So-Up -blogiyhteisö suljetaan 31.1.2020. Kiitos kaikille bloggaajillemme ja lukijoillemme yhteisistä vuosista!

lastensuojelu

osallisuus lastensuojelussa

Pari viikkoa sitten sain olla mukana kokouksessa, jossa hahmoteltiin keinoja 3-5 vuotiaiden lasten osallisuuden kasvattamiseen. Osallisuus lisääntyy kouluissa, päiväkodeissa ja myös lastensuojelussa. Siitä, miten tärkeänä nuoret itse kokevat mahdollisuuden olla mukana ja osallistua oman elämänsä ja yhteiskunnan päätöksentekoon, luin bloggaajatoverini Nooran valaisevan kirjoituksen.

Kerroin 1.10.2017 blogissani valtakunnallisten lastensuojelupäivien annista. Siellä julkaistiin SOS-Kehittäjänuorten ideoima koulutuskiertue lastensuojelun parissa työskenteleville sosiaalialan ammattilaisille. Nuoret valmistivat kiertueen esittelyvideon.

Kiertue alkoi 25.1. Kaarinasta. Paikalla oli kymmenen kehittäjänuorta eli lastensuojelun kokemusasiantuntijaa. Sosiaalialan ammattilaisia oli kolmekymmentä. Mitä tapahtui? Aikuiset jaettiin ryhmiin, jotka kiersivät nuorten valmistelemat rastit ja tekivät siellä heille annetut tehtävät. Nuoret toimivat rasteilla asiantuntijoina ja heiltä sai kysyä neuvoja. Iso halli täyttyi vakavasta keskustelusta, nauruntyrskähdyksistä ja kiinteistä katseista, ymmärryksen kasvusta.

Aikuiset joutuivat pohtimaan ammatinvalintaansa ja ammatti-identiteettiään. Heidät laitettiin esimerkkitilanteisiin, joissa piti miettiä, miten toimia niin, että lapsi/nuori tulee aidosti kuulluksi. Nuoret antoivat työvälineitä ensikohtaamisiin. Nuoret vetivät palautekeskustelun, jossa käytiin läpi päivän antia. He kertoivat omista fiiliksistään päivään liittyen ja aikuiset omistaan. Palautetta annettiin puolin ja toisin arvostavassa ja vapautuneessa ilmapiirissä.

Oma roolini oli kuljettaa nuoret Punkaharjulta Kaarinaan ja tuoda heidät takaisin. Olin yksi tapahtuman mahdollistajista. Nuoret halusivat puuttua kokemiinsa epäkohtiin, he halusivat toimia. Heidän tekonsa on kirkkaana esimerkkinä aikuisille: kun näet epäkohdan ja koet sen koskettavan itseäsi, pyri vaikuttamaan keskustelemalla kasvokkain. Ota lähtökohdaksi yhteisyys ja kehittäminen. Jätä tyhjä haukkuminen ja sivulle puhuminen.

Koulutuskiertue jatkuu Tampereella 6. helmikuuta, Ylitorniolla 27. maaliskuuta, Espoossa/Vantaalla 19. huhtikuuta ja Punkaharjulla 4. toukokuuta. Jos sinua, ystävääsi tai työtoveriasi kiinnostaa tulla mukaan ilmoittatumislinkki löytyy SOS-Lapsikylän sivulta. Espoo/Vantaan tapahtuma on jo täynnä! Pidä huoli, että pääset mukaan.

Tämä on yksi palanen arkea lastensuojelussa tänään. Olen etuoikeutettu, kun saan olla siinä mukana.