Prismasta. Kurkuma värjää tehokkaasti sormet ja kielen, niille keittiössäni on oma miniraastin ja veitsi. Inkiväärin paloittelen pieniin paloihin.

Ceyloninkanelissa on yleisemmin myynnissä olevaan kassiakaneliin verrattuna selvästi miedompi tuoksu. Voimakas tuoksu tulee kumariinista, joka on maksalle myrkyllinen. Mustapippuri on poimintavaiheessa juuri kypsymäisillään oleva, pippuriköynnöksen kuorimaton marja, joka kuivataan auringossa. Se edistää kurkuman imeytymistä. Cayennepippuri on paprikakasvilajikkeen hedelmä.

Laitan juomaani pienen lusikallisen hunajaa ja lorautan päälle makeuttamatonta mantelijuomaa. Parempaa aloitusta aamulle en tiedä. Juon suuren, laakean kupillisen hitaasti ja ajattelen mitä kaikkea hyvää elämäni ja maailma ympärilläni juuri nyt on täynnä.